Vélemény

Bidenre várva

Az utolsó felmérések szerint Donald Trumpnak kicsi az esélye, hogy további négy évet töltsön a Fehér Házban, de az amerikai választási rendszer specifikus jellege miatt semmit sem lehet kizárni. Az USA legfontosabb gazdasági partnerei mindenesetre Joe Bidennek szurkolnak.
Dudás Tamás

2020. november 3. 18:42

Kotrha
Kotrha

Trump ugyanis olyan gondolatvilágot hozott vissza a világgazdaságba, melyet már elfeledettnek hittünk.

Az elmúlt évtizedekben mindenki egyetértett abban, hogy a szabadkereskedelem a modern világgazdaság legfontosabb pillére, és a nemzetközi kereskedelem akadályainak csökkentése a legfontosabb. Ezzel szemben Trump felélesztette a merkantilisták gondolatvilágát, amely utoljára a 19. század elején volt divatban. Ők a nemzetközi kereskedelmet zéró összegű játéknak tartották, ami azt jelentette, hogy ha az egyik ország előnyre tett szert a nemzetközi kereskedelemben, akkor a másik partner a tranzakción csak veszíthetett. Ez a világnézet már a 19. század második felében is meghaladottnak számított, időként mégis újra felüti a fejét.

Trump America First gondolatvilága meglehetősen ismerős lenne a 18. századi merkantilistáknak, és elismerően bólogatnának külkereskedelmi politikája láttán. Ez négy évig elsősorban a kereskedelmi konfliktusokról és a közös megoldások kerüléséről szólt. A bevezetett védővámok fő szenvedő alanya Kína, de célkeresztbe kerültek az acélt és alumíniumot exportáló országok, és persze az EU sem maradt le a listáról. A kereskedelmi kapcsolatokat tovább nehezítette a Trump-kormányzat következetlensége, tárgyalási pozíciója az elnök hangulatától függően változott. Erről az EU is rendszeresen meggyőződött: az egyik hónapban Trump még védővámokkal fenyegetőzött, a másikban pedig már szabadkereskedelmi tárgyalásokat kezdeményezett.

Hasonló helyzetben volt a kínai kormányzat is, amely az elhúzódó kereskedelmi tárgyalások ellenére mindvégig Trump fő célpontja maradt. A kereskedelmi konfliktusok önmagukban is ártalmasak, de hosszú távon a világgazdaság számára még ennél is károsabb, hogy Trump következetesen aláásta a nemzetközi gazdasági szervezetek működését. Ettől a Kereskedelmi Világszervezet szenvedett a legjobban, melynek feladatai közé tartozik a kereskedelmi konfliktusok civilizált megoldása is. A Trump-kormányzat azonban éveken keresztül nem volt hajlandó jóváhagyni az állandó fellebbviteli döntőbíróság új tagjait, és ezzel működésképtelenné tette ezt a fontos testületet. Így most nincs senki, aki végleges döntést tudna hozni a tagállamok kereskedelmi konfliktusaiban. Mindennek fényében érthető, hogy az USA legfontosabb gazdasági partnerei Joe Bident szeretnék látni a Fehér Házban – még ha ezt nem is mondják ki hangosan. Ugyan nem tűnne el egy csapásra az összes kereskedelmi konfliktus, de egy Biden-kormányzat feltehetően konstruktívan állna hozzá a megoldáshoz, és az USA ismét tevékenyen részt venne a nemzetközi gazdasági szervezetek munkájában.

Az egyre komplexebb világgazdaságban aktív amerikai kormányzatra van szükség, amely megpróbálja fenntartani a működő gazdasági világrendet, ahelyett, hogy gyengítené. A járvány által legyengült világgazdaságnak most különösen szüksége van a világos, átlátható együttműködésre, de az elmúlt négy évből ítélve Trump nem erre törekedne.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
MKP: Készen állunk az egyesülésre
Frissítve

Az MKP kész az egyesülésre, de új feltételei is vannak

zöld tea

Zöld tea – Egyik hatóanyaga hatásos lehet a koronavírus ellen

EURO-2020
Frissítve

EURO-2020 – Olaszország legyőzte Walest, csoportelsőként nyolcaddöntős

Lehet-e ma trendi Jókai?

Lehet-e ma trendi Jókai?

SOROZATDARÁLÓ: Az agancsos fiú esete a világvégével

SOROZATDARÁLÓ: Az agancsos fiú esete a világvégével

EURO-2020 – Az UEFA vizsgálatot indított a magyar szurkolók viselkedése miatt

EURO-2020 – Az UEFA vizsgálatot indított a magyar szurkolók viselkedése miatt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.