A tojás – az infláció jelképe

tojás k

A magas árak csodákra képesek. Amikor az árak a csillagos égig szöknek, akkor már nemcsak a rántottáról és a sütésről van szó, hanem a tojás már az infláció szimbólumává is vált.

A tojás és a közgazdaság közötti összefüggésekről már kisfiú koromban megsejtettem valamit – anyám meséiből. Nosztalgiával emlékezett vissza szegényes gyermekkorára egy teljesen más világban, egy olyan országban, amely ma már nem létezik. Egy tojással a kezében, várakozással telve sétált a Masaryk és a Tito marsall utca sarkán lévő falusi édességboltba. Ott átadta a törékeny kincset a mindig mosolygós tulajdonosnak, egy macedóniai albánnak, amiért egy gombóc vaníliafagylaltot kapott.

Gyermeki elmém nem igazán tudta felfogni eme árucsere lényegét, hiszen melyik épeszű ember adna fagylaltot egy közönséges tojásért?! Csak később értettem meg, hogy a felnőttek világában kissé más törvények és értékrendek érvényesek.

Kicsit tovább tartott, mire elkezdtem felfogni a tojások szimbolikus jelentését. Különösen tavasszal, a húsvéti ünnepek idején a tojás a természet megújulására, az újjászületésre utal. De nem csak akkor és ott. A képzőművészetben, az irodalomban, a filmekben is találunk utalásokat. Emlékeznek még a Rockyra? Mit csinált Sylvester Stallone, amikor elhatározta, hogy utcai csövesből elszánt sportolóvá változik, aki a ringben felveszi a harcot egy bajnokkal? Segítek: nyers tojásfehérjét és tojássárgáját ivott. Véletlen egybeesés?

De nem akarom fölöslegesen csűri-csavarni a szót. Igen, elismerem, hogy a tojásban komoly lehetőségek rejlenek, a tojás régóta nem csak a sütésről és a rántottáról szól. Mégis, azt hiszem, senki sem tudta volna megjósolni azt a hírnevet, amilyennek ma örvend. Elég volt, hogy az ára tíz darabért négy euróra emelkedjen, és hirtelen – nem több és nem kevesebb – a tojás az infláció szimbóluma lett. És nemcsak Szlovákiában, hanem az egész unióban, sőt még az USA-ban is. A sok pénzprobléma, a megemelkedett kamatlábak, a költségvetési hiányok, a túlzott eladósodás és a negatív makrogazdasági mutatók mellett a jelenlegi áremelkedést leginkább a tyúktojás szóval lehetne jellemezni. Nem tudom, önök hogy vannak vele, de számomra ez hihetetlenül hangzik.

De talán ez egy jó dolog. Talán végre rájövünk, hogy még az olyan apró, pillanatnyi örömök is, mint a fagylalt egy forró napon, többet érnek, mint ahogy első pillantásra látszanak. Az újjászületésről nem is beszélve.

A szerző a Plus 7 dní főszerkesztő-helyettese

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?