Az ember ujja

Pixabay

​​​​​​​Az embert a szembeforduló hüvelykujj emelte ki az állatvilágból. Meg a húsevés, az agytérfogat növekedése. Meg az S-gerinc, a felegyenesedés. Meg nyilván még egy sor dolog, de azért a hüvelykujj nagyon is fontos mozzanat volt. Lehetővé tette az eszközhasználatot, és az ember azóta is egyre tökéletesíti az életéhez, komfortjához szükséges dolgokat.

Azt mondtam már, hogy csak az ember olvas? És hogy olvasni remek dolog, mert – egyebek mellett – folyamatosan új ismereteket szerezhetünk a világról?

Nem olyan régen – az óév vége felé – az egyik (olvasható) magyar–magyar híroldalon találtam egy tudós írást arról, hogyan zabálja fel éppen az egyik kínai divatóriás az online piacot, a legnagyobb nemzetközi versenytársakat is maga mögött hagyva. A tudás hatalom, plusz az utóbbi időben elég hálás vagyok minden történetért, ami nem közélet, nem pandémia – de igazából alapból ennyi patron volt ebben a cikkben.

Aztán a minap mégis elkezdett fúrni, hogy ugye, az empirikus tapasztalat... Nem mentegetőzöm: kattintottam. Az gyorsan lejött, hogy akciók és algoritmusok ide vagy oda, részemről shopping nem lesz, és amúgy is elég véges az az idő, amit női felsők, kabátkák nézegetésével vagyok képes eltölteni. De ha már helyben voltunk, továbbmentem a főmenüben, a Háztartás pontra. És itt elkaptak.

Mert gyengéje mindenkinek van. Az enyém például az, hogy a magunk köré szervezett rendszert – ami a külső szemlélő számára persze tűnhet akárminek, de belülről mégiscsak rendszer – már-már kényszeresen szeretem olyan apróságokkal megtörni, amikben benne van a poénfaktor. Vagy hogy pontosítsak: a privát poénfaktor. Mondjuk, hogy egy klasszikus értelemben is elég jól, célirányosan felszerelt konyhában előbukkannak olyan gagyiságok, amiknek soha nem volt sok értelmük, de viccesnek találom a meglétüket. Éreztek már olyat, hogy az idők végezetéig lesz egy űr az életükben, ha nem veszik meg azt a műanyag banánszeletelő alkalmatosságot? Mutatnám az enyémet.

Hát, most lehetne még sok minden másom is, alig pár euróért. Ezeknek a cuccoknak egy része tulajdonképpen tényleges igényt fed le. Konyhai gyűszűből (vagy minek nevezzem) például két modellt is találtam: az egyik tényleg olyan, mint egy egyujjas gyűszű, csak kicsit hosszabb, a másik viszont egy hajlított fémlap, amibe a hüvelykünkön kívül a többi négyet tudjuk belecsúsztatni. Amióta pedig a gyermek – a ház ura – rendszeres használatban tartja a késélezőt, igenis megtanultuk: a zöldség vagy a húsdarab vágólapra birkózása közben jól jöhet ez a kis pluszvédelem.

De menjünk tovább! Eszükbe jutott valaha, hogy az eper csumázásához speciális eszközre lenne szükségük? Vagy hogy az ananász hámozásának mindennapi, embert fárasztó teendőjét mennyire megkönnyítené, ha akadna egy speciálisan erre a célra kifejlesztett hegyes csipeszük, amivel a „pikkelyek” mélyedéseinél a gyümölcsön maradt barna „szemeket” szépen, egyenként ki lehetne csippenteni? Vagy hogy a fokhagymagerezdről csak a tudatlan pórnép távolítja el körömmel, kiskéssel a héjat – erre a célra külön eszköz szolgál. És így tovább. Mondjuk, a rendelésig nem jutottam el. De az első őszinte, gondtalan felröhögés megvolt 2022-ben. És ezért köszönet.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?