Vélemény

A hatalom erővonalai

Felháborító, ahogy a kormánypárti politikusok egymást túllicitálva próbálják mentegetni csaló kollégáik kétes diplomaszerzési ügyleteit.
Lampl Zsuzsanna

2020. július 31. 18:30

Duba Gyula
- Somogyi Tibor felvétele

És elszomorító, hogy sok ember hisz nekik, és maguk is beállnak a mentegetők sorába különféle mondvacsinált elméleteket terjesztve arról, hogy „ennyit érnek nálunk a diplomák”, és „a legjobb iskola az élet, lám, Matovičnak is diák korában már jól működő cége volt, hát minek strapálta volna magát egy vacak diplomamunka megírásával”.

Azt gondolom, aki ilyeneket mond, valószínűleg maga is szereti a kiskapukat. Így egyáltalán nem meglepő az sem, hogy hazudik. Ugyanis vannak szabályok, amelyek ugyanúgy vonatkoznak a céget vezető és a céget nem működtető hallgatókra, és a többség becsületesen szerez diplomát. És ezeknek a diplomáknak igenis, van értékük. Persze csalók mindig voltak és lesznek, s ha a politikai elit ilyen példát mutat a csaló hajlammal rendelkezőknek, azzal csak lovat ad alájuk. Ez a közerkölcs nyílt rombolása.

Ezt a témát akartam részletesebben kifejteni, de aztán jött egy kedves ünnepség. Duba Gyula írónk 90. születésnapját ünnepelte a Szlovákiai Magyar Írók Társasága. S akkor jutott eszembe, hogy miért írjak értéktelen emberekről, ha írhatok értékesekről? Hogy ki az értékes és ki az értéktelen ember? Az én magyarázatomban az értéktelen az, aki rombol. Az értékes pedig épít, értéket teremt a maga területén. Például finomakat főz, egyenesen rakja fel a falat, értékteremtő embereket nevel, és olyanokat ír, ami építi az emberi lelket.

Duba Gyula ilyen, ezt tapasztalatból tudom, ugyanis egyik fő műve, a Vajúdó parasztvilág olyannyira megérintette az én akkor még kiskamasz lelkemet, hogy eldöntöttem, én is valami ilyennel szeretnék majd foglalkozni, és valahogy úgy, ahogyan ő: a puszta tényekről lebilincselően írni. És éleslátással. Mint ahogy tette az 1990. február 20-án, Václav Havelnek címzett, az Új Szóban megjelent nyílt levelében: „A demokrácia, melyre törekszünk (…), erkölcsi viszony is, mely egyben közösségi állapot és a közgondolkodás természetes életeleme. A demokrácia a társadalom belső szokásrendje, meghatározza az élet humánus minőségét és morális értékét. (…) Nos, meg kell állapítanunk, hogy a mai demokratizálási folyamatokban a kizárólagosság antihumánus tényezője erősen munkál. (…) A forradalmi mozgást átszövik és demoralizálják az alantas emberi ösztönök, a személyes érdekek és csoportos bűnök, hatalmába keríti a demagógia lidérce (…) A régi rendszerből éppen az mentődik át, ami igazságtalanságai fő okozója volt: a politikai állásfoglalás egzisztenciális kényszere. A hatalmi pozícióra való törekvés erővonalai talán még megosztóbban hálózzák majd be közéletünket és – túlzó látomás? – még több feszültséget és nyugtalanságot vihetnek társadalmunkba, mint valaha is volt.”

Túlzó látomás?

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
pas

Magyar pártok: legyen újra szabad az állampolgárság!

Világi Oszkár

Világi is a Színmű kurátora lett

tankolás

Benzint Magyarországon tankoljunk

koronavírus

Tizenkét fertőzött egy báni cégnél

ddd

A tréfamester apró gyöngyszemei

fagyasztott zöldség

Gyümölcsöt, zöldséget a mélyhűtőbe!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.