Vélemény

Akik büntetlenül ölhettek

A volt SIS-ügynök úgy beszél az emberrablásokról, akár egy baráti sörözésről.
Lajos P. János

2017. december 23. 11:01

Megszólalt egy volt SIS-ügynök ifjabb Michal Kováč 1995ös elrablási ügyében. Amellett, hogy megerősíti Fegyveres Oszkár korábbi vallomását – vagyis azt, hogy az akkori államfő fiát a szlovák titkosszolgálat rabolta el –, megdöbbentő részletekkel szolgál a titkosszolgálat, ezzel együtt a mečiari állam működéséről. 

Azt mindenki sejthette az 1990-es években, hogy a SIS állam az államban, főnöke, Ivan Lexa és helyettese, Jaroslav Svěchota pedig a két legfőbb maffiózó. A most megszólaló Kosík szavaiból kiderülő részletek azonban így is megdöbbentően hatnak. Kováč elrablásának részleteivel már mindenki tisztában lehet, aki olvasta az üggyel kapcsolatos, szabadon hozzáférhető dokumentumokat, az interjúnak ez a része sok újdonsággal nem szolgál. 

A titkosszolgálat működéséről szóló részletek a legmegdöbbentőbbek. „Körülbelül egy héttel az akció előtt Hrbáček aktivizálta az öt embert. Hozott valamilyen altatókat is, amiket ki akart próbálni civileken. Három embert berakatott az autóba, és kipróbálta rajtuk a gyógyszereket, figyelte a hatásukat. Hogy az ember elalszik tőle, vagy csak kábult lesz, vagy mi történik” – meséli Kosík az interjúban, mintha arról beszélne, hogy hány sört ivott meg előző este és kivel. Majd hozzáteszi, hogy az embereket véletlenszerűen választotta ki Hrbáček, aki a fedett ügynökök csoportja és Svěchota között tartotta a kapcsolatot. Valójában emberrablásokról beszél, találomra kiválasztott emberekről, akiket buszmegállóból vagy más helyekről raboltak el, leitattak, begyógyszereztek, majd jobb esetben elengedték őket, rosszabb esetben készítettek róluk néhány kompromittáló fotót egy prostituálttal, hogy kipróbálják azt is, milyen lesz, ha élesben kell kompromittálni elrabolt és leitatott politikusokat. Már csak hab a tortán, hogy emellett azt is elmesélte, főnöke üzlettársát is segített elüldözni a közös vállalkozásukból.
 
A másik elképesztő rész, amikor Kosík a Fegyveres Oszkár és Robert Remiáš ellen tervezett merényletekről beszél. Fegyveresnek szerencsére sikerült megúsznia, Remiášt viszont meggyilkolták. Nem árt ezt pontosan leírni, ahogyan Kosík szavaiból kiderül: a SIS igazgatóhelyettese parancsot ad beosztottjának a SIS egyik „kellemetlenné” vált ügynökének és annak összekötőjének meggyilkolására. Még ha sejtettük is, hogy valahogy így történhetett, leírva látni megdöbbentő. Az egész interjúból az derül ki, hogy volt pár ember ebben az országban, akik bármit megtehettek, és teljesen természetes volt számukra az is, hogy büntetlenül rabolhatnak el, ölhetnek meg embereket. Csak reménykedhetünk benne, hogy ez ma már nem így van. 

Kosík egyébként jelenleg Maliban van, ha minden igaz, akkor nemzetközi elfogatóparancs alapján letartóztatta az ottani rendőrség, és kiadatás vár rá. Váltóhamisításért ítélték el, összesen 18 év börtönt kapott 2016-ban. Ez elől szökött meg és bujkált az afrikai országban. Az interjút tehát fenntartásokkal kell olvasni, hiszen az interjúalany szökésben van, de bízhatunk benne, hogy ezután nemcsak Kosík, hanem az akcióban részt vevő és még életben lévő volt SIS-esek megszólalnak. Svěchota ugyan már halott, de Ivan Lexa és Michal Hrbáček még él. És él Vladimír Mečiar is, akit akkori kormányfőként súlyos politikai felelősség terhel, de az sem kizárt, hogy az ő esetében is meg lehetne állapítani büntetőjogi felelősséget. Talán tényleg nem volt felesleges a mečiari amnesztiák eltörlése idén tavasszal.  

Önnek ajánljuk

Alig szavazott a magyar 

Elhunyt Baló György

Ha a közönség neveletlen

TB Dunaszerdahely: Idegenben nyertek kiesési rangadót a felsőpatonyiak

Kevéssé ismert tények a spermiumról

Területi viták, nemzeti érvek, nagyhatalmi döntések 1919-ben

Legfrissebb galériák
Olvasta már?