Vélemény

A Dunának egy a hangja

Miért nem nyitják össze a csallóközi–szigetközi hullámteret?
Nyerges Csaba

2020. május 23. 11:30

duna szigetköz
- Somogyi Tibor felvétele

Amikor harminc éve, még a Duna elterelése előtt jártam Július Bindernél, a vízügyi beruházó vállalat igazgatójánál, már akkor kész terveket mutatott arra, hogyan lehetne majd újra összenyitni a szigetközi és csallóközi ágrendszereket azután, hogy a Duna vizét az üzemvízcsatornába terelik. Aztán 1992-re megépült a magyar kormány által csak papírtigrisként emlegetett C variáns, köbméteres betonkockákkal töltötték fel a Duna medrét még a közös határ előtt, és Szlovákia egyoldalúan üzembe helyezte a bősi erőművet. Az ágrendszerek összenyitását célzó tervek pedig évtizedekre a fiók mélyére kerültek.

Párbeszéd helyett a két ország inkább a Hágai Nemzetközi Bíróságtól várt megoldást, és az ítéletet mindkét fél a másikra nézve gondolta elmarasztalónak. Az ágrendszerek mesterséges vízutánpótlását a főmeder bal és jobb partján ugyan biztosítják valamilyen szinten, de az Öreg-Dunát Rajkától egészen Szapig a sorsára hagyták azóta is.

Három évtizede nincs előrelépés az ügyben.

Nem akarok belemenni abba, kinek lehetett igaza a két ország közül a végletekig elmérgesedett Bős–Nagymaros vitában.

A politika duzzasztotta fel, fűtötte túl nemzeti érzelmekkel, és tette szinte kibogozhatatlanná a vízügyi és természetvédelmi oldalról sokkal konkrétabban leírható kérdést.

Valamikor, még ugyancsak a kilencvenes évek első felében lett volna esély a kompromisszumra az „egy sovány egyezség is jobb egy kövér pernél” jegyében a két ország között, de az akkori környezetvédelmi miniszterek (Keresztes K. Sándor és Josef Vavroušek) javaslatát lesöpörték az asztalról. Jogászok kezdtek vitatkozni arról, amiről vízügyi és természetvédelmi szakembereknek kellett volna. Aki most szeretné kenuval végigevezni, egyszerre bejárni a szigetközi és a csallóközi ágrendszert, Európa legcsodálatosabb szárazföldi deltáját, az „Ezer sziget országát”, nem tudja megtenni.

Az ágrendszereket el kellett zárni az Öreg-Dunától, hogy legalább azokat mentsék. (Hozzá kell tenni azonban, hogy a Dunával a csallóközi szakaszon a vízlépcső nélkül is kezdeni kellett volna valamit, hiszen évtizedek alatt méterekkel ásta mélyebbre magát, és így is, úgy is elszakadt volna a közben folyamatosan töltődő ágrendszereitől.) Arra azonban, hogy az Öreg-Dunát és a csallóközi–szigetközi hullámteret megfelelő műszaki beavatkozással összenyissák, folyamatosan meglett volna a lehetőség. Ahogy most is megvan.

Csak közös akarat kellene hozzá, hogy Szlovákia és Magyarország együtt tudja élvezni a páratlan szépségű vadvízország adta előnyöket. Illetve annyi még: ha valaki tiltakozik egy megoldási javaslat ellen, vázoljon fel helyette egy megvalósíthatót.

Enélkül az előre jutást gátló sorompó örökre zárva marad.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Andrej Doležal

Jobban odafigyelnek majd a külföldről hazaérkezőkre

Branislav Gröhling
Frissítve

Gröhling diplomamunkája is plágiumgyanús

allergia

Öt év múlva mindenki allergiás lehet

Frissítve

Afrikai sertéspestisben pusztult el két állat egy ágcsernyői háztájiban

galántai asztalitenisz

Jövőre is extraligások a galántaiak

koronavírus rendőrség határ

24 óra alatt 64 444 gépkocsi hajtott be Szlovákia területére

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.