Vélemény

Elveszett milliárdok

A szlovák nyugdíjreform vitái között gyakran elveszik egy téma, mely azonban nagyon sokunkat érint.
author
Dudás Tamás

2022. január 12. 10:30

pénz euró
- Fotók: Tóth Attila

Nem új dolog, de még mindig érvényes, hogy a nyugdíjrendszer második pillérének sok résztvevője rossz nyugdíjalapokban tartja nyugdíj- megtakarítását. A nyugdíjpénztárak adatai alapján a második pillérben résztvevők 55 százaléka kizárólag a kötvényekbe befektető biztonságos alapokban takarít meg.

Tavaly mindegyik ilyen alap negatív hozamot ért el, ami éles ellentétben volt a részvényekbe is befektető alapokkal, melyek közül a tőzsdeindexeket követő alapok 20 százaléknál is magasabb hozamot értek el. A második pillér résztvevői így tavaly 1,5 milliárd eurót hagytak az asztalon, és ez az összeg már örökre elveszett. Lehet, hogy ez így absztraktnak tűnik, de ezzel mintegy 931 ezer megtakarító nyugdíja lesz a jövőben alacsonyabb, mint ahogy lehetne. És teljesen feleslegesen.

Ennek az áldatlan állapotnak a gyökere 2013-ban kereshető, amikor a második Fico-kormány döntése alapján a második nyugdíjpillér mindegyik olyan résztvevőjét, aki nem ellenezte aktívan, átsorolták a biztonságos kötvényalapokba.

Addig a pillanatig a nyugdíjpillér résztvevőinek a többsége a magasabb hozamú alapokban volt, de mindenki, aki nem küldte vissza az információkhoz mellékelt válaszlevelet, automatikusan átkerült az alacsony hozamú alapokba. Ezeknek a befektetőknek a nagy része a fiatalabb korosztályba tartozott, akiknek egyértelműen a részvényalapokban a helyük.

Az elkövetkező években a közgazdászok és befektetési tanácsadók ismételt tanácsainak köszönhetően körülbelül félmillió résztvevő visszakerült a nekik megfelelő alapokba, de csaknem egymillió megtakarító továbbra is az alacsony hozamú alapokban maradt. Ján Šebo, Szlovákia egyik legelismertebb nyugdíjbefektetésre szakosodó közgazdásza szerzőtársaival kiszámolta, hogy a 2013-ban hozott politikai döntés nélkül ma a magasabb hozamoknak köszönhetően a második pillérben 4 milliárd euróval több lenne.

A jelenlegi helyzet javítására alapvetően két lehetőség van. Az első, hogy megerősítenénk a második nyugdíjpillér résztvevőinek a tájékoztatását, hogy még láthatóbb legyen, mennyit vesztenek azzal, ha a nyugdíj-megtakarításaikat az alacsony hozamú alapokban tartják. Ez azonban valószínűleg csak részleges eredményt hozna, ezért szükség volna egy radikálisabb lépésre is, mely 2013 mintája alapján automatikusan a magasabb hozamú alapokba sorolná át azokat a fiatalabb résztvevőket, akik ezt a döntést nem elleneznék aktívan. Ennek a megoldásnak az előnye, hogy nem bízza a döntést a második pillér résztvevőire, akik gyakran nem teljesen látják át befektetési döntéseik hosszú távú következményeit.

A második nyugdíjpillér résztvevőinek tömeges áthelyezése a magasabb hozamú alapokba azonban politikai döntést igényel, amit a jelenlegi kormánykoalíció eddig nem volt képes meghozni. Az SaS már kétszer próbálkozott egy ilyen irányú javaslattal, de a munkaügyi minisztérium nem tartotta szerencsésnek, hogy ez a kérdés képviselői törvényjavaslat tárgya legyen. Van rá esély, hogy a javaslat része lesz a nyugdíjrendszer komplex reformjának, de az OĽaNO képviselői óvatosan állnak hozzá a témához, és továbbra is inkább a második nyugdíjpillér résztvevőinek jobb tájékoztatásában látják a megoldást. Csak remélni lehet, hogy a politikai pártoknak sikerül megegyezésre jutniuk, és a második pillér résztvevői gyorsabb ütemben hagyják el a számukra kedvezőtlen nyugdíjalapokat. Ellenkező esetben ugyanis a megtakarítók továbbra is nagy összegektől esnek el.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Eduard Heger Igor Matovič

Az OĽaNO-nak több ajánlata is van az SaS-nek, Kollár Sulík helyében elfogadná azokat

Zuzana Čaputová Eduard Heger

Čaputová: Meg kell oldani a kormányválságot és véget vetni a patthelyzetnek

d

Be kell zárnunk a rendelőket, ha a nővéreink nem kapnak fizetésemelést – figyelmeztettek a magánorvosok

Az év rollerese: az útról a fűbe dőlt, több mint három ezreléket fújt

Az év rollerese: az útról a fűbe dőlt, több mint három ezreléket fújt

Menet közben cserélt helyet a traktor vezetője az egyik utastársával, majd őrült tombolásba kezdett

Menet közben cserélt helyet a traktor vezetője az egyik utastársával, majd őrült tombolásba kezdett

lidl

Hatalmas változtatásra készül az egyik legnépszerűbb áruházlánc!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.