Utazz

Paradicsomdobálás és a legfurcsább fesztiválok

Tematikus fesztiválokból rengeteg van a világon, így nem csoda, ha egy-egy település valami különleges dologgal igyekszik kiemelkedni a tömegből, és magához vonzani a turistákat.
ÚJ SZÓ ONLINE

2012. október 11. 19:00

ÖSSZEFOGLALÓ

Van, ahol a tradíció a fontos, és van, ahol csak a buli. Egy kis ízelítő a világ legfurább fesztiváljaiból.

Narancscsata Ivreában

Minden év február végén több ezer ember dobálja egymásra a narancsot az észak-olaszországi Ivrea városában. A középkori jelmezbe öltözött csapatok arra emlékeznek ezzel a szokatlan fesztivállal, amikor több száz évvel ezelőtt egy uralkodó érvényesíteni akarta az első éjszaka jogát egy házasságra készülő fiatal lánnyal, ám az levágta a zsarnok fejét. A háromnapos utcai harcok során 50 ezer láda, azaz 400 tonna narancsot vágnak egymás fejéhez a résztvevők.

Testfestőfesztivál Pörtschachban

Pörtschach egy 2700 fős karintiai falu Dél-Ausztriában, a Wörthi-tó partján. Júliusban a világ minden tájáról több ezren látogatnak ide, hogy részt vegyenek az egy hétig tartó testfestőfesztiválon, amelyen a műfaj legismertebb képviselői mérhetik össze tudásukat több kategóriában. Az önkéntes modellekre, akik akár toplessben is mutatkozhatnak, ecsettel, szivaccsal, szórópisztollyal is fel lehet vinni a festéket, és külön kategóriát képeznek a különleges effektusokak.

A retkek éjszakája Oaxacában

A mexikói Oaxaca állam hasonló nevű fővárosában minden decemberben kiállítást rendeznek olyan szobrokból, amelyeket az erre az eseményre termesztett nagy vörös retkekből készítenek. A győztesek jutalma, hogy alkotásuk bekerül a helyi lapba, ám maga az esemény már több mint egy évszázada a karácsonyi ünnepségek központi rendezvénye.

Kavaszakiban a

falloszt ünneplik

A Kanamara Matsuri fesztivált tavasszal tartják Japán kilencedik legnagyobb városában, Kavaszakiban, a Kanajama-szentélyben. Az április első vasárnapjára eső fő ünnepség témája a fallosz: a parádé, a dekoráció, a cukorkák, a faragott zöldségek ezt a férfitestrészt dicsőítik. A fesztivál onnan ered, hogy a környék örömlányai ide jártak imádkozni azért, hogy ne kapjanak el nemi betegségeket. Az ünnepség mára turistalátványosság lett, melyen a HIV-fertőzés elleni harchoz gyűjtenek pénzt.

Madáremberek

Bognor Regisben

A dél-angliai West Sussex tengerpartján fekvő 25 ezres kisváros arról híres, hogy 1978 óta itt rendezik a nemzetközi madárember-fesztivált. Az a feladat, hogy a résztvevők a városka egyik mólójáról nekifutva minél messzebbre repüljenek saját készítésű szerkezetükkel. Bár sok olyan jelentkező is akad, aki vicces öltözetében eleve esélytelen, és azonnal a tengerbe csobban, vannak azért komolyabb próbálkozások is. A jelenlegi rekord 99,86 méter, amelyet Steve Elkins állított be 2009-ben. A legújabb kitűzött díj 30 ezer font, amelyet 100 méternyi repülésért lehet elnyerni.

Tehénfestés Luxemburgban

Az Európai Unió leggazdagabb tagállamában szokatlan formáját választották a nyári kikapcsolódásnak: míg a legtöbb helyen a tehenek unalmas látványnak számítanak, itt kiállítási tárgyak lesznek belőlük. Készítenek tehenet fémből, fából, betonból, üvegből, a dekoráció pedig igen változatos a zebracsíktól az alpesi tájon át a virágmintáig. Díjak és nyertesek nincsenek. Csak tehenek minden mennyiségben.

Bikafuttatás

Pamplona utcáin

Spanyolország Navarra tartományának Pamplona nevű városa az egyik legfurcsább ünnepséget tartja, sőt ez az egyik leghíresebb ilyen esemény világszerte. A tartomány patrónusa, San Fermín tiszteletére tartott fiestán július 7-től 14-ig minden reggel 8-kor hat bikát engednek ki egy 825 méter hosszú, szűk utcákból álló útvonalra, ahol a vállalkozó kedvű emberek együtt futhatnak az állatokkal az arénáig, ahol a délutáni bikaviadalt tartják. A futás életveszélyes: 1925 óta 15-en vesztették életüket, és minden évben 2-300-an sérülnek meg.

Pancsolás

Chiang Mai utcáin

A thai újévet nem idétlen papírkalapokkal, tűzijátékkal vagy pezsgővel ünneplik a Thaiföld északi részén található Chiang Maiban. Április 13. és 15. között a Songkran Fesztiválon 100 ezer ember locsolja egymásra a vizet óriási vízipisztolyokból, tartályokból és színes locsolókból. Bár az esemény mára önfeledt szórakozás lett, a fesztivál alapja nagyon is komoly: a víz a belső megtisztulást jelképezi az új év előtt.

Paradicsomdobálás Bunolban

A világ legnagyobb ételcsatáját Spanyolországban tartják, mégpedig Bunolban, amely Valencia tartományban található, 30 kilométerre a tengerparttól. Az augusztus utolsó szerdáján megrendezett fesztivál eredete több évtizedre nyúlik vissza, hivatalossá 1957-től vált, amikor bizonyos szabályokat vezettek be a hatóságok. Az esemény pontban 10 órakor kezdődik, amikor egy csúszós póznára kell felmásznia valakinek, hogy a tetején levő sonkát ledobja. Amikor ez sikerül, elkezdődik a pontosan egy órán át tartó őrület. Teherautókkal mintegy 40 tonna paradicsomot hoznak be, amit a többnyire úszószemüvegben tomboló tömeg önfeledten dobál egymásra. (o)

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Vlcan

A gazdák fellélegezhetnek, továbbra is működhet az Agrárkifizető Ügynökség

Párkány

Kik voltak a párkányi csatában harcoló magyarok?

korcok

Korčok: próbálják a szlovákiai magyarok a világot egy percig a mi szemünkkel látni

A négy „víziorgonasíp” és a dombormű annyira összetartozott, hogy talán fel sem tűnne, ha egyszer csak újra ott találnánk reggel. (Kép: megyei könyvtár)

Nosztalgiázzunk a 750 éves Győr utolsó fél évszázadáról! 

ez

Meg akarták tudni, milyen érzés ölni, ezért kegyetlenül meggyilkoltak egy 47 éves kőművest

v

Okos játékkal győzött a DAC Zsolnán

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.