Vélemény

Fagyi és joghézag

Bízzák a kilépést a brit népre, és el van intézve a brexit.
Veres István

2019. április 10. 19:15

Ľubomír Kotrha karikatúrája

Éppen kinyíltak a tulipánok a járási hivatal kertjében, amikor Bandika és Ervin megtudta, hogy Nagy-Britannia képtelen kilépni az Európai Unióból. Hiába igyekszik Theresa May brit kormányfő támogatást szerezni a londoni parlamentben a kilépési javaslathoz, mindig megbízható fölénnyel leszavazzák. Bandika és Ervin mélyen együttéreztek Theresa Mayjel, ezért úgy döntöttek, megnézik, kinyitott-e már a templom utcai fagyis. A fagyis nyitva volt, de miután a két munkanélküli jó barát belépett, köszönve és megjegyezve, milyen jó, hogy van már fagyi, a fagyis Bozsenka néni közölte velük, hogy fagyi még nincs. De akkor minek nyitott ki? – kérdezte értetlenül Bandika és Ervin. Bozsenka néni válasza az volt, hogy kinyitott, mert megteheti, nem tiltja a törvény, hogy úgy nyisson ki, hogy nem árul fagyit. Tulajdonosként ő maga szeretné először feltérképezni az igényeket: 

ha egy nap már ötvennél többen térnek be megkérdezni, van-e fagyi, hétvégére kinyit.

De ha nem, akkor csak két hét múlva. Bandika és Ervin szomorúan szemlélte az üres pultot: egyikük joghurtos-málnásat kért volna hupikék törpikéssel, másikuk puncsot pisztáciával. Nem számoltak vele, hogy egy piackutatás áldozataiként végzik. Teljesen elromlott a szerdánk, Bozsenka néni – hümmögték olyan ábrázattal, mint egy horpadt fagyitölcsér. A tulajdonos széttárta a karját – ez van fiúk, ilyenek a joghézagok, de tudok adni jégkrémet a hűtőből, ha nem bírjátok ki. Kell a kutyának a nanukod – húzta be maga után az ajtót csalódottan Ervin. 

Bandikával hazafelé a buszon még beszélgettek kicsit a brexitről, hogy vajon milyen megoldás létezhet arra, hogy egy ország, amely igazából nem akar kilépni az európai unióból, megszavazza, hogy mégis, a kormány viszont ezt képtelen végrehajtani. Ilyenkor mi van? Kinek a felelőssége, ha végrehajthatatlan döntés születik? És kinek a kötelessége, hogy egy végrehajthatatlan döntést végrehajtson, továbbá kötelessége-e egyáltalán?

Ervin szerint a brit népakarat kivitelezését ez esetben rá kellene bízni a brit népre, amely a kilépést népszavazással 2016 nyarán elfogadta. Amint a nép megmondja, hogyan kell kivitelezni a kilépést, folytatódhat a folyamat – villantotta fel ezt az eddig ismeretlen forgatókönyvet Ervin. Addig pedig szerinte félre kell tenni az egész témát, hisz nem sürgős. 

A papíron levő határidőnek nem fáj, hogy nem tartják be.

Ha egyszer a határidő bejönne a fagyizóba napsütésben, és azt a választ kapná, mint mi Bozsenka nénitől, az fájna neki. Az fájna – jegyezte meg Bandika. Egy kicsit beszélt még a helyzet okozta veszélyes joghézagokról is, amelyek Nagy-Britannia és ez uniós államok közt ebben az interregnumban kialakulhatnak. De mindketten egyetértettek abban, hogy a joghézag olyan, mint minden más: csak rajtunk múlik, hogy veszélyként vagy lehetőségként tekintünk rá.
A szerző a Vasárnap munkatársa

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Šimečka: A magyarokat mi is képviseljük

Lucia Ďuriš Nicholsonová kérvényezte párttagsága felfüggesztését

Elfogadta a parlament a Lex Harabint

Matovič cáfolta, hogy holnap jelentené be Zlatica Kušnírová indulását a következő parlamenti választáson

Fejlődik a szepsi „roma” iskola

Mi legyen a szúnyogokkal? Szavazzon!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?