Vélemény

A szepsi példa

Nem könnyű feladat „ítéletet hozni” a kettévált szepsi magyar iskola ügyében. Egyrészt elméletben elutasítjuk a szegregáció minden formáját, hiszen azon kívül, hogy a 20. század legszörnyűbb korszakát idézi, származásuk alapján szelektálja a gyerekeket, ami a priori elfogadhatatlan.
Czajlik Katalin

2016. augusztus 3. 21:32

Másrészt teljes mértékben megértjük a nem roma szülőket is, akik nem akarják, hogy gyerekeik hátrányt szenvedjenek a szociálisan elmaradott gyerekekkel való közös iskolalátogatás miatt. Ebben a vitában tehát nincs megoldás, s nagy hiba is lenne, ha a szegregálni/nem szegregálni kérdésre szűkítenénk.

A probléma ugyanis sokkal mélyebb és sokkal korábbi eredetű. Nagyon késő akkor elkezdeni a gyerekek integrálását, amikor iskolakötelesekké válnak. Tudjuk, a szociális háttere mennyire rányomja a bélyegét egy gyermek fejlődésére, ezért tiszta őrültség elvárni, hogy egy iskolába kerülve a hátrányos helyzetű gyerekek automatikusan egy szintre kerülnek szerencsésebb társaikkal. Ahogyan hibás az is, hogy teljes mértékben az iskolákra hárítjuk a probléma megoldásának a terhét.

A romaprobléma ugyanis nem az iskolaügy, még csak nem is egy etnikai/szociális kisebbség, hanem az egész társadalom problémája. Túlzás nélkül kimondható, hogy társadalmunk egyik legnagyobb problémája, amelyik ráadásul egyre súlyosabbá válik. Ennek tudatosítása kulcsfontosságú a kérdés megoldásához, ugyanis kizárja a „miért nekünk kell megoldani a cigányok problémáit” típusú felvetéseket. Mert azok a mi problémáink is, azért.

Van itt ugyanis egy egyre növekvő, tartósan leszakadó népességcsoport, amely egyre nagyobb gondot jelent a társadalom egésze számára, az oktatás, a szociális szféra, az egészségügy vagy a bűnözés szempontjából, de folytathatnánk a sort. Ez természetesen egyre nagyobb feszültséget okoz a vegyesen lakott területeken, de egyre nagyobb terheket ró az államra is, amely azonban mintha nem akarná tudatosítani a helyzetet. Sokan elmondták már előttem, de attól még igaz: a rendszerváltás óta eltelt időszakban az állam nem tett semmit a romák felzárkóztatásáért. S az, hogy jelenleg is az egész romaproblematika egyetlen kormánybiztosra van bízva, csak megerősíti ezt az állítást.

Értjük, politikailag rendkívül népszerűtlen lenne a súlyának megfelelően kezelni a kérdést, az ugyanis nagyon sok pénzbe kerülne. S mivel a hazai politikai elit maximum négy évre előre képes gondolkodni, nem várhatjuk el, hogy döntéshozó politikusok egyszer csak ezzel állnak elő: „Emberek, kezdenünk kell végre valamit a romakérdéssel. Egy ideig nagyon sok pénzt költünk erre, de ne féljenek, mert hosszú távon megtérül a befektetés”. Pedig ezt kellene tenni.

Ehelyett azt látjuk a politikusoktól, hogy ki nyíltan, ki burkolva még mindig parazitáknak láttatja a romákat, akik azért nem dolgoznak, mert nem akarnak, s a mélyszegénységet is nyilván önként választották. Kotlebáék egyenesen parlamenti tagságot nyertek ezzel a retorikával. Amivel csak az a baj, hogy azon kívül, hogy gyűlöletet szít, teljesen hamis, de főként nem kínál fel semmilyen konstruktív megoldást.

Nyilvánvaló, hogy a romákat is felelőssé kell tenni sorsuk alakulásáért, azt azonban ki kell mondani, a segítségünk nélkül nem fog menni a problémamegoldás. Ennek hiányában a szepsihez hasonló vagy annál még sokkal rosszabb megoldások fognak születni, amik végső soron csak tovább mélyítik a problémát.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Szépe János

A DAC-ban is megfordult Szépe János alapemberré vált Zalaegerszegen

koronavírus

Meghalt négy ember, 744-re nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

böjt

Böjti bűnbánat és babona

Milan Krajniak

Krajniak: Hétfő déltől lehet kérvényezni az állami segítséget

megmondóember pletyka

Bárczi Zsófia: A megmondóember

koronavírus olaszország

Ismét emelkedett a diagnosztizált fertőzöttek száma Olaszországban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.