Vélemény

Állati emberi jogok

Mint zacskójukból kiszóródott színes cukorkák, úgy gurulnak az autók az úton. Piros, fehér, fekete, ezüst. Olyan hétköznapi, de az emeleti ablakból nézve mégis olyan bizarr.
author
Lampl Zsuzsanna

2021. május 29. 19:00

medena
(A tűzoltóság felvétele)

Mint a világ történései. Mint az elmúlt hetek eseményei. Találomra válogatok a tudósítások címei közül. Leszakadt egy pozsonyi óvodában a mennyezet. Elütött egy medvét a gyorsvonat. A kutyák kiszagolják a koronavírus jelenlétét az ember szervezetében. A bulvár: a brit királyi család nyafka párosának köszönhető megpróbáltatásait talán maguk a szigetlakók sem ismerik és unják nálunk jobban. Ennél sokkal érdekesebbek a BBC azon háttérszemétségei – amelyekkel csalárd módon rávette a néhai Diana hercegnőt, hogy nyilatkozzon –, mert túlmutatnak Nagy-Britannián, hiszen az erkölcstelen, hazug, nem objektív közmédia nem csak ottani specialitás. Más: egy férfinek a jobb lábát amputálták a bal lába helyett – nem, nem nálunk, hanem a precíz Németországban! S persze egy csomó politikai esemény, amit nem kívánok bővebben kommentálni, mert nem minden esetben osztom az uralkodó – vagy legalábbis annak feltüntetett – véleményt. És ezzel már kommentáltam is, ugye.

Inkább térjünk vissza az óvodához és az állatokhoz. A gyerekek és az állatok olyan szűziesen tiszta téma, igaz? Elszorult a szívem, amikor láttam a pozsonyi óvodáról készült képeket. Színes székek, asztalkák, a tányérkában ebédmaradék. Hogy került a faldarab a leveskémbe, kérdezhetné valamelyik törpe. Hogy lett belőlem leveske, kérdezhetné útban a mennyekbe egy másik kisgyermek, történetesen egy palesztin, akit székestől, asztalostól, szobástól, házastól lebombáztak. És hogyan lettem áldozatból agresszor, akit likvidálni kell? Ezt is kérdezhetné, ha ismerte volna ezen szavak jelentését, bár lehet, hogy ismerte, hiszen rövid életében bizonyára tapasztalhatta vagy legalábbis hallott róla, hogy ő másodrendű ember. Én meg azt kérdezem, hogy az emberi jogok védelmének nemzetközi és hazai bajnokai a mostani események kapcsán hogyan tudnak szolidaritást vállalni egy olyan országgal, amely színtiszta apartheidpolitikát folytat. Persze meg is tudom válaszolni: ők csupán önjelölt bajnokok, akik nem az emberi jogok védelmében, hanem mindig az aktuális érdek/parancs szerint cselekszenek.

De nézzük inkább a békés állatvilágot. Vaddisznók legeltek a betonon Bazinban. Puma ült a fán San Franciscóban. Jól fésült, szőke, zöl-desszürke szemű állat, kackiás bajusszal, 45 kiló, vagyis se nem sovány, se nem kövér, egészséges fogazat, tiszta, lepedék nélküli nyelv. Olvasom, hogy Mr. Handsome-nak keresztelték el, vagyis Jóképű Úrnak. Mindegy, hogy melyik a kereszt- és a vezetéknév. A lényeg, hogy a puma nőstény volt. Úgy látszik, már szegény állatok nemét sem tiszteljük. Az ő alapvető jogaikból is gúnyt űzünk.

Ha ezt a pumalány tudná...

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Csütörtöktől ismét ellenőrzések várhatóak a cseh–szlovák határátkelőkön

A cseh határellenőrzés a szlovák belpolitikában is vitát váltott ki

A rendőrség leszállt Matovičról

Áthidalhatatlanná válna a szakadék az OĽaNO és az SaS között, ha leváltanák Matovičot

d

Magasabb nyugdíjat szeretne? Így növelheti annak összegét!

VIDEÓ: Áthajította a kismacskákat a kerítésen, majd sorsukra hagyta őket

VIDEÓ: Áthajította a kismacskákat a kerítésen, sorsukra hagyva őket

szájmaszk

Döntött a bíróság: ennek a jókai cégnek közel 3,9 millió eurót kell visszafizetnie az államnak

Irena Dančová

Eltűnt egy 15 éves lány – nincsenek nála a gyógyszerei

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.