Utazz

Nyitnak az országok, újra szabad az utazás

Bár az egységes, európai oltási igazolvány, a Covid-útlevél csak júliustól lesz érvényes, mind több ország jelenti be, milyen feltételek mentén engedélyezi a turisták beutazását. Egyre kevesebb a korlátozás, egyre nagyobb a szabadság – ám vigyázni kell, mert bár szabadon utazhatunk, sok helyen ki kell tölteni egy regisztrációt utazás előtt. A legfrissebb nyitási hírek.
Szabó Laci

2021. június 15. 11:44

*
- Shutterstock-felvétel
Bár az egységes, európai oltási igazolvány, a Covid-útlevél csak júliustól lesz érvényes, mind több ország jelenti be, milyen feltételek mentén engedélyezi a turisták beutazását. Egyre kevesebb a korlátozás, egyre nagyobb a szabadság – ám vigyázni kell, mert bár szabadon utazhatunk, sok helyen ki kell tölteni egy regisztrációt utazás előtt. A legfrissebb nyitási hírek.

 

 Franciaország

A franciák teszt nélkül fogadják az oltott európaiakat. A koronavírus ellen az Európai Gyógyszerügynök­ség által engedélyezett vakcinák­kal beoltott uniós állampolgárok június 9-től negatív PCR-teszt hiányában is beutazhatnak Francia­országba – jelentette be pénteken a francia kormány. Franciaország három kategóriába sorolja az or­szágokat a járványhelyzet alapján, s aszerint szabályozza a beutazási feltételeket. A zöld színnel jelölt ál­lamokból (schengeni övezet, tehát Szlovákia is, Ausztrália, Dél-Korea, Izrael, Japán, Libanon, Új-Zéland, Szingapúr) érkezőknek nem kell igazolniuk a beutazás okát, csak egy 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztet vagy gyorstesztet kell felmutatniuk abban az esetben, ha nincsenek beoltva. A kétdózi­sú oltóanyagok esetében legalább két hétnek kell eltelnie a második injekció után, az egydózisúak ese­tében pedig legalább négy hétnek.

Olaszország

Az Olaszországba való beutazás­hoz negatív eredményű moleku­láris (PCR) vagy antigéngyorsteszt szükséges a szlovák állampolgárok számára, valamint regisztrálniuk kell magukat. A tesztelés minden beutazónak kötelező kétéves kor­tól, attól függetlenül, hogy része­sült-e már oltásban vagy sem. A tesztelés alól nem kapnak felmen­tést a két dózissal átoltott emberek sem. A tesztet az Olaszországba való belépés előtti 48 órában kell elvégezni. E mellett regisztrálni is kell a beutazás előtt. Az olaszor­szági tartományok többsége önálló regisztrációs rendszert működtet, így a belépőknek a régió egész­ségügyi szolgálata online felületén vagy alkalmazásán, esetleg zöld­számon keresztül is regisztrálniuk kell. Szardínia és Szicília esetében az internetes regisztráció egyszerű és gyors, más tartományok ese­tében körülményesebb. Az olasz beutazási szabályok elvileg július 30-ig érvényesek, ám az egységes uniós Covid-pass bevezetése után akár el is tűnhet az oltottak teszte­lési kötelezettsége.

Horvátország

Már egy oltással is be lehet utaz­ni Horvátországba. A Pfizer/BioNTech-, a Moderna- és a Szputnyik V-vakcina első dózisá-nak felvételétől legalább 22 nap­nak kell eltelnie, de nem halad­hatja meg a 42 napot, míg az AstraZeneca-féle oltóanyag első adagjától szintén 22 napnak kell eltelnie, de nem haladhatja meg a 84 napot. Az összes többi vakcina esetében csak két dózissal lehet korlátozások nélkül beutazni az országba, a második dózis felvé­telétől pedig 14 napnak kell el­telnie. Azok, akiket nem oltottak be, és nem estek át a fertőzésen, a mintavételtől számított 72 óránál nem régebbi negatív PCR- vagy 48 óránál nem régebbi, az EU-által elfogadott antigéngyorsteszt felmutatásával léphetik át a határt. A beutazáshoz a határon minden esetben regisztrálni kell, kivéve, ha átutazóban van valaki.

Hollandia

Június 1-jétől a Schiphol repülő­téren átszálló utasoknak már nem kell negatív tesztet bemutatniuk, ha néhány órán, de legkésőbb 1 napon belül elhagyják a repülőte­ret, a transzfer zónából pedig nem léphetnek ki. Ez a szabály a KLM Holland Királyi Légitársasággal való repülést, illetve átszállást érin­ti, de a választott úti célra vonatko­zó belépési követelményeket nem befolyásolja. Úti céltól függően előfordulhat, hogy negatív teszt­eredményt és nyilatkozatokat kell az utasoknak bemutatniuk, ezért indulás előtt mindenképpen taná­csos ellenőrizni a KLM TravelDoc-ját a tesztkövetelmények ellenőr­zésére. Június 4-től ugyanakkor a Szlovákiából történő beutazás feltételei is enyhültek, miután ha­zánk a sárga (utazás engedélyezett, de lehetnek kockázatok) kategó­riába került. Ennek értelmében a Szlovákiából Hollandiába történő visszatérést követően nincs szükség negatív koronavírus-teszt felmu­tatására, és nem kell karanténba menni sem.

Tunézia

Június 1-től a Tunéziába utazók­nak nem kell negatív PCR-tesztet bemutatniuk, amennyiben mind­két oltást megkapták, és ezt egy QR-kóddal ellátott igazolással alá tudják támasztani, vagy ha az illeté­kes hatóságok által kiállított orvosi igazolással bizonyítani tudják, hogy az utazás napja előtt minimum 6 héttel korábban átestek a koronaví­rus-fertőzésen.

Montenegró

Az EU állampolgárai, így a szlo­vákiai utazók is, valamint a Szlo­vákiában tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldiek korlátozás (teszt- és karanténkötelezettség) nélkül léphetnek be Montenegró­ba. A szabad beutazás az oltási vé­dettségi igazolvány nélkül utazókra is érvényes, nincs szükség tehát sem karanténra, sem tesztre, sem egész­ségügyi regisztrációra Szlovákia ál­lampolgárai számára.

Spanyolország

Június 7-től oltási igazolással, karanténkötelezettség nélkül is be lehet lépni Spanyolországba. A hatóságok minden, az Euró­pai Gyógyszerügynökség, illetve a WHO által jóváhagyott vakcinát elfogadnak, erről azonban idegen nyelvű igazolást kérnek. A belé­péshez elfogadott vakcinák kö­rébe tartozik a Pfizer/BioNTech, a Moderna, az AstraZeneca és a Janssen, valamint a kínai Sinopharm is. Spanyolországban is van egy regisztrációs kötelezettség, utazás előtt ezt ki kell tölteni.

Csehország

Csehország június 21-étől meg­nyitja határait az Európai Unió tagországai és Szerbia állampol­gárai előtt, amennyiben teljesí­tik a beutazáshoz megkövetelt feltételeket – jelentette be Adam Vojtech cseh egészségügyi minisz­ter a kormány hétfői ülését köve­tő sajtótájékoztatón, Prágában. A miniszter szerint lényegében azokról a feltételekről van szó, amelyek teljesítése esetén jelen­leg hét környező ország – köztük Magyarország és Szlovákia – ál­lampolgárai már beutazhatnak Csehországba. Jelenleg korlátozás nélkül turisztikai célokból azok a személyek utazhatnak be, akik már be vannak oltva a koronaví­rus ellen, vagy legalább 22 nappal korábban már megkapták az oltás első adagját, amelyet nemzeti iga­zolással tudnak bizonyítani.

Görögország

Mint már korábban írtuk, Görög­ország is megnyitott, az oltottak ide már szabadon utazhatnak, akik még nem kaptak vakcinát, azoknak negatív PCR- vagy antigéntesztre lesz szükségük. Ugyanakkor belé­pés előtt minden utasnak ki kell töltenie a digitális beutazási nyilat­kozatot.

Szabó Laci, MTI

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Ivan Korčok

Korčok: Ez itt nem Felvidék!

rendőrség

Szigorít Ausztria: Augusztus 15-től csak a teljesen védettek léphetnek be az országba

Kisebbségi Kulturális Alap kultminor

A BMI a KKA-ról szóló módosítás hátrányaira figyelmeztet

tuntetés
Frissítve

Beavatkozott a rendőrség a Hodzsa téren tüntetők ellen (GALÉRIA)

m

Diplomáciai jegyzéket küldött Magyarországnak a szlovák külügyminisztérium

South Park

Rengeteg South Park epizód érkezik még

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.