A hazugság az igazság felett

blaha k

A hazugságra és populizmusra alapozott smeres választási kampány meghozta gyümölcsét.

Olyan „felkészült” politikusok, mint Ľuboš Blaha és Matúš Šutaj Eštok – akiknek a szeméből kiolvasható a gyűlölködés – ülhettek miniszteri bársonyszékbe és kerültek magas állami funkcióba, akik felrúgva a megbízatásukra vonatkozó törvényeket és jogszabályokat, első feladatuknak azt tartották, hogy mielőbb lejárassák, megalázzák, majd kirúgják munkahelyükről azokat az embereket, akik azon dolgoztak, hogy az igazságszolgáltatás azt tegye, ami a dolga, hogy a jogi folyamatok jogi elégtétellel fejeződjenek be. Egyébként ezt az tette lehetővé, hogy a választásra jogosult lakosság jelentős része tájékozatlan, közömbös, rövidlátó vagy egyszerűen meggondolatlan volt az előre hozott választáson, s teljesen figyelmen kívül hagyta azt a tényt, hogy a Smer három kormányzási ciklusa alatt milyen súlyos törvénysértések történtek, minden következmény nélkül. Most a belügyminiszter legeslegelső cselekedete az volt, hogy a Hamran István vezette rendőrségből eltávolítsa azokat az embereket, akik azon dolgoztak, hogy a jogsértések jussanak el a bíróságra, és ott ítéltessenek meg. A polgároknak talán most volt igazán lehetőségük belelátni abba, mit tettek azok, akik most jöttek vissza negyedszer – ugyanazok, hogy folytassák ugyanazt, amit 2020 tavaszán abbahagyni kényszerültek.

A jól működő társadalmakban az igazságszolgáltatás független a politikától, a jogi folyamatok az igazságszolgáltatás három ágában – a rendőrségen, az ügyészségen és a bíróságokon – mennek keresztül, és igazságos jogi elégtétellel végződnek. Ha mi, Szlovákia polgárai visszatekintünk arra, hogy az 1989-es rendszerváltás óta, különösen a három Mečiar-kormány idejében a 90-es években és 2006-tól 2020-ig a három Fico-kormány működése alatt mi történt, akkor szinte elképzelhetetlen, hogy ne vegyük észre, milyen súlyos jogsértések kerülték el az igazságszolgáltatást. Egyszerűen azért, mert az igazságszolgáltatás három ága teljesen összefonódott, és a végrehajtó hatalom kezében volt. Ennek következtében a súlyos jogsértések kivizsgálása már a rendőrségen vagy legkésőbb az ügyészségen megszűnt, a bíróságra nem jutott el. Most is ez a fő célja a kormánynak, hogy az el nem évülő súlyos jogsértések lepel alatt maradjanak, ne történjen semmi, s ők mintha most lépnének be a nagypolitikába rendet teremteni az országban – a jó választóiknak –, ami, ha az ellenzék nem lép fel az összes lehetséges jogi eszközt kihasználva ellenük, akkor sikerülni fog nekik a főügyészük szorgalmas támogatásával.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?