Elnézést

Gyimesi György (Somogyi Tibor felvétele)

A politikai versengéseknek, csatározásoknak is megvannak a maguk szabályai. Sajnos az utóbbi években rendkívül dinamikus átalakulásnak lehetünk tanúi. A rosszabb irányba.

Amit azonban az egyetlen szlovákiai magyar párt elnökségi tagja, Gyimesi úr elkövetett – náci jelkép használata –, az teljességgel elfogadhatatlan. Ez nem a jó ízlés határát sértő baki. Ez tudatos provokáció. És főképpen nem belügy, mint ahogy azt a párt elnöke, Forró Krisztián igyekszik elmaszatolni.

Ez a sajnálatos tény újra és újra aktuálissá teszi az ismert tanulság intelmét: gondolat – szó – tett. Az ebből eredő tanulság: a felelősség állandó aktualitása.

Az effajta cselekedet alkalmassá tesz a szlovákiai magyarok megbélyegzésére. Sokan mondhatják majd, indokoltan ugyan, de felelőtlenül – megtévesztve, hogy mi a náci ideológiával vagyunk fertőzve. Ez egy aljas tett. A rosszabb csak az, hogy még ma is vannak követői.

Vessünk egy pillantást azonban a korábbi és a mai Németország politikai reprezentációjának a demokráciához való viszonyára! Történelmi tény, hogy Willy Brandt korábbi német kancellár az Auschwitz-Birkenauban lévő haláltábor látogatásakor őszinte, mély megbánása jeléül letérdelt. Így tisztelgett az áldozatok emléke előtt.

Mit látunk ma? A szélsőjobb vadhajtásai újra fertőzik a német demokráciát. Ugyanakkor annak is tanúi lehetünk, hogy az ilyen megnyilvánulások ellen Berlinben számos politikai vezető együtt vonul a demokráciát védelmező 150 ezres tömeg élén. Nálunk is már hetek óta szintén a demokrácia védelmében tüntetnek. Ezzel szemben a szlovákiai magyar párt tisztségviselője náci jelképpel közöl „karikatúrát” Európa első számú vezetőjéről, Ursula von der Leyenről. A mai német politikai vezetők és minden jóérzésű ember tiltakozik, és elítél minden fasisztoid megnyilvánulást. Ez nem kérdés. Mit gondoljanak ezek után rólunk? Vajon a józan ész és erkölcs vagy a pillanatot uralni kívánó, gyülevész populisták táborához tartozunk-e?

Meggyőződésem szerint minden jóérzésű ember és a szlovákiai magyarok zöme is az erkölcs iránytűjét követi. Nem győzedelmeskedhet a pillanatnyi politikai haszonszerzés a tisztesség felett. Legalábbis hosszú távon nem.

Az alapkérdés: vajon mit tehetett, illetve kellett volna tennie a Szövetség párt vezetésének?

Elsősorban: minimum elhatárolódni és elítélni Gyimesi megnyilvánulását. A második lépésben azonban rendkívüli elnökségi ülést összehívni és javaslatot tenni Gyimesi pártból való kizárására. Ez az aljas, botrányos megnyilvánulás már most ráégett a pártra. Forró Krisztiánnak le kell mondania, visszalépni a köztársaságielnök-választási jelöléstől, és távoznia kell a közéletből! Az ő pozíciója ebben a helyzetben tarthatatlan. A párt vezetésének, jóllehet kármentésként, de cselekednie kell! Gyimesi megnyilvánulásával kapcsolatban, valószínű, az ügyészségnek is tennivalója van. A szlovákiai magyar kisebbség többet érdemel, mint ezt a méltatlan helyzetet, amit az egyetlen magyar párt képes volt előállítani.

A magam és reményeim szerint sok-sok ezer magyar kisebbségi sorsot megosztó honfitársam nevében is csak mély sajnálatomat tudom kifejezni.

Elnézést a történtekért minden jó érzésű embertől!

Természetesen lehetőséget nyújtunk a másik fél számára, hogy reagáljon. (A szerk.)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?