Magyarország idén is várja a szlovákiai utasokat

Horváth Péter

Idén rekordévre számítanak a magyar turizmusban, amihez jelentősen hozzájárulnak a szlovákiai vendégek is. Tavaly lényegesen többen utaztak Magyarországra, és a trend várhatóan idén is folytatódik. Mire számíthatunk 2023-ban, hova utaznak leginkább a szlovákiai turisták? Egyebek mellett ezt is kérdeztük a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatójától, Horváth Pétertől.

Tavaly év elején még számos korlátozás volt a járvány miatt, majd később a háború, az energiaválság nyomta rá a bélyegét a turisztikai ágazat eredményeire. Hogy értékeli az évet, mennyire sikerült hozni a számokat a magyar turizmusban?

Tavaly szinte teljesen visszaépült és sikeres évet zárt a turizmus Magyarországon. A visszaépülés üteme hazánkban ráadásul gyorsabb volt, mint világszerte vagy Kelet-Közép-Európában. 2022-ben 14,2 millió vendég közel 40 millió vendégéjszakát töltött a magyarországi szálláshelyeken, csaknem negyven százalékkal többet, mint 2021-ben, és csak egy hajszállal elmaradva a magyar turizmus minden idők legsikeresebb évének számító 2019-es esztendő számaitól. 2021- hez képest pedig másfélszeresére bővültek a szálláshelyi bevételek.

Hogyan alakultak a vendégszámok, melyek voltak a legnagyobb küldőpiacok? Mely országok esetében volt növekedés, és honnan maradtak el a vendégek?

A turizmus jelentős bővülését az is lehetővé tette, hogy tavaly már a külföldről érkezők száma is ütemesen emelkedett 2021-hez képest. A visszaépülés a közeli európai desztinációkból indult meg a leghamarabb. Ugyancsak a többszörösére nőtt a vendégforgalom az Amerikai Egyesült Államokból vagy az Egyesült Királyságból is. Az összességében továbbra is magas nemzetközi utazási hajlandóság egyébként is felértékeli az olyan költséghatékony, ugyanakkor sokféle színvonalas programot kínáló desztinációkat, amilyen Magyarország.

A szlovákiai vendégek körében mit tapasztaltak 2022-ben, az előző évhez vagy akár a járvány előtti számokhoz képest, és milyen növekedési potenciált lát a szlovákiai küldőpiacon? Az adatvezérelt rendszerből milyen számok olvashatók ki?

Szlovákia fontosságát jól mutatja, hogy míg 2019- ben a tizenegyedik legfontosabb küldőpiacunk volt, 2022-ben már a hatodik helyre lépett elő, közel 900 ezer vendégéjszakával. Az innen származó vendégforgalom 2021-hez képest pedig a két és félszeresére nőtt (+149%). Szlovákia fontos és biztos küldőpiacunk, a Visegrádi Négyek hosszú idő óta szerepelnek TOP 10 küldőországunk között. A külföldi turistáktól származó bevételek tekintetében ráadásul tavaly a nyolcadik legfontosabb küldőországunk volt Szlovákia. A szlovák vendégek közel a háromszorosát, 15 milliárd forintot hagytak nálunk az egy évvel korábbihoz képest, amivel megelőzték Lengyelországot és Olaszországot is. Az elmúlt időszakban a járványhelyzet miatt a szomszédos és közeli európai országok jelentősége megnőtt. A szlovák utazók számára Magyarország biztos úti célt jelent, hiszen olyan ország, amely azonos történelmi gyökerekkel rendelkezik, és a látogatók jó helyismerettel kereshetik fel. A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központnak (NTAK) köszönhetően elérhető adatokból pontosan látjuk, hogy a szlovákiai vendégek a Balaton mellett legszívesebben a Mátra- Bükköt, Debrecent és térségét, Budapest környékét, valamint Bük-Sárvárt keresik fel. A legnépszerűbb városok a főváros mellett olyan vízparti fürdőhelyek, wellnesscélpontok voltak, mint Hajdúszoboszló, Siófok, Hévíz, Balatonfüred, Sárvár, Bük és Eger.

Miben lesz más a terveik szerint a 2023-as év? Mire fókuszál az MTÜ, mely események, rendezvények kapnak kiemelt figyelmet?

Hagyományosan erős kulturális vonzerőink, újonnan piacra lépő és megújuló szálláshelyeink, világhírű gyógyvizeinkre épülő fürdőkultúránk és wellnesskínálatunk mellett vendégvonzó pozícióinkat erősíti, hogy Magyarország már a pandémia előtt kifejezetten népszerű volt a fesztiválozók körében is. Joggal bízhatunk abban, hogy a továbbiakban a fesztiválok megrendezését immár semmilyen egészségügyi korlátozás nem fogja nehezíteni, azaz még hatékonyabb turistamágnesként számolhatunk velük. A Balaton felkeresését pedig az is vonzóvá teszi, hogy 2023- ban Veszprém a Balatonnal együtt Európa Kulturális Fővárosaként egész éves programsorozattal várja a turistákat. Idén augusztusban pedig kilenc napon át Budapestre szegeződik a világ szeme: a magyar főváros ad otthont a világ harmadik leglátogatottabb sporteseményének, az atlétikai világbajnokságnak.

Ahhoz, hogy ezek a tervek teljesülnek, terveznek-e esetleg speciális, szlovákiai kampányt, ha igen, mire fókuszálva?

A Magyar Turisztikai Ügynökség az NTAK-ból elérhető adatokra és további big data eszközökre támaszkodva az elmúlt évben két célzott kampányt indított a szlovák vendégek megnyerésére. 2022 márciusában tematikus imázskampány keretében hívtuk fel a figyelmet az ország wellness- és gyógyfürdőire, 2022 decemberében pedig digitális kampánykommunikációval népszerűsítettük az adventi vásárokat. Emellett az év végén a legfontosabb piacokon, így Szlovákiában is PR-kampányokat folytattunk a Magyarországgal kapcsolatos legfontosabb újdonságokról, és ezeket sajtóutakon is bemutattuk, többek között szlovák újságírók számára is. Ezeknek az aktivitásoknak az áthúzódó hatására ebben az évben és középtávon is számíthatunk. Emellett az MTÜ 2023-ban is folytatja a megújuló turisztikai kínálat megismertetését a nemzetközi célpiacok újságíróival és szakmai partnereivel.

Ha egy év múlva újra leülnénk beszélgetni, értékelve a 2023-as évet, milyen eredményekkel lenne elégedett?

Idei várakozásaink is alapvetően pozitívak, amelyet az NTAK-ban látható előfoglalások is megalapoznak. Realista becslések szerint idén nem elképzelhetetlen a 2019. évi vendégforgalmi rekord beállítása. A tavalyi évhez hasonlóan ehhez most leginkább a külföldi vendégforgalom és egyúttal a budapesti eredmények további erősödését várjuk. Ebben nagymértékben számítunk a hagyományosan szívesen látott szlovák vendégekre is.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?