Vélemény

Ami a rostámon fennakadt

Mintha megmozdult volna az eddig tétlenkedő rendőrség a korrupciógyanús ügyekben. Előállították a dévényújfalui és a szemeti (Kalinkovo, Szenci járás) polgármestert, és meggyanúsították Ladislav Bašternákot.
ÚJ SZÓ ONLINE

2017. március 24. 19:23

Sok hűhó, de miért?

Mintha megmozdult volna az eddig tétlenkedő rendőrség a korrupciógyanús ügyekben. Előállították a dévényújfalui és a szemeti (Kalinkovo, Szenci járás) polgármestert, és meggyanúsították Ladislav Bašternákot. Nyilván akadt, aki az utóbbi hír hallatán felsóhajtott: végre nem csak a kis halak kerülnek horogra. Talán megvádolják és bíróság elé kerülhet a Smer holdudvarába tartozó milliomos vállalkozó. Több kollégámhoz hasonlóan azonban én sem vagyok derűlátó, ugyanis még az sem világos, hogy mivel gyanúsítják, annyira szűkszavú a közlemény. Ha csupán kevesebb adó és járulék befizetésével, akkor kitárták előtte a jogi kiskaput: elég, ha befizeti a különbözetet, meg a késedelmi büntetést, és máris tiszta. Bonyolultabb lenne a helyzete, ha csalással több áfát igényelt vissza, mint amennyi jár, mert ez már törvénysértés. Bašternák ugye azt állítja, hogy 12 millió euró készpénzért luxuslakásokat vásárolt Marián Kočner vállalkozótól, holott azoknak az utólag felbecsült értéke összesen nem több 1,5 milliónál. Az egyikben máig Robert Fico lakik. Vajon miért bénáznak ennyit a nyomozók, hiszen azt a fránya 12 milliót nyilván valamilyen bankszámlán tartotta Bašternák, nem a sufniban. Azt sem lehetetlen felderíteni, honnan jutott ennyi pénzhez, és Kočnerék hova könyvelték el, hiszen az áfa visszaigényléséhez dokumentum kell. Egy logikus magyarázat van: a Bašternák-ügyben bizony sáros lehet Robert Kaliňák belügyminiszter, de Ján Počiatek, a pénzügyi tárca volt vezetője is, és érintett a kormányfő. Ezért szinte biztos, hogy amíg a Smer hatalmon van, a rendőrség csak látszatintézkedéseket tesz és nem tudja felgöngyölíteni a legfelsőbb politikai szintet is behálózó szálakat.

Jönnek a nyűgös reggelek

Vasárnap hajnalban ismét átállítjuk az órákat. Újra jönnek az álmos reggelek, nyűgös emberek, síró, kialvatlan gyerkőcök. Rághatjuk újfent a gumicsontot: hasznos-e az átállítás? Tudjuk, hogy a nyári időszámítást az első világháború idején vezették be, majd a múlt századi olajválság idejétől alkalmazta a legtöbb európai ország. A döntéshozók azzal érveltek, hogy ezzel sok energiát takarítunk meg, ami ma már sántít, hiszen nyáron a klímaberendezések többet fogyasztanak, mint a világítás.

Több neves szakemberek szerint a legtöbb embernél legalább egy hetet vesz igénybe az átállás, ezalatt lényegesen növekszik a közúti balesetek, de még az infarktusok száma is. Sokan nem tudják kialudni magukat, főleg a gyerekek, akik álmosan mennek óvodába, iskolába. Kisgyermekes szülők gyakori panasza nyáron, hogy sokáig van világos, a kicsit képtelenség letenni a szokott időben. Este 9–10 óráig világos van, a gyerek nem álmos. Szeptembertől pedig egyre sötétebbek a reggelek, ezért nehezebb az ébredés. Itt az ideje, hogy a kormányok vagy a civil szerveződések követelésére az illetékes uniós szervek tegyék ismét mérlegre a kétféle időszámítás előnyeit és hátrányait. Ama jelképes serpenyőbe ne csak gazdasági számítások kerüljenek, hanem az egészségügyi szempontok és a tudományos érvek is.

Bénes Laci nagy lépése

Valóra vált vasárnap, amit sok hazai, főleg csallóközi szurkoló remélt. A doborgazi Bénes László végre bemutatkozott a Bundesligában. Igaz, egyelőre szűk tíz percet kapott, de ez is mérföldkő a karrierjében, amely töretlenül ível fölfele. Gyermekként Somorján, majd a DAC-ban játszott, ahonnan a győri Fehér Miklós fociakadémiára került. Édesapjával bölcs döntést hoztak, amikor elfogadták a zsolnaiak ajánlatát, ugyanis a fiatal játékosokkal már számottevő eredményeket elérő Adrián Guľa edzőnek köszönhetően rövidesen az MŠK Žilina alapembere lett, majd a csapat játékmesterévé avanzsált, akit még az Athletic Bilbao hívei is megtapsoltak az EL-meccseken. Nem túlzás azt állítani, hogy Szikora György óta ekkora tehetség nem tűnt fel a dél-szlovákiai pályákon. Felfigyeltek rá a Mönchengladbachnál, és tavaly öt évre leigazolták. Jól értesültek szerint 5 millió euró körüli összeget fizettek érte, a szlovák ligából még senki nem igazolt le ennyi pénzért. A német élvonalban óriási a konkurencia, de Laci nem keseredett el, amikor sérüléséből felépülve sokáig csak a fakóban jutott szóhoz vagy a kispadon ült. Még mindig csak 19 éves, de már vérbeli profi, aki céltudatosan építi fel önmagát. Ha elkerülik a sérülések, akkor hamarosan állandó helyet vívhat ki a csapatban. Aztán a válogatottban is, ahogy egykor a fehér Pelének becézett Szikora Gyuri.

Szilvássy József

Önnek ajánljuk

A pedagógusok mindössze 4,5%-a gondolja úgy, hogy megbecsülik a munkáját

Komoly gondot okoz a munkaerőhiány a mezőgazdaságnak

Határon billeg a Híd, az MKP és Kiska új pártja a legújabb felmérés szerint

Miloš Zeman cseh elnök Prágában fogadta Zuzana Čaputovát

Sose volt még ennyi menekült a világon

Ami Oroszországban történik, az nem marad ott

Legfrissebb galériák
Olvasta már?