Olcsó utazásra várva

A légitársaságok, szállások, utazási szolgáltatók számára véget ér a pénzesőt hozó „karácsony”, amikor szinte bármilyen magas árat is kínáltak, a legtöbb gép, hotel telt házas volt.

Még tart a nyári csúcsidény, a minden eddiginél drágább utazások szezonja, de hamarosan végre visszatérhetnek az olcsó(bb), megfizethető(bb) repülőjegyek, szállások, és végre újra azok számára is elérhető lesz az utazás, akik a nyáron inkább otthon maradtak, mintsem hogy sok száz eurós repülőjeggyel elutazzanak egy-egy európai célállomásra.

Sokáig emlegetni fogjuk még a 2023-as évet, és most csak bizakodhatunk abban, hogy mint egy olyan főszezont, amely példátlan turbulenciát hozott az árak terén, amikor már annak is örültünk, ha kétszáz euró alatt tudtunk foglalni egy csupasz, azaz minden szolgáltatás nélküli repülőjegyet az öreg kontinensen belül. De egy feladott poggyásszal már az 500 eurót is meghaladhatta egy-egy jegy – fapadossal! Ha pedig egy kicsit távolabbi célállomásra mentünk volna, akkor sokszor az ezer eurós lélektani határ alatt sem kaptunk jegyet (a három-, négyátszállásos, fapados, megannyi kockázattal kínált jegy is 700 euró volt, csupaszon).

Ezt a szintet nem lehet tartani, a légitársaságoknak, a turizmusban dolgozó szolgáltatóknak tudatosítaniuk kell, hogy ősztől megváltozik a széljárás, az emberek már nem akarnak mindenáron útra kelni, csak akkor, ha megfizethető szintre csökken a jegy és a szállás ára. Bár a nyáron a legtöbb járat telt házzal üzemelt, ha megnézzük az őszi foglalási adatokat, a novemberi árakat, akkor már láthatjuk: már csak pár hét, és visszatérünk abba az időszakba, amikor megannyi, száz euró alatti áron kínált retúrjegy lesz a kínálatban – még ha a 10-20 eurós jegyáraknak egy időre búcsút is inthetünk –, és válogathatunk a célállomások közül. Bár teljes évet számolva még nem haladta meg a világ turizmusa a járvány előtti rekordévet (a főszezon sok helyen csúcsot döntött), a bevétel szempontjából a legtöbb szolgáltató minden eddiginél nagyobbat kaszált. Volt olyan légitársaság, amely olyan magas haszonról számolt be, hogy az alkalmazottak csaknem hathavi bónuszt kaptak…

Ősszel azonban már csökkenniük kell az áraknak – nemcsak azért, mert ebben az időszakban lényegesen kevesebb a turista, és mert a nyári szünetnek is vége, hanem azért is, mert fogy az emberek pénze, és az egyszeri drága nyaralás azt is jelenti, hogy a korábban évente akár két-három kisebb-nagyobb utazást szervező család idén csak egyet engedhet meg magának. A csúcsgörbe azonnal visszazuhan a realitásokba, az őszi hónapokban így elkezdődik az árcsökkenés. A légitársaságok, szállások, utazási szolgáltatók számára véget ér a pénzesőt hozó „karácsony”, amikor szinte bármilyen magas árat is kínáltak, a legtöbb gép, hotel telt házas volt. Jönnek a szürke hétköznapok, amikor minden utasért, vendégért meg kell küzdeni. Ez lesz a mi időszakunk. Éljünk vele! Jó szervezést, utazást kíván a melléklet szerkesztője:

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?