Vélemény

Akit a Passat szele megcsapott

Hivatalosan is megerősítette a Volkswagen, hogy a Passat modell legújabb generációját a cégóriás dévényújfalui gyárában fogják gyártani.
author
Dudás Tamás

2020. november 18. 08:17

VW
- TASR/AP-felvétel

A gyár történetét ismerve úgy fogalmazhatunk: egy csaknem harmincéves kör zárul be, hiszen a Passat volt az első modell, amely 1992-ben legördült itt a gyártószalagról.

Az azóta eltelt 28 évben nemcsak a világ változott nagyot, maga a dévényújfalui gyár is. A Volkswagen szlovákiai üzeme az évek során egy konténeralapú összeszerelő üzemből Szlovákia legnagyobb és legmodernebb ipari létesítményévé nőtte ki magát. A visszatérő Passat a hozzá csatolt Škoda Superb modellel együtt hosszú évekre bebiztosíthatja a dévényújfalui üzem jövőjét, ami egy évvel ezelőtt még korántsem tűnt annyira rózsásnak.

2019-ben ugyanis a hírek még az itteni gyártás leépítéséről és elbocsátásokról szóltak. A szlovákiai gyár nem került be a Volkswagen stratégiai terveibe az elektromobilitás terén, és a helyzet komolyságát jól illusztrálta, hogy Peter Pellegrini akkori kormányfő azonnal Wolfsburgba utazott, hogy ott a vállalat topmenedzsereivel tárgyaljon. Ekkor a tervek még arról szóltak, hogy a Passatot a Volkswagen-csoport új, törökországi gyárában fogják gyártani. A német cég ugyanis szerette volna megerősíteni pozícióját a gyorsan növekvő törökországi piacon, és befektetési terveit is e célnak rendelte alá.

Ekkor jött azonban a globális koronavírus-járvány, és alapjaiban rengette meg az autóipart is. A nagy bizonytalanságban a Volkswagen vezetői csökkenteni akarták a vállalkozói kockázatokat, és ejtették a törökországi gyár tervét. A cég számára ismeretlen terep helyett az új gyártósorok Dévényújfaluba kerülnek, mivel az itteni üzemmel a Volkswagen vezetői elégedettek.

Alapjában véve Szlovákia sikere a szerencsének köszönhető, de ahogy a mondás fogalmaz – a szerencse nem más, mint felkészülten találkozni a lehetőséggel. A dévényújfalui gyártóüzem évtizedek óta bizonyítja megbízhatóságát, és az elmúlt években is teljesíteni tudta a termelékenység növelésével kapcsolatos feladatokat. Ennek az erőfeszítésnek a jutalma a mintegy egymilliárd eurós új befektetés.

Szlovákia számára ez rendkívül jó hír, hiszen a Volkswagen itteni üzeme az ország legnagyobb munkáltatója, exportőre és adófizetője is. Az új fejlesztés 2000 további munkahelyet jelent, és legalább öt évre stabilizálja az üzem gyártási struktúráját. Ezenfelül a befektetést annak jeleként is értelmezhetjük, hogy Szlovákia még vonzóbb lett az autóipar számára.

Vitázhatunk arról, hogy ez mennyire szerencsés dolog (úgymond egy lábon állni), de az elmúlt évtizedekben Szlovákia gazdasági fejlődését döntő mértékben erre az iparágra alapozta. Ezért most is igyekeznie kell a lehető legjobb kapcsolatokat ápolni az itt letelepedett autógyártókkal, amelyek ma a szlovák gazdaság gerincét alkotják, és amelyek segítségünkre lehetnek a sokat emlegetett tudásalapú gazdaság kiépítésében is.

A legfontosabb feladat meggyőzni az autógyártókat arról, hogy Szlovákia nemcsak összeszerelő üzemnek alkalmas, hanem a kutatás-fejlesztés helyszínének is. Ehhez viszont jelentősen javítani kell a kutatás támogatását, és komoly többletforrásokat fordítani az oktatási rendszer fejlesztésére. Csak így érhetjük el, hogy a Passatot a jövőben ne csak összeszereljük, hanem részt vegyünk a fejlesztésében is.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Csütörtöktől ismét ellenőrzések várhatóak a cseh–szlovák határátkelőkön

A cseh határellenőrzés a szlovák belpolitikában is vitát váltott ki

A rendőrség leszállt Matovičról

Áthidalhatatlanná válna a szakadék az OĽaNO és az SaS között, ha leváltanák Matovičot

A találkozó során folyamatosan kérdezhettek a jelenlévők (A szerző felvétele)

Fotográfus találkozó a kávézóban

VIDEÓ: Áthajította a kismacskákat a kerítésen, majd sorsukra hagyta őket

VIDEÓ: Áthajította a kismacskákat a kerítésen, sorsukra hagyva őket

szájmaszk

Döntött a bíróság: ennek a jókai cégnek közel 3,9 millió eurót kell visszafizetnie az államnak

Irena Dančová

Eltűnt egy 15 éves lány – nincsenek nála a gyógyszerei

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.