Vélemény

A Holjenčík-szisztéma

Még ha vissza is rendeződne minden a 2016-os szintre a szlovákiai energetikai ágazatban, egy dolog már megmásíthatatlan. Már soha nem fogunk olyan keveset tudni az Árszabályozási Hivatal (ÚRSO) összefonódásáról a Jozef Holjenčík Systems céggel (JHS), mint amilyen keveset mostanáig tudtunk.
Marián Leško

2017. február 15. 09:57

Holjenčík 1998-ban alapította a JHS-t, de állítólag 2007-től, amikor az Árszabályozási Hivatal, majd később az Árszabályozási Tanács elnöke is lett, szóval azóta „semmi köze” saját cégéhez. És állítólag végképp nem profitált a JHS abból, hogy Holjenčík vezette az Árszabályozási Hivatalt. Azonban nagyon furcsán „nincs semmi köze” az egyik legfontosabb hivatal elnökének a JHS-hez. Először is gyakran felkereste a „semmi közöm hozzá” céget, és amikor megadta elérhetőségeit, mindig a cég hivatalos emailcímét tüntette fel (például a Szlovák Becsüsök Kamarájánál, az igazságügyi minisztériumban, a Szlovák Műszaki Egyetemen). És Holjenčík zsebében csörög a mobiltelefon, ha valaki a JHS hivatalosan feltüntetett mobiltelefonos elérhetőségét hívja. Holjenčík tömör választ adott arra a kérdésre, hogy létezik, hogy egy olyan cégnek a mobiltelefonját használja, amelyhez tíz éve „semmi köze”: „Kölcsönkaptam a telefont” – mondta. 

Egy 2015-ös bírósági jegyzőkönyv is igazolja, hogy az Árszabályozási Hivatal elnöke a JHS cég képviseletében (amelyhez, mint tudjuk, „semmi köze”) vett részt egy tárgyaláson. A bírósági jegyzőkönyv szerint a becsüs szakértői jelentést a JHS cég részéről maga Jozef Holjenčík készítette. 
Múlt héten nyilvánosságra került egy hangfelvétel, amelyen az Árszabályozási Hivatal elnöke azt a tanácsot adja az energetikai szektorban vállalkozóknak, hogy becsültessék fel újra cégük vagyonát, mert a változások alapján a hivatal megemelheti a lakossági vízdíjakat. Amellett, hogy Holjenčík itt teljesen kiesett az állami hivatal vezetőjének szerepéből, még fennáll a gyanú is, hogy ezen a javaslaton a JHS cég is jócskán nyert, mert a cég becsüsei végezték az újrabecslést, de persze a JHS-hez Holjenčíknek „semmi köze”. 

Sokatmondó, hogy már nemcsak ellenzéki, hanem kormánypárti politikusok is mondogatják, hogy büntetőeljárást kellene indítani az ügyben. 

„Ebben az esetben Holjenčíknak nehéz élete lesz”, mondta az eljárás megindításáról Bugár Béla, a Híd elnöke. Csak hát hogy lehetne nehéz élete annak, aki tíz éven át kiszolgálta a kormánypártot? Hogy vonnák őt felelősségre azért, hogy létrehozott egy olyan „szisztémát”, amelyből hasznot húzott, amikor ez egy jóval jövedelmezőbb „szisztéma” részeként működött, amelyből a Smer részvényesei és szponzorai húztak hasznot? 

Fero Múčka közgazdász pontosan fogalmazott, amikor azt írta : „A párt elnökének köszönhetően tíz évig a Smer emberénél volt az aranytojást tojó tyúk ketrecének kulcsa. De ez még nem minden. Holjenčík pontosan tudja, hogy ki mindenki szedte meg magát az energetikai ágazatban, és erről bizonyítékai is vannak”. 

Úgyhogy Holjenčík elleni bizonyíték nem fog előkerülni, amíg a mostani kormány hatalmon van. Tudja ezt mindenki, még Bugár Béla is. 

A szerző a Trend hetilap kommentátora

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Igor Matovič

Matovič: A legfontosabb intézkedés az, hogy betartsuk a jelenlegieket

Mokos Attila

Komáromból ősz óta nem mozdul

koronavírus

1800 felett a PCR-teszttel azonosított koronavírus-fertőzöttek száma, 114-en elhunytak

koronavírus-vakcina

Az újraoltások arányát tekintve Szerbia vezet Európában

Orbán Viktor

Beoltották Orbán Viktort

Mianmari puccs

Mianmari puccs – Újabb halálos áldozatai vannak a rendőrségi oszlatásnak

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.