Bódultan a volán mögött

TASR-felvétel

Az autó veszélyes fegyver. Ha drogos ül volán mögé, többszörösen az. Mintha vigyorogva, öntudatlanul, töltött pisztollyal a kezében hadonászna a tömegben, és közben el-el sütné, azt képzelve, hogy szappanbuborékokat ereget.

A szakirodalom szerint még a cannabis is – amit egyébként sokan hajlamosak bagatellizálni – ronthatja a vezetéshez szükséges képességeket. Alkohollal kombinálva pedig ez a hatás hatványozódik. A kábítószerek tartós használata ráadásul a vezetői teljesítmény csökkenését eredményezheti azután, amikor „a vizsgált alanyból a szer már kiürült”.

Jómagam levezettem eddig közel egymillió kilométert, de ha nagy ritkán közlekedési ellenőrzésen estem át (talán két kezemen meg tudom számolni, hányszor), sosem tapasztaltam, hogy a droghasználatot ellenőrizték volna. Amikor rákerestem a miértre a témával foglalkozó szakmai oldalakat böngészve, a gép azt a választ dobta ki, hogy míg az alkoholos befolyásoltság kimutatásához elég egy olcsó teszter, addig egy előszűrő eszköz a bódítószer igazolására tízszer, akár százszor is drágább lehet. A drogtesztelést valószínűleg egyebek mellett ezért sem szokás rutinellenőrzésként vagy kampányszerűen végezni a közutakon.

A szakértők szerint a rendőröket fel lehet készíteni arra, hogy drága teszterek nélkül is kiszűrjék a gyanús eseteket. Felemlegetik Norvégiát, ahol az ellenőrzések során 92 százalékos hatékonysággal dolgoznak. Például a pupilla állapotából, az izzadó tenyérből és reakcióképességből, testbeszédből indulnak ki.

A kábítószer feloldja az erkölcsi gátlásokat, jelentősen csökkentheti a helyzetfelismerő képességet. A hét elején Magyarországon egy 35 éves férfi az eddigi vizsgálatok szerint négyféle kábítószerrel a szervezetében ült a volán mögé. Halálra gázolt egy fiatal nőt, aki szabályosan haladt a kerékpársávon, majd megállás és segítségnyújtás nélkül továbbhajtott. Valószínűleg ő volt az, aki röviddel ezután egy másik, szabályosan közlekedő kerékpárost is elütött és cserbenhagyott.

Vajon hányan ülhetnek rajta kívül kábítószer hatása alatt újra és újra a volán mögé? Kiindulva abból, hogy mennyi ámokfutóval, megmagyarázhatatlan manővereket produkáló sofőrrel találkozhatunk, bizonyára sokan. Tisztában vagyok azzal, hogy ez a problémakör nagyon összetett, képtelenség mindenki mellé rendőrt állítani, aki részegen vagy bódult állapotban akar a volán mögé ülni, és megnyugtató megoldást keresni csak széles körű társadalmi összefogással lehet. Mindenesetre (ha valós számot mutat a statisztika) elgondolkodtató, hogy úgy nőtt Magyarországon az utóbbi időszakban a bódult állapotban kiszúrt vezetők száma, hogy évről évre kevesebb drogtesztet végeznek.

Mindaddig, amíg jellemzően egy-egy baleset bekövetkezte után, és nem inkább megelőző szándékkal történnek ezek a drogtesztek, Isten mentse a szabályosan közlekedő kerékpárosokat. Velük együtt mindenkit, aki felé halálos fegyver fordul. Egy drogos által kormányzott autó formájában, ahol a vezető azt sem tudja, mi történik vele, és fékezés nélkül, áldozatát hátrahagyva hajt tovább.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?