Utazz

Nyitnak az országok, újra szabad az utazás

Bár az egységes, európai oltási igazolvány, a Covid-útlevél csak júliustól lesz érvényes, mind több ország jelenti be, milyen feltételek mentén engedélyezi a turisták beutazását. Egyre kevesebb a korlátozás, egyre nagyobb a szabadság – ám vigyázni kell, mert bár szabadon utazhatunk, sok helyen ki kell tölteni egy regisztrációt utazás előtt. A legfrissebb nyitási hírek.
author
Szabó Laci

2021. június 15. 11:44

*
- Shutterstock-felvétel
Bár az egységes, európai oltási igazolvány, a Covid-útlevél csak júliustól lesz érvényes, mind több ország jelenti be, milyen feltételek mentén engedélyezi a turisták beutazását. Egyre kevesebb a korlátozás, egyre nagyobb a szabadság – ám vigyázni kell, mert bár szabadon utazhatunk, sok helyen ki kell tölteni egy regisztrációt utazás előtt. A legfrissebb nyitási hírek.

 

 Franciaország

A franciák teszt nélkül fogadják az oltott európaiakat. A koronavírus ellen az Európai Gyógyszerügynök­ség által engedélyezett vakcinák­kal beoltott uniós állampolgárok június 9-től negatív PCR-teszt hiányában is beutazhatnak Francia­országba – jelentette be pénteken a francia kormány. Franciaország három kategóriába sorolja az or­szágokat a járványhelyzet alapján, s aszerint szabályozza a beutazási feltételeket. A zöld színnel jelölt ál­lamokból (schengeni övezet, tehát Szlovákia is, Ausztrália, Dél-Korea, Izrael, Japán, Libanon, Új-Zéland, Szingapúr) érkezőknek nem kell igazolniuk a beutazás okát, csak egy 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztet vagy gyorstesztet kell felmutatniuk abban az esetben, ha nincsenek beoltva. A kétdózi­sú oltóanyagok esetében legalább két hétnek kell eltelnie a második injekció után, az egydózisúak ese­tében pedig legalább négy hétnek.

Olaszország

Az Olaszországba való beutazás­hoz negatív eredményű moleku­láris (PCR) vagy antigéngyorsteszt szükséges a szlovák állampolgárok számára, valamint regisztrálniuk kell magukat. A tesztelés minden beutazónak kötelező kétéves kor­tól, attól függetlenül, hogy része­sült-e már oltásban vagy sem. A tesztelés alól nem kapnak felmen­tést a két dózissal átoltott emberek sem. A tesztet az Olaszországba való belépés előtti 48 órában kell elvégezni. E mellett regisztrálni is kell a beutazás előtt. Az olaszor­szági tartományok többsége önálló regisztrációs rendszert működtet, így a belépőknek a régió egész­ségügyi szolgálata online felületén vagy alkalmazásán, esetleg zöld­számon keresztül is regisztrálniuk kell. Szardínia és Szicília esetében az internetes regisztráció egyszerű és gyors, más tartományok ese­tében körülményesebb. Az olasz beutazási szabályok elvileg július 30-ig érvényesek, ám az egységes uniós Covid-pass bevezetése után akár el is tűnhet az oltottak teszte­lési kötelezettsége.

Horvátország

Már egy oltással is be lehet utaz­ni Horvátországba. A Pfizer/BioNTech-, a Moderna- és a Szputnyik V-vakcina első dózisá-nak felvételétől legalább 22 nap­nak kell eltelnie, de nem halad­hatja meg a 42 napot, míg az AstraZeneca-féle oltóanyag első adagjától szintén 22 napnak kell eltelnie, de nem haladhatja meg a 84 napot. Az összes többi vakcina esetében csak két dózissal lehet korlátozások nélkül beutazni az országba, a második dózis felvé­telétől pedig 14 napnak kell el­telnie. Azok, akiket nem oltottak be, és nem estek át a fertőzésen, a mintavételtől számított 72 óránál nem régebbi negatív PCR- vagy 48 óránál nem régebbi, az EU-által elfogadott antigéngyorsteszt felmutatásával léphetik át a határt. A beutazáshoz a határon minden esetben regisztrálni kell, kivéve, ha átutazóban van valaki.

Hollandia

Június 1-jétől a Schiphol repülő­téren átszálló utasoknak már nem kell negatív tesztet bemutatniuk, ha néhány órán, de legkésőbb 1 napon belül elhagyják a repülőte­ret, a transzfer zónából pedig nem léphetnek ki. Ez a szabály a KLM Holland Királyi Légitársasággal való repülést, illetve átszállást érin­ti, de a választott úti célra vonatko­zó belépési követelményeket nem befolyásolja. Úti céltól függően előfordulhat, hogy negatív teszt­eredményt és nyilatkozatokat kell az utasoknak bemutatniuk, ezért indulás előtt mindenképpen taná­csos ellenőrizni a KLM TravelDoc-ját a tesztkövetelmények ellenőr­zésére. Június 4-től ugyanakkor a Szlovákiából történő beutazás feltételei is enyhültek, miután ha­zánk a sárga (utazás engedélyezett, de lehetnek kockázatok) kategó­riába került. Ennek értelmében a Szlovákiából Hollandiába történő visszatérést követően nincs szükség negatív koronavírus-teszt felmu­tatására, és nem kell karanténba menni sem.

Tunézia

Június 1-től a Tunéziába utazók­nak nem kell negatív PCR-tesztet bemutatniuk, amennyiben mind­két oltást megkapták, és ezt egy QR-kóddal ellátott igazolással alá tudják támasztani, vagy ha az illeté­kes hatóságok által kiállított orvosi igazolással bizonyítani tudják, hogy az utazás napja előtt minimum 6 héttel korábban átestek a koronaví­rus-fertőzésen.

Montenegró

Az EU állampolgárai, így a szlo­vákiai utazók is, valamint a Szlo­vákiában tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldiek korlátozás (teszt- és karanténkötelezettség) nélkül léphetnek be Montenegró­ba. A szabad beutazás az oltási vé­dettségi igazolvány nélkül utazókra is érvényes, nincs szükség tehát sem karanténra, sem tesztre, sem egész­ségügyi regisztrációra Szlovákia ál­lampolgárai számára.

Spanyolország

Június 7-től oltási igazolással, karanténkötelezettség nélkül is be lehet lépni Spanyolországba. A hatóságok minden, az Euró­pai Gyógyszerügynökség, illetve a WHO által jóváhagyott vakcinát elfogadnak, erről azonban idegen nyelvű igazolást kérnek. A belé­péshez elfogadott vakcinák kö­rébe tartozik a Pfizer/BioNTech, a Moderna, az AstraZeneca és a Janssen, valamint a kínai Sinopharm is. Spanyolországban is van egy regisztrációs kötelezettség, utazás előtt ezt ki kell tölteni.

Csehország

Csehország június 21-étől meg­nyitja határait az Európai Unió tagországai és Szerbia állampol­gárai előtt, amennyiben teljesí­tik a beutazáshoz megkövetelt feltételeket – jelentette be Adam Vojtech cseh egészségügyi minisz­ter a kormány hétfői ülését köve­tő sajtótájékoztatón, Prágában. A miniszter szerint lényegében azokról a feltételekről van szó, amelyek teljesítése esetén jelen­leg hét környező ország – köztük Magyarország és Szlovákia – ál­lampolgárai már beutazhatnak Csehországba. Jelenleg korlátozás nélkül turisztikai célokból azok a személyek utazhatnak be, akik már be vannak oltva a koronaví­rus ellen, vagy legalább 22 nappal korábban már megkapták az oltás első adagját, amelyet nemzeti iga­zolással tudnak bizonyítani.

Görögország

Mint már korábban írtuk, Görög­ország is megnyitott, az oltottak ide már szabadon utazhatnak, akik még nem kaptak vakcinát, azoknak negatív PCR- vagy antigéntesztre lesz szükségük. Ugyanakkor belé­pés előtt minden utasnak ki kell töltenie a digitális beutazási nyilat­kozatot.

Szabó Laci, MTI

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
A hagyományos számlaszámok helyett jön az IBAN

Csalóka energiaszámlák

Hőségriadó Magyarországon is

Visszatér a kánikula! Riasztást adtak ki extrém hőség miatt holnapra!

dac

A Dukla csak ijesztgetett, a DAC simán nyert a MOL Arénában

iskola

ÖSSZEFOGLALÓ: Ez várható a következő iskolaévben!

filmfalimf

A sár és mocsár négy napja

új szó

Miről ír a hétfői Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.