Vélemény

A robbanás fényében

Joe Biden alig három hónapja amerikai elnök, de meghúzott pár új határvonalat. A NATO-szövetségesek friss fellépése az európai orosz kémjátszmákkal szemben részben az amerikai erősítés gyümölcse lehet.
Feledy Botond

2021. április 22. 08:45

ruszkik
„Ruszkik, haza!” Tapsoló prágaiak és repülőtérre tartó kiutasított orosz ügynökök (TASR/AP-felvétel)

Emellett ellenlépés, hogy az oroszok figyelmét megossza, az új ukrán konfliktus helyett. Abban pedig csak reménykedhetünk, hogy az európai orosz befolyásépítésre ezúttal már stratégiai figyelem irányul.

A Csehországban elkövetett robbantásról már tudjuk, hogy az orosz katonai titkosszolgálat (GRU) 29155-ös egységének akciója volt. Az eddig azonosított elkövetők között feltűnnek a későbbi salisburyi orosz ügynökök, akik Szergej Szkripalt mérgezték meg Novicsokkal. Mindezt a megbízhatónak tekintett Bellingcat tényfeltáró szervezet is megerősítette, a cseh források mellett.

De a valódi mintázat nem a csehországi robbantásból látszik, hanem annak fényében: 2014-től az orosz befolyásolási kísérletek újabb fokozatra kapcsoltak. Emlékezetes, hogy abban az évben kezdődött az ukrajnai konfliktus, és a Kremlnek bőven volt oka arra, hogy újabb frontokat nyisson.

Orosz műveletek egész sorát láthattuk ezután Európában: a Szkripal-féle gyilkossági kísérlet mellett több orosz emigránst sikeresen likvidáltak Nagy-Britanniában, Bécsben és Berlinben; a német Bundestag informatikai rendszerét feltörték, az amerikai energetikai rendszerbe kiberfegyvereket telepítettek, az észak-macedóniai NATO-csatlakozást minden eszközzel gátolták, a menekültválság óta elképesztő dezinformációs kampányokat finanszíroznak, és ez így volt azóta minden nagyobb választásnál, kezdve az Egyesült Államoktól Franciaországon át a brexitnépszavazásig. Ehhez hozzátehetjük azt a több mint háromtucatnyi kiemelt és folyamatos katonai erőfitogtatást (légi és tengeri műveletek, légtérsértések), amelyek egy része különösen kockázatos volt.

Az eredmény? Svédország újra fegyverkezni kezdett, a finnek rengeteget gyakorolnak, a norvégok felajánlották az összes repülőterüket és kikötőjüket az amerikaiaknak. A Fekete-tenger felvonulási területté vált, a kibertérben pedig dagad a háború. Mindenki többet költ védelmi kiadásokra, felpörgött a fegyverbiznisz.

Mégis, az Európai Unióban minden tagállami szinten ragad. Nincs érdemi összefogás, Moszkva mindig eléri, hogy bilaterálisan működhessenek a kapcsolatai. Ehhez persze szükség van arra, hogy európai döntéshozókat vásároljanak meg az oroszországi energiaszállításokkal, és radikális csoportokat finanszírozzanak. Sikeresen polarizálták a kérdést, hogy ki oroszbarát, és ki ellenfél. Így a tényszerű vita lehetetlenné vált, nincsenek árnyalatok, és persze évek óta jóval kisebb az esélye egy európai összefogásnak. Amíg az orosz ügy ideológiai üggyé silányul, addig Moszkva osztja a lapokat, és nem fordítva.

Így a németek egyedül megépítik az Északi Áramlatot, a közép-európai országok még mindig külön-külön egyezkednek a gázárakról és atomerőművekről, sem érdemi szankciók nincsenek, sem döntő lépés az ukrán vagy épp a fehérorosz ügyben. Még csak patthelyzet sincs, hanem egyszerűen működik az orosz szalámitaktika az európai összefogással szemben. (Megjegyzendő: a kínaiaknak is bevált a recept.)

A kiutasított orosz diplomaták sora (Csehországból, Lengyelországból, Bulgáriából, nemsokára talán Szlovákiából) jelez egy pillanatnyi fellángolást. De mire lesz ez elég? A német–francia tengelynek előbb erőt kellene mutatnia, hogy utána egyezkedhessen az oroszokkal, az európai érdekek mentén. Nyilvánvaló, hogy európai erő nélkül csak az orosz érdekek szerint lehet egyezkedni a Kremllel.

Az őszi oroszországi választás nem segít: Putyinnak a hatalma, befolyása, vagyonának megtartása a tét, ezek miatt pedig kevés dolog lehet számára túl drága. A Covid utáni európai gazdaság viszont keresi az orosz piaci lehetőségeket, ez pedig nehezíti már a középtávú stratégiák alkalmazását is. Hiszen a rövid távra választott politikusok aligha merik meglépni, hogy vállalva néhány szűkebb esztendőt megteremtsék egy barátságosabb orosz rezsim kialakításának körülményeit. Márpedig enélkül Putyin még akár több mint egy évtizedig politikai tényező maradhat a titkosszolgálati, harcászati és egyéb műveletek fokozása árán.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Hyundai Tucson

Hyundai Tucson plug-in hybrid: már hálózatról is tölthető a vagány SUV

vvv

A régió sajtófotóinak legjava

A pincesorok egy része sötétedés után a vandálok miatt nincs megvilágítva

Vandálok rongálták meg a kisgéresi pincesorok közötti lámpákat

insta

Ismét egy fiatal lányok előtt maszturbáló férfit videóztak

a

Holtan találták Feketenyéken az eltűnt horgászt

Vasárnap

Sztárunk a VASÁRNAPBAN: Johnny Depp

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.