A magyarok otthon vannak, így is, most is

magyar zászló

Amikor arról kérdeztük a választási kampányban a szlovák pártokat, hogy mit kínálnak a magyar kisebbségnek, az európai értékeket valló, sok szlovákiai magyar által preferált Progreszszív Szlovákia (PS) elnöke, Michal Šimečka azt mondta az Új Szónak néhány nappal ezelőtt: „A programunkból merítve célunk, hogy a szlovákiai magyarok otthon érezzék magukat itt Szlovákiában, ugyanakkor megőrizhessék identitásukat és ápolhassák kultúrájukat. Ez olyasvalami, amit liberális pártként egyedül mi kínálunk Szlovákiában.” Bár Šimečka szerint a gesztusuk egyedülálló, nem először hangzott el szlovák politikustól ez a fajta klisé.

2021 nyarán például, amikor Eduard Heger Orbán Viktorral találkozott, a szlovák miniszterelnök hangsúlyozta: mindent meg akar tenni annak érdekében, hogy a magyarok otthon érezzék magukat Szlovákiában. Lehet, hogy sokan örömmel vették, és előremutatónak tekintették már akkor is ezt a gesztust, mégis érdemes elidőzni kicsit a „lehajolok hozzád és felsegítelek” hangnem boncolgatásával (szóvá tettem ezt két éve is). Az érezd magad otthon kifejezés azt sugallja ugyanis, hogy vendégségben vagy, ez nem a te földed, nem a te birtokod, de a tulajdonos jóindulatának köszönhetően vendégként akár még kellemesen is érezheted magad. Átmenetileg. Aztán menj, Isten hírével.

Szükséges lenne, a választás eredményének ismeretében különösen, hogy a szlovák politikusok elfogadják és kimondják: a magyar kisebbségnek nem kell otthon éreznie magát, mert otthon van Szlovákiában. Ez a fiatal ország a szlovákok és a kisebbségek közös otthona. A szlovákiai magyar kisebbségnek pedig nem kell hálát éreznie ezért, ha esetleg valaki megengedi neki, hogy otthon érezze magát a szülőföldjén. Hiszen alapvető joga, hogy megőrizze identitását, ápolja a kultúráját, használja anyanyelvét. Ez nem egy gesztus, hanem létminimum, amiért mindenkor ki is kell állnia. Most is. Megkövetelni a dél és kelet felé hajló Ficóéktól, akik megnyerték a választást (megint igazolódott, hogy nem közvélemény-kutatást kell nyerni), és tudatosítani a nyugati értékeket valló Šimečkáékkal is, akik a második helyen értek célba. Bármilyen kormánykoalíció alakuljon is, ezt hangsúlyozni kell. Hiszen láthattuk, hogy az utóbbi években milyen nagy mértékben visszaestek Dél-Szlovákiában az infrastrukturális fejlesztések, és tapasztalhattuk azt is, hogy a törvényhozásban mennyire nem figyeltek oda a kisebbségekre, az „Érezzék magukat otthon!” kampánymondatok ellenére.

Az a sajnálatos tény, hogy magyar párt nem jutott a parlamentbe, és a magyar kisebbségnek megint nem lesz képviselete, persze bonyolítja, nehezíti a helyzetet. Szomorú, hogy a Szövetség frissen felépített házában már azelőtt repedezni, dőlni kezdtek a falak, hogy belakhatták volna közösen az épületet. Az sem éppen vigasztaló, hogy Orbánék Magyarországról olyan vehemenciával és addig tolták a Smer szekerét, míg végül a Szövetség nem jutott a parlamentbe.

A választás után elengedhetetlenül szükség lesz arra, hogy a szlovákiai magyarság stabil alapokon álló, új, közös politikai házat építsen. Ezt az építkezést újra lehet kezdeni. Az újonnan alakuló kormánnyal pedig ki kell mondatni, hogy a magyarok nem vendégek, hanem otthon vannak Szlovákiában.

Ezt pedig nem másnak, mint a szlovákiai magyarságnak kell kimondatni vele. Megvan hozzá a jussa, így is, most is, hogy emelt fővel megtegye.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?