Vélemény

Boris Kollár családja

Vajon meddig működhetne a nacionalista pártok internacionáléja?
Marián Leško

2019. április 18. 20:00

Boris Kollár

A saját népes „családját” már nem gyarapítja tovább Boris Kollár, de pártja, a Sme rodina (Egy Család Vagyunk) most egy olyan formálódó politikai csoportosuláshoz jelentkezett be, melynek tagjai szintén kijelenthetik magukról, hogy egy családba tartoznak.
Kollárék csatlakoznának a Népek és Nemzetek Európai Szövetségéhez, a tömörülést Matteo Salvini olasz belügyminiszter, az északi Liga párt elnöke igyekszik létrehozni az Európai Parlamenti választásokra. Nézzük hát közelebbről a családtagokat.
Salvini úgy dicsőíti Benito Mussolinit, mint Marian Kotleba Jozef Tisót. Azt mondja, amíg a Duce nem szövetkezett Hitlerrel, rengeteg jót tett Olaszországgal.

Salvini még azt is kijelentette, hogy ha Brüsszel és Mussolini között kellene választania, akkor nagyon könnyű dolga lenne, „mert Brüsszel rosszabb, mint a fasizmus”.


Mondta ezt arról a rezsimről, amely 1922-ben létrehozta a Fasiszta Nagytanácsot, hogy átvegye a hatalmat az olasz kormánytól és ellenőrizze a parlamentet. Aztán a fasiszták szép sorjában likvidálták az összes független újságot, politikai ellenfeleiket pedig lecsukták vagy meggyilkolták.
Meghamisították a választási eredményeket, majd Mussolini az összes politikai pártot törvényen kívül helyezte, kivéve persze a sajátját. 1935-ben megtámadta Etiópiát, vegyi fegyvereket vetett be a háborúban, majd bevezette a faji szegregációt. 
1940-ben Hitler szövetségese lett, felelős az olasz zsidók kiirtásáért és a holokausztért. De Salvini számára „Brüsszel” rosszabb, mint a Duce és a fasizmus. 
Boris Kollár politikai nagycsaládja tagjainak profilja egyezik az „alapító atyáéval”. Marine Le Penről, Heinz-Christian Strachéról, a cseh politikusról, Tomio Okamuráról van szó például. Ott van még az Alternatíva Németországnak (AfD), a belgiumi Flamand Érdek, szóval afféle nacionalista internacionáléról van szó.

Ám ezek a pártok csak addig képesek együttműködni, amíg megvan a közös ellenségük – az Európai Unió, a hagyományos politikai fősodor. De ha a saját országukban sikerülne átvenniük a hatalmat, akkor minden nacionalista kormány azonnal a fő ellenségének tekintene minden nacionalista kormányt, mert nacionalista.

A mögöttünk levő század történelme elegendő bizonyítékot szolgáltatott erre.  
Amikor Boris Kollártól azt kérdezték, mi „tetszik” neki Salvinin, azt válaszolta: „Ő az az ember, akinek tizenkét hónap alatt sikerült lezárnia az olaszországi migrációs útvonalakat”. 

Azt már elfelejtette hozzátenni, hogy az olasz belügyminiszter ragaszkodik hozzá, hogy az Olaszországban tartózkodó összes menedékkérőt osszák szét az európai uniós tagállamok között. Valamennyi tagállam között.

Merthogy Salvini is átvette Donald Trump „America first” jelszavát, vagyis neki Olaszország az első, és semmi más nem érdekes. 
Kollár mindemellett azt is mondja, hogy az „Európai Unió jó projekt”, csak meg kell „javítani”. „Támogatjuk a Lisszaboni Szerződés megszüntetését és egy új elfogadását, amely a nemzetállamok szabadságára és szuverenitására alapozná az együttműködést.”

A gond az, hogy amit ezzel Kollár kínálni akar, az nem az Európai Unió megreparálása, hanem likvidálása. És aki ebben segédkezik, az azokba az időkbe veti vissza Szlovákiát is, amikor a legnagyobb nacionalisták játékszerei voltunk.

A szerző a Trend hetilap kommentátora

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

A magyarok többsége krónikus beteg

A Woodstock 50 dosszié

A Dunába ugrott és eltűnt egy férfi Pozsonyban

VIDEÓ: Így sírta el magát Theresa May, miközben bejelentette lemondását

Lesik a vízállást a kiskertek tulajdonosai

Zeman László halálára

Legfrissebb galériák
Olvasta már?