Vélemény

Az uniós milliárdok nyomában

A múlt hétig nem sokat lehetett tudni a szlovák újjáépítési terv összetevőiről, amelynek segítségével szeretnénk megszerezni a Szlovákiának kiutalt 6,1 milliárd eurót az európai helyreállítási tervből.
Dudás Tamás

2021. március 17. 08:00

Kotrha
(Kotrha)

Nagy vonalakban ugyan ismertük a fő reformterületeket, de a részleteket a pénzügyminisztérium által koordinált szerzőcsapat igencsak titokban tartotta. Most azonban a pénzügyminisztérium lerántotta a leplet a részletekről, és tárcaközi egyeztetésre bocsátotta a nemzeti tervet. Éppen ideje volt, ugyanis vészesen közeleg az április végi leadási határidő.

Mielőtt belemennénk a részletekbe, meg kell jegyezni, hogy monumentális anyagról van szó, amely komoly határidős nyomás alatt született. A kormánykoalíció diszfunkcionális működését figyelembe véve szinte csodával határos, hogy a pénzügyminisztérium vezetésével sikerült koordinálni az egyes minisztériumok reformterveit, és koherens egésszé formálni a sok száz oldalas anyagot. Azt is érdemes előre bocsátani, hogy a terv az EU által szabott paraméterek szerint készült, előtérbe helyezve a globális klímaváltozás elleni küzdelmet és a digitalizációt. Ennek megfelelően a nemzeti tervekben a klímaváltozással kapcsolatos befektetéseknek a teljes összeg legalább 37 százalékát kell kitenniük, ehhez jön hozzá a digitalizációval kapcsolatos befektetéseknek a 20 százaléka.

Szlovákia számára ez inkább lehetőség, mint kötelesség, ugyanis az ország mindkét területen jelentős befektetési adósságot halmozott fel, melyet saját forrásokból nehezen tudnánk finanszírozni. A zöld gazdaság így több mint 2 milliárd eurós befektetést kap, és a digitalizáció az újjáépítési terv több pillérében is meghatározóan jelen van. Nem hiányoznak azonban a speciális hazai szükségletek, az oktatás, az egészségügy és a kutatásfejlesztés. Igazából azonban a brüsszeli és a szlovákiai prioritások szorosan összefonódnak, a zöld motívum és a digitalizáció mindegyik pillérben jelen van. Ezért több terület képviselői nehezményezték, hogy az ő prioritásaik nem kerültek be az újjáépítési tervbe, de ezek pénzügyi támogatása rendszerint más uniós forrásokból is megoldható.

Ám sajnos a szlovák újjáépítési tervbe is beszivárogtak a koalíciós konfliktusok, ez leginkább abban nyilvánult meg, hogy OĽaNO szerint túl sok forrás kerül az SaS által irányított minisztériumokhoz. Ennek következtében az utolsó fázisban a gazdaság dekarbonizációjára szánt források átkerültek a gazdasági minisztériumtól az OĽaNO irányítása alá tartozó környezetvédelmi minisztériumhoz, a kutatásfejlesztést és az innovációt pedig maga a miniszterelnöki hivatal fogja felügyelni.

Az elmúlt napok történéseit elnézve az igazi kérdés azonban az, hogy mit jelentene az újjáépítési terv szempontjából a kormánykoalíció szétesése. Ha előrehozott parlamenti választásra kerülne sor, fontos hónapokat veszítenénk el, és kérdéses, hogy az utána felálló új kormánykoalíció mennyire lenne elégedett a jelenlegi prioritásokkal. Az EU jelezte, hogy bizonyos változtatásokra még lesz lehetőség a nemzeti újjáépítési tervekben, de a jelenlegi kormánykoalíció fennmaradása ezen a téren nem bonyolítaná a helyzetet.

A szlovák újjáépítési terv jól mutat a jelenlegi formájában, de sikere abban lesz igazán mérhető, hogy mennyire sikerül megvalósítani a benne vállalt reformokat, és így lehívni a számunkra borítékolt forrásokat. Az mindenképpen tény, hogy Szlovákiában ilyen léptékű reformimpulzust már legalább egy évtizede nem kapott, és az újjáépítési alap forrásai jelentősen hozzásegíthetnek ahhoz, hogy a gazdaság végre szintet lépjen.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
MKP: Készen állunk az egyesülésre
Frissítve

Az MKP kész az egyesülésre, de új feltételei is vannak

zöld tea

Zöld tea – Egyik hatóanyaga hatásos lehet a koronavírus ellen

EURO-2020
Frissítve

EURO-2020 – Olaszország legyőzte Walest, csoportelsőként nyolcaddöntős

Lehet-e ma trendi Jókai?

Lehet-e ma trendi Jókai?

SOROZATDARÁLÓ: Az agancsos fiú esete a világvégével

SOROZATDARÁLÓ: Az agancsos fiú esete a világvégével

EURO-2020 – Az UEFA vizsgálatot indított a magyar szurkolók viselkedése miatt

EURO-2020 – Az UEFA vizsgálatot indított a magyar szurkolók viselkedése miatt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.