Utazz

Utazási korlátozások: a két dózis is kevés lehet

Sok országban már az oltottaktól is elvárják a negatív teszteredményt, így aki külföldön sze­retne szilveszterezni, annak már nem lesz elég az oltási igazolvány. Pár kivételt leszámítva. Az oltatlanok szinte mindenhol ka­ranténba kerülnek.
author
Szabó Laci

2021. december 30. 11:30

A beutazási feltételek folyamatosan változnak, ezért indulás előtt mindenképpen ellenőrizze a legfrissebb előírásokat, hogy minden tekintetben megfelel-e a belépési szabályoknak
A beutazási feltételek folyamatosan változnak, ezért indulás előtt mindenképpen ellenőrizze a legfrissebb előírásokat, hogy minden tekintetben megfelel-e a belépési szabályoknak - Fotó: shutterstock.com

Ausztria volt az első, amely jelen­tősen szigorított a beutazási sza­bályokon, a határátlépéshez már nem mindenki számára elegendő az oltási igazolvány. A teljesen beol­tottaktól már egy negatív tesztered­ményt is elkérnek (72 óránál nem régebbi PCR-t), a tesztelési köte­lezettség alól mentesülnek azok, akik már megkapták a harmadik, azaz a booster dózist, nekik to­vábbra is elegendő bemutatni az oltási igazolást. A belépést köve­tően az országban már elegendő a két oltás, a 2G-rendszerben. Az országban egyébként – kisebb-nagyobb korlátozásokkal – minden működik, nyitva a szállodák, étter­mek, síközpontok, egyedül arra kell felkészülni, hogy a megszokottnál korábban zárhatnak a boltok, étter­mek – a legújabb terv szerint este 10-kor.

Magyarországon vannak a legeny­hébb beutazási szabályok, a határon gyakorlatilag nincs ellenőrzés, mint ahogy azt a szlovák külügyminisz­térium oldala írja, és június 23-tól nyitva állnak a határok, teszt és karanténkötelezettség nincs, be­utazhatnak az oltottak és az oltat­lanok is egyaránt.

Csehország is szigorított, míg eddig elegendő volt a két oltás, most már ez kevés, a teljesen oltottaktól itt is elvárás a 72 óránál nem régebbi PCR-teszt. Az osztrák modellhez hasonlóan azok, akik megkapták az emlékeztető oltást, teszt nélkül is beléphetnek az országba. Azoknak is fel kell mutatniuk a negatív teszt­eredményt, akik az elmúlt fél évben estek át a fertőzésen.

Olaszországban már nem ilyen megengedőek, ott minden belépő­től elvárják a negatív tesztet, füg­getlenül az oltások számától – az oltatlanok itt is karanténba kerül­nek, 5 napra, így oltás nélkül csak a legelszántabbaknak éri meg utazni.

Több európai ország is változtatott a szabályokon, újabban a görögök is elvárják a negatív tesztet, Lengyel­országban, Németországban, Fran­ciaországban egyelőre elegendő az oltási igazolvány, igaz, a beutazási feltételek folyamatosan változnak, ezért indulás előtt mindenképpen ellenőrizze a legfrissebb előírásokat, hogy minden tekintetben megfe­lel-e a belépési szabályoknak.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
korrupció

Kiábrándultunk a becsületes életből

Eduard Heger Igor Matovič

Döntenek az inflációs csomagról

talaj menti fagy k

Talaj menti fagyra figyelmeztetnek

Esterházy János

Esterházy János és kora

koronavírus-vakcina

Kötelező és ajánlott oltások Szlovákiában

Premier League
Frissítve

Premier League – Kétgólos hátrányból fordított és bajnok a Manchester City

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.