Utazz

Turistainváziót hozott a Trónok Harca

A filmek miatt sok turista kerekedik fel, hogy személyesen is megnézze a forgatási helyszíneket – a Vox cikke most a Trónok harca című filmmel kapcsolatban hívta fel a figyelmet a jelenségre.
Travelo.hu

2019. április 10. 14:27

- Fotó: shutterstock.com

Ezrek és ezrek vonulnak Dubrovnikba, hogy lássák Királyvár díszleteit, vagy épp vonulnak szájtátva Izlandon, Spanyolországban vagy Észak-Írországban, visszaemlékezve kedvenc jeleneteikre. Arról nem is beszélve, hogy ezek a helyszínek sokszor saját jogukon ennyire népszerűek: nem kell magyarázni, miért akarja valaki a Trónok harcától is függetlenül látni Izlandot.

És akkor arról nem is beszéltünk, hogy napokon belül itt a Trónok harca záróévadja, ami valószínűleg hosszabb távon ismét megőrjíti a rajongókat. 

Dubrovnikban tematikus Trónok harca-sétákat is szerveznek, ahol meglátogathatjuk a királyi palotának helyt adó Lovrijenac-erődöt, a Kisujj becenevű szereplő bordélyát (ami voltaképp egy múzeum), esetleg azt a lépcsősort, ahol Cersei Lannistert megszégyenítették. Sokan azonban a szervezett túrák helyett azt az utat választják, hogy maguk tervezik meg az útvonalat és élik át a heuréka-érzést, hogy megtalálták a filmes szpotokat.

Mind Spanyolországban, mind Horvátországban elismerték az illetékesek, hogy a Trónok harca nagyot dobott az adott város vagy térség látogatottságán (és persze bevételein). Észak-Írország kapott talán a legtöbbet a sorozattól. Itt is több túraszervező él ebből, egyikük például már 2012-ben elkezdte csinálni, manapság pedig már tízen dolgoznak alá és évi 30 ezer látogatójuk van.

Persze mindennek árnyoldala is van: Dubrovnik óvárosában már moccanni se lehet, és maga a polgármester mondta, hogy jó lenne egy kis szünet a városnak, hogy fellélegezzen. Mato Franković hozzátette, ezért nem feltétlen a Trónok harca a hibás, hisz a meseszerű óvárosért messzeföldről jönnek ide. Nagyon sokan ráadásul hatalmas üdülőhajókon, ők ráadásul a hajón esznek és szállnak meg, nem hoznak annyi bevételt sem a városnak. (Travelo)

 

A filmek és a sorozatok forgatási helyszínei mágnesként vonzzák az érdeklődőket (Fotó: Shutterstock)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

A rosszindulat viszi romlásba az emberiséget

Ma kezdődik a pozsonyi Nepela Memorial

Birkózó-vb a tévében

Mondák, legendák és régi történetek egy zárt közösségből

Egy kutatócsoport szerint lehetséges felére csökkenteni az üvegházhatású gázkibocsátást 2030-ra

Az észak-európai partvidékeken megnövekszik az áradások veszélye a klímaváltozás miatt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?