Vélemény

Egyszemélyes SNS

Andrej Danko, a Szlovák Nemzeti Párt elnöke két hete feküdt kés alá, hogy gyomorral műtsék, bár szerintem szikével vágták, de a magyar nyelv néhány anomáliája közül az egyik, hogy a beteget a szervével műtik.
ÚJ SZÓ ONLINE

2016. május 9. 10:35

Szóval megműtötték a gyomrával. Szép búcsúbeszédet mondott a parlamentben, a tévében, és eltűnt az egészségügy bugyraiban. Azóta tudjuk, hogy tényleg megműtötték, hogy már lábadozik, s hogy pár hét múlva visszatér. És azt is tudjuk, hogy azóta az SNS gyakorlatilag megszűnt létezni. 

Nincs, nem hallunk róla. Nem halljuk, hogy bekapcsolódott volna bármilyen nyilvános politikai vitába, nem bírálta még Matovičot sem, pedig őt szokás. 

Megnyilvánulnak ugyan az SNS-es miniszterek, de ők meg nem SNS-esek. Ez már a kormányalakításkor feltűnő volt, hogy a nemzetiek gyakorlatilag egyetlen politikust sem küldtek a kormányba. Három miniszterük közül egyik sem volt a pártlistán. Mindhárman korábban az általuk irányított tárca bürokrata rendszerében dolgoztak, már ha egy vezérezredes-helyettesre illik a bürokrata szó. Gajdoš, Matečná és Plavčan párton kívüli. De az öt SNS-es államtitkár közül is csak egy indult az SNS listáján, a maradék négyet a bürokrata állományból válogatta ki a párt, vagy maga a pártelnök. 

A politikai felelősséget ugyan a párt viseli jelöltjeiért, de az SNS nagyon megkönnyítette saját dolgát. Ha valamelyik hibázik, odavethető a mókusoknak. Hiszen az SNS jelölte őt, de mégse az övé. Plavčan oktatási miniszter esete ugyan ezt némileg cáfolni látszik, de mégsem. Túl korán jöttek az őt ért támadások, két héten belül senki sem fogja a miniszterét nyilvánosan felakasztani. De ha az ellenzék várt volna még pár hetet, megkaphatta volna Plavčan fejét, és jöhetett volna egy újabb bürokrata, akit az SNS jelöl. 
 
Danko pedig bármilyen következő botránynál, ami nem az ő minisztereit érinti, azt mondhatja, parancsoljatok, én léptem, lépjetek ti is. Igen ám, de a többi párt politikusokat, többnyire vezető politikusokat jelölt miniszternek (az egy szem Druckeren kívül), vagyis a saját pártvezetésével kellene leszámolnia. Mindez Danko malmára hajtaná a vizet. Az SNS ugyanazokon a vizeken halászik, ahol a Smer. Ha erősödni akar, onnan kell választókat szereznie. Érdekes játszma indulhat azokban a régiókban, ahol a ľudák választói magatartásnak komoly hagyománya van. 

Nehéz megmondani, mennyire tudatos és jó politikus Andrej Danko. A választások előtti megnyilvánulásai inkább naivak voltak. A választások után a naivitást valamiféle álnaivitás váltotta, dörzsöltséggel megbolondítva. Felrázott egy gyakorlatilag döglött pártot, bevitte a kormányba, a politikai felelősséget gyakorlatilag már a kabinet megalakulásakor másokra hárította. Két hétig nem volt, ezalatt pártja tetszhalottnak tűnt, ám a felmérések szerint éppen elnökének köszönhetően erősödik. Ebben a pillanatban úgy tűnik, ha van valaki, akitől Ficónak félnie kell, akkor az Danko. Az egyszerű, de dörzsölt Danko.
Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
ablak

Hat dolog, amire autóvásárláskor nem érdemes pénzt költeni

a

Holtan találták Feketenyéken az eltűnt horgászt

koronavírus TAB

Miért a Dunaszerdahelyi járás az egyetlen zöld régió?

csíz lengvarský

Rehabilitációs központot adtak át Csízben

rendőrség

Két súlyos baleset is történt a Nyitrai kerületben

Vasárnap

Téma a VASÁRNAPBAN: Az „ilyen még nem volt” és a szabályok éve

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.