Biztosan sörre ment

sorozes

Az utóbbi időben részt vettem néhány koncerten. Amit most el akarok mondani, nem biztos, hogy minden kulturális rendezvényre általánosítható.

Ha valaki jegyet vált egy előadó koncertjére, feltehetőleg azért teszi, mert szereti. A józan ész szerint senki nem ad ki pénzt – nem is keveset – olyasvalamire, ami nem érdekli. Nos, az említett koncerteken a valóság rácáfolt a józan észre. Például az egyiken az előttem ülő fiatalember egész idő alatt magát és a vele levő három hölgyet fényképezgette. Összebújás, vihogás, szelfi... Többször, egymás után. S még ő volt megsértődve, amikor megkértem, hogy ne zavarják a kilátást és a programot. Egy másik koncerten a néhány székkel arrébb ülő szőrös, ápolatlan férfi – strandpapucsban és atlétatrikóban, holott a jegyen is feltüntették, hogy elegáns öltözet javasolt – egyfolytában a mellette ülő nő fülébe susogott, mire az asszony mindig hangosan fölnevetett. Hiába utasították rendre. Szerencsére, az első szünetben távoztak. A harmadik koncerten a változatosság kedvéért a mögöttem ülő idősebb pár nem fért a bőrébe. Például amikor a zenekar szólója alatt az énekes lement a színpadról, az asszony megkérdezte – hangosan, mintha otthon a tévé előtt ülne –, hogy ez meg hova ment. Mire a férfi öblös hangon kijelentette, hogy biztosan sörre. Nagy hahota következett, s ami még rosszabb, hogy nemcsak ők ketten nevettek, hanem ahelyett, hogy csöndre utasították volna őket, mások is csatlakoztak hozzájuk. S amit ugyancsak láttam, méghozzá mindegyik említett rendezvényen, hogy vannak, akik folyamatosan mobiloznak.

Nem értem, minek megy valaki olyan koncertre, ami nem érdekli. Ez persze legyen az ő gondja. De ha emellett úgy viselkedik, hogy másokat zavar, az már probléma. S ennek gyökere az egyre növekvő általános kulturálatlanság. Ami éles ellentétben áll azzal, hogy egyre több ember rendelkezik felsőfokú végzettséggel, mert azt gondolhatnánk, hogy a műveltségi szint emelkedésével együtt jár a viselkedéskultúra cizelláltságának fokozódása. Hát ez nem így van. Illetve a műveltségi szint és a viselkedéskultúra sok esetben tényleg összefügghet (miközben mindig voltak/vannak alacsonyabban iskolázott, de attól még jólnevelt emberek). Csak hát nálunk az a baj, hogy a felsőfokú végzettség gyakran nem jár együtt a műveltségi szint emelkedésével, a viselkedéskultúra pedig egyre alacsonyabb szintekre zuhan. Ezt gyakran tapasztalom. Nemcsak koncerteken, hanem a tömegközlekedésben, az orvosi váróteremben, a közterületeken, mindenhol. Diákjaim körében is. Van egy tantárgy, amelyben viselkedéskultúrát, etikettet is tanulnak, és sok fiatal nem érti, hogy az mire jó. Miért baj az, ha nem teszem a kezem a szám elé, ha ásítok? Mi köze ahhoz valakinek, hogy hangosan mobilozok a buszon? Ezek elavult szabályok, mondják. Van, aki szerint minden szabály mint olyan elavult, mert az embert nem lehet akadályozni a szabadságában. S ha ön ül a buszban és valaki hangosan mobilozva old dolgokat, amik csak rá tartoznak, ez nem zavaró? Igen, persze, válaszolják, mert mit beszél hülyeségeket. De nem a témáról van szó, hanem a hangerőről, mert mindegy, miről beszél, ha ordítva teszi, nem? Van, aki elgondolkodik ezen, s van, akit csak az érdekel, hogy őt ne zavarják mások. Nagyon nehéz helyzet ez. Bunkónál bunkóbb közszereplők, köztük politikusok, színészek, énekesek hatásának van kitéve az ifjúság, amely a mindenkori ifjúsághoz hasonlóan nagyon nagy mértékben befolyásolható. Csak nem tud róla vagy nem hiszi el.

Ami pedig a koncerteket illeti, valamikor létezett ún. nevelőhangverseny, ahol már a kisiskolások is megtudhatták, milyen hangszerek vannak. S azt is, hogyan illik viselkedni. Van még ilyen?

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?