Az inflációs csúcson túl

infláció k

Lehet, hogy Szlovákiában még nem érzékeljük teljesen, de az elmúlt hetek adatai szerint egyértelműen úgy tűnik, hogy Európában már túl vagyunk az inflációs csúcson.

Az Eurostat gyorsjelentése szerint az eurózóna inflációja májusban 6,1 százalékra csökkent, ami a legalacsonyabb szint az orosz–ukrán háború kitörése óta. Az infláció csökkenésének a tempója a gazdasági elemzőket is meglepte, akik valamivel magasabb inflációs rátát vártak. A pozitív trendet megerősíti az is, hogy májusban az infláció az eurózóna 20 tagországából 18-ban csökkent. Szlovákia sem maradt ki a jó hírekből, az előzetes adatok szerint az infláció májusban nálunk is 12,3 százalékra mérséklődött.

Ha előre tekintünk az elkövetkező hónapokra, további jó hírekre van kilátás. Az energiahordozók ára a nemzetközi piacokon folyamatosan csökkent az elmúlt hónapokban, ami tompítja az infláció tempóját. A földgáz ára a legfontosabb európai piacon jelenleg 28,5 euró megawattóránként, ami kétéves minimumot jelent. Hasonlóan kedvezően alakul a nyersolaj világpiaci ára is, ami hozzájárult ahhoz, hogy az energiaárak az eurózóna inflációjában májusban már csökkentek. Jelenleg az európai inflációt elsősorban az élelmiszerárak gerjesztik, de már ezen a téren is szolgálhatunk jó hírekkel. A fő mezőgazdasági termények világpiaci ára is folyamatosan csökken, az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet élelmiszerár-indexe is utoljára 2021 tavaszán volt hasonlóan alacsony szinten, mint ma. Eltart még néhány hónapig, míg ez a pozitív trend a szlovák fogyasztókhoz is eljut, de jelenleg az élelmiszeráraknak nincs miért tovább növekedniük.

Ha a közeljövőt akarjuk látni, akkor a közgazdászok szerint a spanyol inflációt kell figyelni, mely alacsonyabb az eurózóna átlagánál, és általában sikeresen vetíti előre ennek jövőbeni alakulását. Spanyolországban az infláció májusban az előzetes adatok szerint 3 százalék körül mozgott, ami azt jelenti, hogy pár hónap múlva az egész eurózóna inflációja is hasonló szinten fog mozogni. Ezt a pozitív trendet erősíti a német IFO intézet vállalati árindexe is, mely szintén azt vetíti előre, hogy a német infláció ősszel akár 2 százalékra is csökkenhet. Közép-Európában az infláció szintje rendszerint magasabb a nyugat-európainál, de szinte biztosan kijelenthetjük, hogy az év második felében már Szlovákiában is visszatér az infláció az egy számjegyű értékekhez.

Ez nagyon jó hír a szlovák lakosság számára is, mert az elmúlt másfél év magas inflációja negatívan érintette a háztartások vásárlóerejét. A bérek ugyanis már 2022 eleje óta nem képesek követni az infláció értékét, a reálbérek azóta folyamatosan csökkennek. 2022 első negyedévében a reálbérek éves szinten 4,9 százalékot csökkentek még annak ellenére is, hogy a nominális bérek éves szinten 9,5 százalékkal növekedtek. Ez azt jelenti, hogy az átlagos szlovák háztartás kevesebbet engedhet meg magának, mint egy évvel ezelőtt, ami már a hazai fogyasztás csökkenésében is megjelent.

Az európai infláció tehát jól alakul, de valószínű, hogy a csökkenés tempója az Európai Központi Bank számára még mindig nem elegendő. Ezért az eurózónában még legalább egy alapkamat-emeléssel kell számolni, de az Európai Központi Bank közgazdászainak érdemes figyelemmel kísérniük a legfontosabb európai gazdaságok teljesítményének alakulását. A német gazdaság 2023 első negyedévében már technikai recesszióba került, és a német gazdaság teljesítménye rendszerint rányomja a bélyegét az egész európai gazdaságra. Félő ezért, hogy a magas infláció problémája Európában ugyan megoldódik az év végéig, de helyette az eurózóna gyenge gazdasági teljesítménye miatt aggódhatunk.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?