Vigyázat! Sokba kerülhet a pénzfelvétel a nyaraláson!

A bankautomatát csak a lehető legritkábban használjuk külföldi készpénzfelvételre, mivel a hazai bankok kedvezőtlen feltételeket kínálnak egy-egy ilyen tranzakcióra

Ha külföldön nyaralunk, olyan országban, ahol nem az euró a hivatalos fizetőeszköz, sokszor szükség van a helyi pénzre. Ehhez kétféle módon tudunk hozzájutni, az egyik a pénzváltó, míg a másik, ha pénzt veszünk fel egy helyi bankautomatából. Ez utóbbi esetében azonban számos csapda leselkedik a turistákra. Néhány tippel segítjük a nyaralókat.

Mielőtt felhívnánk a figyelmet a lehetőségekre és a veszélyekre, előbb elmondjuk, hogyan érdemes fizetni külföldön. Az egyik legfontosabb, hogy mindig vigyük magunkkal a kártyát (vagy a telefont, amelyet a leolvasóhoz tudunk tartani – vigyázat, vannak országok, ahogy gyakran csak a fizikai kártyával lehet fizetni). Emellett érdemes mindig készpénzt is tenni a pénztárcánkba, amit a helyszínen tudunk helyi pénzre váltani – a legjobb, ha eurót vagy dollárt viszünk magunkkal, ezeket váltják a legjobb árfolyamon –, hiszen sok olyan kisbolt, árus van, ahol csak készpénzt fogadnak el, így jó, ha mindig van nálunk valamennyi, hogy ez ne legyen akadálya annak, hogy megvásárolhassuk azt, amit kinéztünk magunknak.

A nyaralás vége felé közeledve, amikor már elkölthetjük a maradék helyi pénzt, akkor előbb azt használjuk fel, hogy ne kelljen visszaváltani, mert azt sokszor csak kedvezőtlen árfolyamon tudjuk megtenni.

A bankautomatát csak a lehető legritkábban használjuk külföldi készpénzfelvételre, mivel a hazai bankok kedvezőtlen feltételeket kínálnak egy-egy ilyen tranzakcióra – magas kezelési költség (akár 5-10 euró is lehet egy-egy pénzfelvétel) és nem a legjobb árfolyam. És ez még csak a kezdet, mivel a költségek tovább nőhetnek. Ha egy bankcsoporthoz tartozó pénzintézet külföldi bankját használjuk, akkor néhány esetben ingyenes a pénzfelvétel, de ez még mindig nem jelenti azt, hogy kedvező is lesz, mert elképzelhető, hogy ugyan a hazai bankunk nem számol fel díjat, de az automata igen – például 5 eurót (100 eurónyi készpénzfelvételnél csak ez az egy tétel 5 százalékkal rosszabb árfolyamot jelent).

A külföldi bankok, illetve az ATM-ek üzemeltetői is tudják, hogy ha egy turista pénzt szeretne felvenni, akkor arra nagy szüksége van, nincs más megoldása arra, hogy készpénzhez jusson. Éppen ezért sarcolnak néhány illetékkel. Kezdetnek ott van a tranzakciós felár – ez akár 5-10 euró is lehet, minden egyes pénzfelvételért, függetlenül attól, hogy 20 eurónyit veszünk fel, vagy 200-at (itt érdemes megjegyezni, hogy előfordulhat, hogy országon belül az egyik bankautomata kéri ezt az illetéket, a másik nem – érdemes próbálkozni több masinánál is). Ehhez jön az esetleges kedvezőtlen árfolyam. Majd az automata általában felkínálja, hogy a helyi pénznem helyett euróban számolja el a felvételt – mondanunk sem kell, hogy újra csak rossz árfolyammal, legalább 10 százalékkal rosszabbal, mint egy átlagos utcai váltó.

Ezt az opciót mindenképpen utasítsuk el, mindig a helyi pénznemben fizessünk (a kártyás fizetéseknél is előfordul, hogy felkínálják ezt az opciót), vagy vegyünk fel pénzt.

Előfordul, hogy egy-egy országban van egy maximalizált limit, amennyit fel tudunk venni egy tranzakció során: pl. legfeljebb 300 eurót. Ha ennél többre van szükségünk, és van tranzakciós illeték, akkor kétszer kell megfizessük azt – nem éppen vonzó ajánlat…

És itt még nem ér véget a trükközések tárháza: előfordulhat, hogy nagyon magas összeget kínál az automata felvételre (akár a szokásosnál ötször, tízszer nagyobbat), vagy azt is érdemes megemlíteni, hogy vannak automaták, amelyek eurót adnak, nem helyi pénzt – ennek semmi értelme, eurót felvenni, hogy aztán azt váltsuk helyi pénzre – dupla veszteség.

Összefoglalva elmondhatjuk, hogy a külföldi nyaralásra érdemes vinni a kártyát, némi készpénzt, és ha van, akkor használhatjuk az olyan startup banki szolgáltatásokat is, mint a Revolut, Wise és társai – az alapcsomaghoz 200 eurónyi ingyenes pénzfelvételt kínál, a felhasználók az appban tudnak pénzt váltani.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?