Vélemény

Egy népirtás évfordulójára

Emmanuel Macron egyik legkényesebb kampányígérete arra vonatkozott, hogy megvizsgálják a francia állam szerepét a ruandai népirtásban. Egy két éve dolgozó francia történészbizottság a népirtás kezdetének évfordulójára a héten archív dokumentumokat hozott nyilvánosságra. A Duclert-jelentés alaposan felkavarta az állóvizet, hiszen a 27 éve történt genocídium kapcsán a mai napig rengeteg vád és vélemény kering.
Feledy Botond

2021. április 9. 08:00

Ruanda
TASR/AP-felvétel

A részletek előtt egy pillanatra érdemes közép-európaiként ízlelgetni a lépést. Abban a Franciaországban, amely alig beszél az algériai vagy indokínai háborúban elkövetett atrocitásairól; amely a második világháború után hirtelen a „résistance”, vagyis az ellenállás fellegvárát látta magában; ebben a kényes környezetben Macron bekérte a ruandai jelentést. Bár ott tartanánk, hogy egyes nemzeti tragédiák és más országokban történt atrocitások kapcsán népes (tehát feltehetőleg politikailag elfogulatlan) történészbizottságok kapnak hozzáférést elzárt dokumentumokhoz, hogy a valóságot végre kicsit árnyaltabban, a politikai narratíváktól némileg megtisztítva tudják tálalni. Ilyen dolgok történtek a héten Párizsban!

Ami a részleteket illeti, a jelentésnek – finoman szólva – sikerült árnyalni a képet. Az 1994-ben legalább 800 ezer áldozatot követelő ruandai népirtás kapcsán régóta emlegetik a francia felelősséget. A szocialista Mitterand elnök személyesen is jó kapcsolatot ápolt a hutu államfővel, Juvénal Habyarimanával. A mostani összefoglalók szerint részben ez is okozhatta, hogy szűrt információk jutottak el a francia elnöki palotába, amelyek „elhomályosították” a döntéshozók szemét, hogy népirtás készül, pedig Ruandából, Ugandából és több más csatornán is jelezték, mi várható. A hutuk által elkövetett népirtás célpontjával, a tuszikat tömörítő FPR-rel emiatt is későn léptek kapcsolatba, amikor már tízezrek élete múlott egy-egy napon, tehát minden perc számított. Ugyanakkor a jelentés úgy fogalmaz, nincs szó francia „bűnrészességről”, tehát politikai hibák sorozatát követték el, de a nemzetközi büntetőjogi kategóriákat nem merítették ki. No hát ez az a keskeny mezsgye, amelyről most alighanem élénk belpolitikai vita lesz Franciaországban, nem kevésbé Ruandában, és minden közelmúltbeli genocídium kapcsán felvethető e kérdés. Ahogy Srebrenica kapcsán is rendre visszatér az ENSZ felelőssége, a „ki mit tudhatott” és „mit kellett volna tudnia” kérdés.

A jelentés újabb felkiáltójel: a rohinják, ujgurok, amazonasi őslakók és még sok-sok kisebbség szempontjából mikortól lép fel a nemzetközi közösség felelőssége. A „responsibility to protect”, a felelősség, hogy megvédjük embertársainkat az őket fizikailag elnyomó vagy kiirtani készülő hatalomtól. Ez lenne a küldetése egy ideális világban az ENSZ-nek.

Most ez legfeljebb a politikai nyomásgyakorlás kategóriájába tartozik. Közép-Európa népei és kisebbségi csoportjai is elszenvedték már a világ ignoranciáját, számos alkalommal. Nem illene levonni az erkölcsi következtetéseket és legalább nekünk, a sorsközösséget ismerőknek, osztozni abban, hogy kiállunk más kisebbségek mellett? Még ha ez éppen a kínai vagy ki tudja mely másik nagyhatalommal való feszültebb kapcsolatot eredményez is?

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Mária Kolíková
Frissítve

Kolíková marad az igazságügyi miniszter

Szputnyik

Matovič szerint a napokban kezdődhet a Szputnyikkal való oltás Szlovákiában

arkana

Renault Arkana: megérkezett Szlovákiába a francia újdonság

Škoda Fabia

Az új Fabia modernebb és szebb lett, gazdagabb felszerelést is kapott

Tibor Gašpar
Frissítve

Őrizetben marad Tibor Gašpar és több volt magas rangú rendőr is

ddddd

Mégis lesz idén valami Pohoda-szerűség

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.