Vélemény

Bódultan a volán mögött

Az autó veszélyes fegyver. Ha drogos ül volán mögé, többszörösen az. Mintha vigyorogva, öntudatlanul, töltött pisztollyal a kezében hadonászna a tömegben, és közben el-el sütné, azt képzelve, hogy szappanbuborékokat ereget.
Nyerges Csaba

2021. október 9. 09:00

TASR-felvétel
TASR-felvétel

A szakirodalom szerint még a cannabis is – amit egyébként sokan hajlamosak bagatellizálni – ronthatja a vezetéshez szükséges képességeket. Alkohollal kombinálva pedig ez a hatás hatványozódik. A kábítószerek tartós használata ráadásul a vezetői teljesítmény csökkenését eredményezheti azután, amikor „a vizsgált alanyból a szer már kiürült”.

Jómagam levezettem eddig közel egymillió kilométert, de ha nagy ritkán közlekedési ellenőrzésen estem át (talán két kezemen meg tudom számolni, hányszor), sosem tapasztaltam, hogy a droghasználatot ellenőrizték volna. Amikor rákerestem a miértre a témával foglalkozó szakmai oldalakat böngészve, a gép azt a választ dobta ki, hogy míg az alkoholos befolyásoltság kimutatásához elég egy olcsó teszter, addig egy előszűrő eszköz a bódítószer igazolására tízszer, akár százszor is drágább lehet. A drogtesztelést valószínűleg egyebek mellett ezért sem szokás rutinellenőrzésként vagy kampányszerűen végezni a közutakon.

A szakértők szerint a rendőröket fel lehet készíteni arra, hogy drága teszterek nélkül is kiszűrjék a gyanús eseteket. Felemlegetik Norvégiát, ahol az ellenőrzések során 92 százalékos hatékonysággal dolgoznak. Például a pupilla állapotából, az izzadó tenyérből és reakcióképességből, testbeszédből indulnak ki.

A kábítószer feloldja az erkölcsi gátlásokat, jelentősen csökkentheti a helyzetfelismerő képességet. A hét elején Magyarországon egy 35 éves férfi az eddigi vizsgálatok szerint négyféle kábítószerrel a szervezetében ült a volán mögé. Halálra gázolt egy fiatal nőt, aki szabályosan haladt a kerékpársávon, majd megállás és segítségnyújtás nélkül továbbhajtott. Valószínűleg ő volt az, aki röviddel ezután egy másik, szabályosan közlekedő kerékpárost is elütött és cserbenhagyott.

Vajon hányan ülhetnek rajta kívül kábítószer hatása alatt újra és újra a volán mögé? Kiindulva abból, hogy mennyi ámokfutóval, megmagyarázhatatlan manővereket produkáló sofőrrel találkozhatunk, bizonyára sokan. Tisztában vagyok azzal, hogy ez a problémakör nagyon összetett, képtelenség mindenki mellé rendőrt állítani, aki részegen vagy bódult állapotban akar a volán mögé ülni, és megnyugtató megoldást keresni csak széles körű társadalmi összefogással lehet. Mindenesetre (ha valós számot mutat a statisztika) elgondolkodtató, hogy úgy nőtt Magyarországon az utóbbi időszakban a bódult állapotban kiszúrt vezetők száma, hogy évről évre kevesebb drogtesztet végeznek.

Mindaddig, amíg jellemzően egy-egy baleset bekövetkezte után, és nem inkább megelőző szándékkal történnek ezek a drogtesztek, Isten mentse a szabályosan közlekedő kerékpárosokat. Velük együtt mindenkit, aki felé halálos fegyver fordul. Egy drogos által kormányzott autó formájában, ahol a vezető azt sem tudja, mi történik vele, és fékezés nélkül, áldozatát hátrahagyva hajt tovább.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
gy

Enyhültek az óvintézkedések az iskolákban

A kormány arról is dönthet, hogy a népszámlálás során lehetőséget adjon-e egy második nemzetiség megadására⋌(TASR/MTI-felvétel)
Frissítve

Népszámlálás: 422 + 34 ezer magyar él az országban

sportatvben

Angol, spanyol, olasz és német bajnoki a tévében

Zuzana Čaputová
Frissítve

Čaputová támogatja az Egyesült Államokkal való védelmi szerződés megkötését

dac

Schäfer és Jedlička nélkül is meggyőző volt a DAC a Ferencváros ellen

asztma allergia

Mi köze a gyerekkori asztmának a nitrogén-dioxidhoz?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.