Vélemény

A párt és a kormány időszerű feladatairól

Érett ez már nagyon: „Mészáros Lőrinc” lett a leggazdagabb magyar a Forbes magazin év végi listáján.
Kerényi György

2019. január 4. 09:04

orban
Nárcisz kutya (Forrás: Orbán Viktor/Facebook)

Az idézőjellel a kritikus sajtó Orbán Viktor álnevét jelöli. Ő korábban csak Nárcisz nevű kuvaszát tartotta a barátja, Mészáros által Orbán apjának cégétől bérelt és felújított hatvanpusztai haciendáján (így szoktuk mi ezt, állatbarátok: másnál tartjuk a kutyánkat). Tavaly a Mészáros-vagyon egy kis része (alig 6 milliárdnyi) már nyilvánosan, cégpapírokon is megjelent az Orbán-Tiborcz-családnál. Természetesen a vőnél – vagyonnyilatkozata szerint Orbán még mindig küszködik a lakáshitelével. (Hogy ki rendelkezik valójában a Nemzeti Együttműködés Rendszere burzsoáziájának vagyonával, azt a gigászi fideszes médiakonglomerátum létrejötte is illusztrálja: a médiumok tulajdonosai ingyen felajánlották több tízmilliárdnyi vagyonukat az új alapítványnak. Biztosan maguktól. Putyin szokta ilyen hatásosan meggyőzni az oligarcháit.) 
 

Orbán nyári tusványosi beszédében kultúrharcot is hirdetett. („Most ez a feladat áll előttünk, vagyis kulturális korszakba kellene ágyaznunk a politikai rendszert…Valóban egy új szellemi és kulturális megközelítésre van szükség a harmadik kétharmad után, és mi tagadás, nagy változások előtt is állunk.”) A kultúra ugyan nem a szavazatszerzés terepe, meg sem közelíti a migráns-csodafegyvert (ami a szintén jól teljesítő rezsiharcot váltotta), de szűkebb körben azért mobilizál, egyben tartja a széljobbos kemény magot, ráadásul ügyesen rá is köthető a legfőbb ellenségre: kultúra – gender – Soros – migráns.

 
Emellett kiváló álcaháló: a bíróságok ellen mégsem illik az EU-ban háborút hirdetni, azokat – szintén év végén – egyszerűen, fölhajtás, harci kürtök nélkül megszereztük.  
A kultúrharc gumicsontját persze nem csak mi, magyarok szeretjük rágcsálni, és nem is csak a nacionalisták. Az identitáspolitikától fűtött baloldal is hirdet ilyet, pl. Amerikában. És bár azok sem mindig maradnak a közéleti viták terepén (lásd az egyetemeket), de azért ott nem úgy vitáznak, hogy az állam betiltja (az amerikai párhuzamnál maradva, mondjuk, kötelezővé teszi) a genderszakokat. Ráadásul a hazai komcsi/libsi elnyomás olyan ravaszul valósul meg, hogy nyolc éve a Fidesz nevez ki mindenkit a kulturális életben. 


Mintha a Fidesznek lenne egy „tennivalók listája”, melyen ott sorakozik minden olyan terület, szervezet, mely valamilyen autonómiával bír még. Most a tudomány, kultúra, értelmiség sorhoz értek. (Fontos részfeladatokat azért megoldottak már itt is 2010 óta: az egyetemeket megregulázták, a Nemzeti Kulturális Alapot irányításuk alá vonták.) Az értelmiség fontos pont a to-do-listán, tudják mindenütt, ahol be kell törni egy társadalmat: Csehszlovákiában mindössze 100 magyar pedagógus maradt, mire 1948-ban újraindították a magyar nyelvű közoktatást.
Új kultúrharcuk célpontjai kicsit fogvacogva bátorítják egymást: a szellemet nem lehet betiltani, az érték úgyis utat tör magának stb. Pedig nem. Ha most kinyírják az alternatív/független színházakat (épp a politikafüggetlen színháztámogatási rendszert számolták föl), akkor fontos kulturális hajszálgyökereket vágnak el.  Pintér Béla rendezhet még kőszínházakban (amíg meg merik hívni), de a társulatának vége. Könyvek megíródnak, de kiállítások nem születnek meg, a fiatal értelmiség pedig egyre nagyobb számban hagyja el az országot. (Az egész térséget sújtó kivándorlási hullámban Magyarország magasan az első a diplomások terén.)


A Duna túlpartján mintha ellenkező irányúak lennének a mozgások. Míg „Mészáros” a leggazdagabb magyar lett, addig Robert Fico, aki a nemrég első fokon 5 évre ítélt vállalkozó, Bašternák luxus lakóparkjában bérel (az idézőjel talán itt is elférne) lakást, már nem miniszterelnök (pedig ő is próbálkozott felülni a migráns- és Soros-vonatra). Bérlőtársa, Kaliňák, a parlamentből is távozik. Kultúrharcnak, pontosabban a magyarországihoz hasonló általános tudomány- és értelmiségellenes kormányzati nyomulásnak (CEU, Magyar Tudományos Akadémia) nyoma sincs.
Vajon itt nem tudják, hogy színház az egész világ?


A szerző Pozsonyban (is) élő magyarországi újságíró

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
kijárási

Hamarosan véget érhet a kijárási tilalom

A kormány gyermekenként 333 eurót ad a rászorulóknak

Minden gyermek után 333 eurót kapnak a rászoruló családok

koronavírus

Szlovákiában is megjelent a koronavírus indiai variánsa

g

GALÉRIA: Ilyet még nem láttak a rendőrök sem

ujblog

Megnyitottuk portálunkon a blog.ujszo.com felületet

A vendéglősök a terasznyitást követően sem lélegezhetnek fel

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.