Utazz

Romkocsma mint országimázs

A világ legismertebb útikönyvkiadója, a Lonely Planet 2013 legizgalmasabb európai célpontokat számba véve az elsők között ajánlja Budapestet. Érdekes, mert különleges, különleges, mert érdekes, már csak a patinás romkocsmák miatt is – írja a Top 10-es lista összeállítója.
ÚJ SZÓ ONLINE

2013. június 27. 19:00

ÖSSZEFOGLALÓ

A méret nem minden. Európa mindössze a negyede Ázsiának, a harmada Afrikának, mégis egyedülálló a vonzereje az egész világon. Ha valaki idén európai célpontot szemelt ki a vakációra, akkor itt a legjobb alkalom, hogy megfontolja, a Lonely Planet Top 10-es listájának 2013-as ajánlatából melyik országot tűzi ki úti célnak. Az elsők között szerepel Magyarország. Lássuk, miben rejlik a csábereje?

Az útikönyvkiadó szakértője szerint Budapestben a legérdekesebb, hogy minden, ami régi, képes fiatalos arcát mutatni. Új bártrendként és elsődleges célpontként említi a patinás, felújítatlan épületekben retro hangulatba csomagolt szórakozóhelyeket, a romkocsmákat. Hangsúlyozza, hogy már csak a Szimpla kert végett is érdemes Budapestre látogatni, amelyet a hasonló műintézmények úttörőjeként határoz meg.

Budapestet híres fürdőivel azonosítja, kiemeli a felújított, 16. századi, török kori Rudas fürdőt. A cikk szerzője szerint a retro feeling a magyar gasztronómiában is tetten érhető, régi divatú kávéházak és rusztikus ételeket kínáló éttermek között válogathat a turista. Úgy tűnik, nyugati szemmel Magyarország vonzereje még mindig „keletiesen barbár” egzotikumában rejlik, európaiságról nem sok szó esik, sem Michelin-csillagos éttermek, sem remek borok nem szerepelnek az ajánlóban. Magyarország elsősorban Budapestet jelenti, egy külföldi szemével is. Van még min dolgozni.

Az útikönyv a tíz legjobb célpont között ajánlja még Portugáliát, borai, bohém művészélete és zenei koncertjei miatt az álmos folyóparti várost, Portót.

Izland is a népszerűségi lista elejére került, ami részben a népszerű izlandi krimiíróknak is köszönhető. Úgy látszik, ott az irodalom is tud országimázsként működni. Persze a drámai gejzírek és a lávamező közepén elterülő Kék Lagúna nem különben.

Olaszországban a jelek szerint a Cinque Terre a legvonzóbb turistacélpont. Északon, a Földközi-tenger nyugati medencéjében, a Ligur-tenger partvidékén található a magyarul „öt föld” elnevezésű terület. Öt apró autómentes falu és egy nemzeti park együttese alkotja. A meredek sziklákon egymás hegyén-hátán épült színes házak valóban festői látványt nyújtanak.

Akinek elege van a turistáktól hemzsegő Prágából, annak irány Morvaország, amely csak arra vár, hogy felfedezzék. Dél-Morvaország borsziget a cseh söróceánban. Szüreti fesztivállal, családi pincészetekkel, és kerékpártúrákkal csalogatja a turistákat. Azután ott van Olmütz híres éjszakai élete, a nyüzsgő Brünn, valamint Telč, egész Csehország legszebb történelmi városa.

Svájcban, a világörökség részeként jegyzett berni óváros is fölkerült a tízes listára, ahol Albert Einstein egykori háza mellett és után az ementáli sajt útvonalán kényelmesen lehet végigkerekezni. Az évente megrendezett Utcazene Fesztiválon pedig mindenki annyit dob a kalapba, amennyit nem sajnál. Amúgy ingyen van.

Marseille mint turista úti cél azért érdekes, mert röpke tíz évvel ezelőtt még a bűn városaként tartották nyilván, és nem csak Franciaországban. De hát tényleg változnak az idők. A közlekedés és a művészetek terén legtöbb újítást felmutató Marseille-t 2013-ban Európa kulturális fővárosává avatták.

A sorból nem hiányozhat Horvátország. Legtöbben persze csak a tengerpartját ismerik, megfeledkeznek mediterrán városai varázsáráról, nemzeti parkjai érintetlen szépségeiről. Pedig a legnagyobb élmények ott teremnek, például a Plitvicei-tavaknál vagy Dubrovnik óvárosában.

Idén Észak-Írország is fókuszba került. Derry, az egyetlen fennmaradt fallal körülvett város reneszánszát éli, 235 méter hosszú gyalogos Béke hídja a katolikus és protestáns megbékélés szimbóluma, és remélhetőleg nem csak szimbólum. Aztán ott van Belfast, amely új múzeumot szentelt a Titanicnak, ahol egykor a hajóóriás épült. A többi szikla, tengerpart, szigetek, romok, madarak.

Utolsóként említi a Top 10-es lista, pedig az első helyen is állhatna Koppenhága, Skandinávia legmenőbb fővárosa, a zöldmozgalom itt a legerősebb az élelmiszerek és a kerékpáros élet terén, ahol a lakosság közel 50 százaléka bringával oldja meg a tömegközlekedést és az ingázást. Gasztronómiája a szezonális és hagyományos ételeket kínálja innovatív köntösben. Minden tekintetben multikulturális metropolis, a jazz fellegvára minden év júliusában. Kell ennél több a népszerűséghez? (o)

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Benes

Beneš-dekrétumok: bocsánatra, kárpótlásra várunk

Komárom

Elindult a határforgalom monitorozása a komáromi átkelőnél is

Elértéktelenednek a lakások a lepusztult környezet miatt

Sorsukra hagyták a gadóci pedagógusokat

Ha ideje engedi, a fiatal művész kassai műtermében dolgozik saját alkotásain

Börtönfalak mögött érzi magát a legszabadabbnak

rr

Tíz évet is kaphat a kamionsofőr, aki megpróbált áthajtani a kerékpáros hídon

Hagia Sophia

Erdogan elrendelte az isztambuli Hagia Sophia mecsetté alakítását

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.