Vélemény

Appok és gombák

Egyetlenegy dolgot mondjon meg nekem valaki. Miért van az, hogy minél fejlettebb a technika, annál bonyolultabb az életünk. Ezt kérdezte Ervin Bandikától az erdőbe menet.
Veres István

2017. december 20. 10:06

gomba

Télen különösen szép az erdő, főleg ha hópokrócok takarják a fák közét – tette még hozzá Ervin. Miből gondolja, kedves kuzin, hogy fogunk mi ma gombát találni? – válaszolt kérdéssel Bandika, mint valami felkészült megváltó. Két okom is van, hogy ezt gondoljam, folytatta Ervin, az egyik, hogy korhadt törzseken, beteg ágakon ilyenkor terem a téli fülőke, melyet élénksárga színéről könnyű felismerni. A másik pedig, hogy van a telefonomban gombakereső app. Szótlanul ropogtak tovább bakancsaikkal a havon, időnként felfigyelve néhány szarvas-, illetve vaddisznónyomra. Ervin álláspontja egyre tarthatatlanabbá vált: okostelefonjának gombakereső appja nem hogy nem vezette el őket a fülőkékhez, de a frissítésektől meg a hidegtől úgy lelassult, hogy valószínűleg a száztizenkettőt sem tudja vele felhívni, ha történetesen megkörnyékezi őket egy vaddisznó, illetve a fagyhalál. Használhatatlan és bonyolult, de legalább drága – csúsztatta pufajkája zsebébe a technika csodáját csalódottan Ervin. Sokkal rosszabb is történhetne velünk – próbálta nyugtatni sorstársát Bandika. Például, hogy megkínálnak egy olyan gulyással, amelybe vad- és nem vaddisznó húsát is felhasználták, vegyesen. Amikor a vaddisznóhús után a sima malac húsa téved a kanalába, mintha egy teljesen más ételt enne, sokkal rosszabbat. Holott a gulyás úgy egészben rendben van, de ugye a vaddisznó húsa tartalmasabb, nem meglepő hát, ha az ember a könnyedebb, háziasított rokon húsára harapva csalódik. Talán kiszűrhetjük az ilyesmit az életünkből, ha hozzánk is eljut a mesterséges intelligencia, amit újabban mindenki emleget. Várom már – tekintett végig a szemközti hegygerincen Ervin.

És azt hallotta, hogy Ferenc pápa szerint kattintásvadász oldalakra kattintani bűn? – törte meg a szélcsendet tíz–tizenöt fányi távolságból Bandika. Mert jómagam ezzel kicsit bajban vagyok. Tudvalevő ugyanis, hogy az internetes oldalak mindegyike azért születik, hogy kattintásokra sarkallja az olvasókat, nézőket, akármi. Az oldal, melyre senki nem kattint, elsorvad, megszűnik, üzemeltetője elégedetlen, szomorú lesz. Nyilván arra gondolt Ferenc pápa – próbált ismét életet lehelni telefonjába Ervin –, hogy azokra az oldalakra ne kattintsunk, amelyek álhíreket terjesztenek, félretájékoztatnak, és a szenzációkeltés, illetve a rémületgerjesztés trükkjeitől sem riadva vissza szerzik meg kattintásainkat, miközben nem adnak cserébe semmit, illetve ha mégis, a tartalom selejt. Meg hát vannak már álhír-felismerő appok is. Igen? És működnek is? Tudtommal igen, felelte Bandika. Akkor most már csak egyet nem értek, lehelt a tájba Ervin. Hogy akkor mi az appja f…ért nem ismeri fel a gombát, mikor azt az ember is könnyebben felismeri, mint az álhírt.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
országos tesztelés

Kérdések és válaszok az országos tesztelésről, az új szabályokról

hegymászó

Történelmi siker a K2-n

Komárom

Kihívások és megoldások a gyermekek fejlesztésében

Mecenzéf templom

Mecenzéfi mánták érdekes temploma

fülek városháza

Füleken négy mintavételi pont létrehozását tervezik a hétvégén

Nem kapnak teljes táppénzt az egészségügyi dolgozók

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.