Vélemény

Amikor Afrikában jártam

Manapság nagy divat a mese, gondolhatnánk, látva a különböző meseterápiák és más mesés foglalkozások elterjedését, de a valóság az, hogy a mese sosem ment ki a divatból, mert akárcsak a vörös rúzs, örök divat.
Lampl Zsuzsanna

2017. május 26. 19:21

Ez azért van így, mert a jó mesében mély bölcsességek és örök igazságok rejlenek, olyanok, amelyekre minden kor embere életkortól függetlenül egyformán szomjazik.

Ha valami kiment a divatból, az a mesélés. Amikor a szülő vagy más közeli személy leül a gyerekkel és felolvas neki, esetleg fejből mond el egy létező vagy saját maga által kitalált mesét. Nem véletlenül írtam ezt le ilyen részletesen, ugyanis sokaknak a mesélés a tévés/internetes mesecsatornák nézését jelenti. Ami végső soron nem baj, amíg kiegészítésként szolgál, nem pedig a gyerek fő tevékenysége. Csakhogy amint a gyermekpszichológusok is figyelmeztetnek, bár divat arra panaszkodni, hogy a gyerekek, már a kicsik is médiafüggők, valójában sok szülő örül ennek, mert amíg a tévé vagy a számítógép előtt ül, nem kell vele foglalkozni.

De ez sem új dolog. Emlékszem, hogy csodálkozott sok osztálytársam, amikor kiselsős koromban elmondtam, hogy az apukám előző este a kis Mukkot olvasta nekem. Ők a Belfegort nézték a tévében. Szégyelltem is magam, hogy én nem, de aznap este megint elragadott a repülő szőnyegek világa. És nem bántam. Azt hiszem, azokat a szavakat, hogy füge, datolya, akkor hallottam először. Amikor évekkel később már lehetett kapni az üzletben, a kis Mukk és az én akkor már örökre elköltözött apukám jutott az eszembe. És lélekben megköszöntem – most is megköszönöm – neki ezt az élményt. Meg a többit. Mert ő úgy tudott mesélni, mintha benne járt volna a történetben, visszatekintve látom, hogy nagyon élvezte. Saját maga is talált ki meséket, például arról, hogy amikor Afrikában vadászott, milyen állatkákkal találkozott, mit mondtak neki, és hogy a végén senkit sem vadászott le, mert mindegyik állat a barátja lett. Én ezt persze sokáig el is hittem.

A mese tehát nemcsak a gyereknek lehet élmény, hanem a felnőttnek is. De csak a jó mese. Számomra rossz az a mese, amelyből kihagyják vagy relativizálják a rosszat, mondván, ne ijesztgessük a gyereket. Csakhogy ez önámítás, mert a rossz a valóságban is létezik. Sokszor tetteti magát kedvesnek, jóságosnak, és elhisszük, hogy az is, mert nehéz beazonosítani. Viszont a jó mesében a gonosz egyértelműen beazonosítható, és el is nyeri a büntetését, vagy megjavul. Ettől van az, hogy a mese biztonságérzetet ad. A gyerek nyugodtan el tud aludni, mert őt már a farkas nem fogja éjszaka meglátogatni (nem úgy a Belfegor, hány osztálytársam félt tőle!).

Ne féljünk. Meséljünk.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
n

Népszámlálási stratégia: kövessünk valós célokat!

bb

Súlyos baleset: három autó ütközött, öt személy megsérült

Muzsla

Átadták a muzslai szabadtéri színpadot

Le Mans-i 24 órás autóverseny

Toyota-győzelem a Le Mans-i 24 órás autóversenyen

a

Zoltán Gábor: A telefon

Igor Matovič

Matovič gond nélkül lemond a titulusáról, ha erre törvény fogja kötelezni

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.