Vélemény

A végső megoldás: teljes leállás?

Tavaly tavasszal még megmosolyogtuk Igor Matovič eszmefuttatásait a gazdaság többhetes leállításáról, a lockdownról, de a jelenlegi helyzetben már ez a drasztikus lépés sem teljesen elképzelhetetlen.
Dudás Tamás

2021. március 3. 08:00

Kotrha
Kotrha

Két hónap korlátozás után sem csökken az új fertőzöttek száma, és a kórházakban ápolt Covid-19-betegek száma éppen meghaladta a négyezret. A kormány most még egy utolsó szigorítással próbálkozik, de a vírus mellett már a teljes leállás is ott van a levegőben. Ha a mostantól érvényes szigorítások március 21-ig nem hoznak javulást, akkor aligha kerüljük el a húsvéti lockdownt. A kormányfő ugyan a szociális hálón még kizárta ezt, de a koronavírus elleni küzdelemben más fegyverünk már nem nagyon maradt.

A társadalom és a gazdaság néhány hetes teljes leállása több mint drasztikus lépés, de van benne logika. Ha sikerülne két–három hétre a minimumra korlátozni a lakosság mozgását, megtörhetnénk a járvány terjedését. Ezt a teljes leállást újraindításként foghatjuk fel, amely után új esélyt kapnánk arra, hogy kezelhető szinten tartsuk az új fertőzések számát. Hogy ez a gyakorlatban kivitelezhető, láthattuk Kínában vagy Új-Zélandon.

Érthető ezért, hogy több hónapos eredmény nélküli részleges korlátozások után ez a megoldás Európában is egyre valószínűbbnek tűnik. Németországban a Zero-Covid kiáltvány szerzői össz-európai szolidáris leállást szorgalmaznak, melynek köszönhetően közösen szabadulnánk meg a vírustól. Valamivel kevésbé keményvonalas a szintén német No-Covid platform, de ennek célja is a vírusmentes régiók létrehozása. Hasonlóan gondolkodnak a cseh 40 nap az egészségért és a gazdaságért felhívás szerzői is, akik ezzel legalább napi 1000 alá szeretnék szorítani az új fertőzöttek számát.

A teljes gazdasági leállásnak azonban komoly ára van, ezért az ősszel kezdődött második hullám során Európában senki sem merte vállalni. A hazai pénzügyminisztérium elemzői szerint az év első két hónapjában érvényes korlátozások egymilliárd euróba kerültek, de a teljes leállás költségei ennél sokkal magasabbak. Tavaly tavasszal láttuk, milyen gazdasági következményekkel jár, ha a szlovák autóipar lehúzza a rolót, és most ennél komolyabb leállásról beszélünk. Sok vállalat további pénzügyi veszteségeket szenvedne el, ezért az államnak készen kell állnia a pénzügyi segítség növelésére. A vállalati szféra képviselői arra is figyelmeztetnek, hogy a leállás miatt késnének a megrendelések teljesítésével, ami rontaná a vevők bizalmát.

A teljes leállás azonban komoly előnyökkel is kecsegtet. Ha ezt a manővert sikeresen végre tudnánk hajtani, nemcsak a kórházak leterheltsége csökkenne, hanem utána a korlátozásokban megfáradt lakosság is fellélegezhetne, és részlegesen visszatérhetne a normális élet. Megnyílhatnának a kis üzletek és kávézók, a gyerekek visszatérhetnének az iskolába. Ahhoz azonban, hogy ezt tényleg el tudjuk érni, a teljes leállást rendkívül gondosan kell megtervezni, csakúgy, mint a leállás utáni visszatérést a normalitásba. Kulcsfontosságú, hogy a leállás után egy olyan rendszerbe térjünk vissza, amelyben sokkal több PCR-tesztet képes elvégezni az állam, és működik az új fertőzöttek kapcsolatainak felkutatása és követése. Ezzel párhuzamosan oltószereket kell felhalmozni, hogy a vakcinálási folyamatot felgyorsítva a lehető legtöbb embernek lehessen védettséget nyújtani a koronavírus ellen.

A szlovák kormány elmúlt hónapokban nyújtott járványellenes teljesítményét elemezve azonban kérdés, mennyire képes a teljes gazdasági leállás és újraindítás rendkívül összetett folyamatát levezényelni. Emiatt félő, hogy a nagy áldozatokat jelentő lockdown árán megszerzett előnyök is csak rövid ideig tartanának ki.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Komárom

Gyűjtsünk szemetet, de okosan

Matovič

„Díjazták” Matovič szexista kijelentését

Vályi Horváth Erika

Könyveket fordít, irodalommal gyógyít

koronavírus-vakcina

Vakcináció: 3050 jelentést kapott eddig a ŠÚKL lehetséges mellékhatásokról

Dunaszerdahely

Részleges iskolanyitás sok rögtönzéssel

koronavírus-vakcina

Már a 45 év felettiek is regisztrálhatnak az oltásra

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.