Vélemény

Egy évtized az euróval

Január elsején két kerek évfordulóról is megemlékeztünk az euróval kapcsolatban.
Dudás Tamás

2019. január 3. 18:16

euró

A két évforduló szorosan kötődik egymáshoz, és mindkettő nagy hatással van a jelenünkre. Az eurót húsz évvel ezelőtt, 1999. január elsején vezették be az EU 11 tagországában. Bár a bankjegyek és az érmék használatára még három évet kellett várni, a közös valuta elektronikus formában való bevezetése igazi mérföldkő volt a világgazdaságban. Sokéves készülődés után az EU 293 millió lakosa kezdte a közös valutát használni, és sokan azt várták, hogy felzárkózik az amerikai dollár mellé, mint a világ egyik leghasználtabb és legelfogadottabb valutája. Húsz év távlatából látszik, hogy az euró ugyan nem tudta megrengetni az amerikai dollár pozícióját, de sikerült a világgazdaság egyik kulcsfontosságú fizetőeszközévé válnia, és a húsz év alatt többször is túlélte sokak által megjósolt halálát. Ma már 19 ország hivatalos pénzneme, és ezen országok kombinált nemzeti összterméke meghaladja a 11 billió eurót.

Ehhez a valutaövezethez csatlakozott Szlovákia 2009. január elsején. Tíz évvel ezelőtt megtettük az európai integráció utolsó lehetséges lépését, és az euró a Nyugathoz való tartozásunk végső szimbólumává vált. Egy posztkommunista ország lakosai számára nehéz elképzelni nagyobb elégtételt annál, hogy ugyanazzal a pénzzel fizethetnek, mint a németek vagy a franciák. Szlovákia ezzel a döntéssel kivált a visegrádi országok közül, Magyarország, Csehország és Lengyelország még ma is csak az euró bevezetésének előnyeit, hátrányait fontolgatja. Az euró bevezetése végső soron politikai döntés, melyet nálunk a második Dzurinda-kormány hozott meg, és kitartott mellette Robert Fico első kormánya is.

 

Pellegrini: Az euró bevezetése sikertörténet, amelyre büszkék lehetünk

2019. január 3. 11:53

Pellegrini: Az euró bevezetése sikertörténet, amelyre büszkék lehetünk

Hogy milyen volt Szlovákia első évtizede az euróövezetben? Összességében nem lehet okunk komoly panaszra, főleg ha figyelembe vesszük, hogy a sors úgy hozta: talán a lehető legrosszabb időpontban lettünk az eurózóna tagja. Amire 2009 januárjában elfogyott az ünnepi pezsgő, nyilvánvalóvá vált, hogy a világ az elmúlt évtizedek legnagyobb gazdasági válsága felé tart, és ennek az eurózóna számára is komoly negatív következményei lesznek. Az egyre dagadó válság kíméletlenül feltárta a legsebezhetőbb gazdaságokat az eurózónában, és 2010-ben már egy görög államcsőddel néztünk szembe, melynek elkerülésében az euróövezet többi tagországa kulcsfontosságú szerepet játszott. A szlovák döntéshozók váratlanul olyan helyzetbe kerültek, amelyben arra kellett kérniük a választópolgárokat, hogy segítő kezet nyújtsanak Görögországnak, annak ellenére, hogy az életszínvonal ott magasabb, mint nálunk.

Ettől eltekintve az euró Szlovákiában sikertörténetnek tekinthető.

Nem következett be a sokak által félt drágulás az euró bevezetése után. Ellenkezőleg, a következő egész évtizedet az alacsony infláció jellemezte.

Az euró nem rontotta le Szlovákia versenyképességét sem, a gazdasági növekedés az egész évtizedben meghaladta az eurózóna átlagát. Az eurózóna húsz évét értékelő nagyszabású elemzésében a Bloomberg gazdasági portál Szlovákiát az euró legnagyobb sikertörténetei közé sorolta. Hasonlóan vélekedik a szlovák lakosság is, az Európai Bizottság által rendszeresen végzett Eurobarométer közvéleménykutatások során a megkérdezettek körülbelül 80 százaléka támogatja stabilan az ország euróövezeti tagságát.

Egy olyan kicsi és nyitott gazdaság számára, mint Szlovákia, az eurózóna-tagság kulcsfontosságú. Kívánjunk ezért boldog huszadik születésnapot az eurónak, és reméljük, hogy a következő évtizede kevésbé lesz turbulens, mint az elmúlt tíz év.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Igor Matovič szlovák miniszterelnök és Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes a Medve–Vámosszabadi határátkelőnél tegnap reggel. Brüsszel szerint július elejétől fokozatosan megnyitnák az EU külső határait.⋌(Somogyi Tibor felvétele)

A szlovák politikában a trianoni évforduló kapcsán újra előkerült a magyarkártya

Berényi: „Nem volt megfelelő a memorandum átadásának időzítése”

Komárom

Komáromi Nyár – újragondolva

rendőrség illusztráció

Vizsgálja a rendőrség a pozsonyi, vereknyei roncstelep ügyét

vásárlás

A nagy üzletláncok a járvány nyertesei

Romsics Ignác

„A történész az igazság megismerésére törekszik...”

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.