Vélemény

A bölcsek köve

Csak az megmenthető, aki képes a változásra.
author
Mészáros Krisztina

2022. június 20. 18:30

A naponta könyvet olvasó gyerekek jobban teljesítenek az iskolában
- Képarchívum

Nap mint nap rengeteg problémával szembesülök. Amikor pároknak tartok konfliktusoldási módszerekből képzést, vagy a kommunikációban segítek a szülőknek, bántalmazást, veszteséget, gyászt tapasztaló felnőtteknek és gyerekeknek, mindig megrázó emberi sorsok tárulnak elém, és idáig az iskolai munka sokkolt leginkább: a gyermekeink lelkében zajló folyamatok, kóros elváltozások, a tudattalan sodródás megannyi példáját látom.

Azt mondja a szakirodalom, hogy mindenféle függőség leghatékonyabb eszköze a megelőzés. Az nem lesz függő, aki ki sem próbálja a szereket, tehát odáig kellene eljuttatni a gyermekeinket, hogy ne a szerek nyújtsák számukra a vigaszt, a kikapcsolódást, a feloldódást. Hogyan? Egyre jobban kiismerve a gyerek és a saját lelki folyamatait, hogy az esetleges hiányokat, nehézségeket közösen tudjuk orvosolni. Látom, hogy hány szülő áll tehetetlenül a csemetéje fölött, azon morfondírozva: mit csinál jól vagy rosszul, s a legnagyobb szeretet ellenére sem tudják biztosra, merre visz a szekér, amelyen a gyerek ül.

Nem birtoklom a bölcsek kövét, de hadd meséljek el egy tanulságos történetet. Amikor a kislányom néhány éve az iskolából hazajövet olyan történetbe avatott be, amiért szidást érdemelt volna, én pedig jó mediátorként e helyett arról kezdtem faggatni, hogy mit érez ezzel kapcsolatban, hogy látja most, miként kellett volna helyesen cselekednie, egy jó nagyot sóhajtott. Majd azt mondta: ,,Anya, lécci, csak beszélgetni ne kelljen már!” Nekem ez egy szép jelzés volt tőle, tudatosítottam, mindenkinek az terhes, amiben növekszik, amiből sok van, ami emiatt természetes. S nem utolsósorban: néha csak embernek lenni, nem szakembernek (aki nem dühös, aki nem tükröz saját érzelmet, aki mindig a megfelelő kérdést keresi), anyaként nem mindig célravezető. Szóval onnantól többször élünk hangos háztartásban, nem kímélve a szomszédokat, megtanulva, hogy egyszerűbb néha neki sem szavakba önteni az érzéseit, hanem kitombolva kiadni magából. Rengeteg az én mulasztásom is. Higgyék el, a tökéletes nem létezik, kinek mit is jelent ez a fogalom?! Mégis, hiteles az a felnőtt lesz, aki ezt beismerve, tanul a hibákból és más meglátással, másképp cselekszik hasonló helyzetben.

A gyermekeimtől rengeteget tanulok. Biztosan állíthatom: a gyermekek tisztának és eredendően jónak születnek, és formálódnak a környezetük által. Tanulnak, követnek, mintáznak. A kezelhetetlen gyerek sosem a mély szeretetben és őszinte kapcsolódásban torzul, hanem ezek hiányában. A felnőtt, aki elég érett egy gyermek neveléséhez, pont erre alapozza a kapcsolatait: a hitre, hogy az ember jó, de néha segítségre szorul.

Tapasztalom, hogy nem mindenki megmenthető, csak az, aki képes a változásra, aki elég bátor megmutatni fájdalmas múltját, tapasztalatát, kapcsolatait. Aki megküzdeni akar a saját árnyaival, nem elásni azokat. S aki önmagát szereti annyira, hogy elfogadja, megérdemel egy teljesebb, harmonikusabban működő életet.

Ez a mai ember nagy feladata, keresni ezt az utat.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
gáz

Sulík gázárcsökkentése veszélybe sodorhatja az energiabiztonságunkat

machajka

Machaj vagy Rezník lesz az RTVS igazgatója

Gúta

Nem öntöttek ki a folyók, nincs gond a szúnyoghelyzettel Gútán

kolera

Beütött a kolerajárvány, egyre több fertőzöttet azonosítanak

putyin k

A britek rájöttek, milyen szindrómában szenved Putyin

új szó

Miről ír a csütörtöki Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.