Lehet nevet módosítani a repülőjegyen?

<p>Számos olyan helyzet fordulhat elő, amikor az utasnak nevet kell módosítani a repülőjegyen. A váltásnak szigorú szabályai vannak, sőt, vannak olyan légitársaságok is, amelyek ezt nem is engedélyezik. Ha pedig rosszul szerepel a név, annak magas költsége lehet az utazás előtt, vagy akár meg is tagadhatja a légitársaság az utazást. Mutatjuk, mire kell figyelni, hogyan oldhatjuk meg az ilyen helyzetet.</p>

Megváltozott a neve?

Az egyik gyakori ok, amiért névváltoztatást kell eszközölnünk a repülőjegyen, ha az utasnak időközben megváltozott a neve – például a jegyet a házasság előtt vásárolta, de az utazás már ezt követően lesz (ilyen lehet egy nászút is). Ez esetben a legfontosabb teendő, hogy az utas az indulás előtt jelezze a légitársaságnak a névváltozást, és kérje, hogy módosítsák a repülőjegyen szereplő utasnevet. Ehhez szükség lesz a házassági anyakönyvi kivonatra is. A légitársaságok jellemzően az ilyen módosítást ingyenesen végrehajtják, nem kell fizetni, hiszen ugyanaz az utas, csak a neve más. Fontos, hogy utazáskor már az új névre kiállított utazási dokumentummal (személyi, vagy útlevél) jelentkezzen be a járatra. Ha nem jelzi előre, akkor vigye magával a házassági anyakönyvi kivonatot a repülőtérre, erre szükség lehet, de ezt csak a legvégső esetben tegye, inkább előre intézkedjen, nehogy kellemetlenségekkel, vagy extra kiadásokkal induljon az utazás.

Rosszul írta a nevet?

A másik ok lehet a névváltoztatásra, ha a jegyen rosszul szerepel a név – például az útlevélben három neve van az utasnak, a jegyen pedig csak kettő szerepel, vagy a foglalásnál elírták a keresztnevet, László helyett Ladislav, Petronella helyett Petra szerepel stb. (általános gyakorlat, hogy a légitársaságok legfeljebb három betűnyi eltérést tolerálnak). A legfontosabb, hogy a foglalásnál mindig az a név szerepeljen a jegyen, ami az útlevélben van. Ha ott három neve van az utasnak, akkor mindhárom nevet fel kell tüntetni. Ez esetben is a teendő, hogy jelezzük a légitársaságnak a névmódosítást. Sok légitársaság ezért már kérhet pénzt, de vannak olyanok is, amelyek ezt megteszik díjmentesen, méltányosságból. Amint észleljük a hibát, azonnal lépjünk kapcsolatba a légitársasággal – e-mailben, vagy telefonon.

Más utazik?

Olyan is előfordulhat, hogy az utas nem tud utazni, ezért elajándékozná a repülőjegyét. Ez esetben fontos kettéválasztani a fapados és a hagyományos, nemzeti légitársaságokat. A fapadosok mindegyike lehetővé teszi a névmódosítást, ennek azonban költsége van, ez akár 50–70 euró is lehet, útvonalanként, azaz egy retúrjegynél az ilyen módosítás akár 140 euróba is kerülhet. A díjon felül még adminisztrációs díjat is felszámolhat a légitársaság, ez 10–15 euró járatonként, utasonként. Semmiképpen se a repülőtéren kérjük a névmódosítást, mert az még ennél is drágább lehet. De módosításnál érdemes megnézni azt is, mennyibe kerül egy új jegy vásárlása, elképzelhető, hogy olcsóbban megússzuk, ha egy másik repülőjegyet foglalunk, akár egy másik fuvarozó járatára.

A nemzeti légitársaságok többsége azonban tiltja a névmódosítást, így aki ilyennel utazik, annak nincs lehetősége arra, hogy elajándékozza a már megvásárolt repülőjegyét. Ha mégsem tud utazni, akkor csak egy lehetőség marad, lemondani a repülőjegyet, de ilyenkor a legolcsóbb jegyeknél szinte semmit sem kap vissza az utas, vagy csak egy minimális összeget. Ha nem tud utazni, akkor ezt jelezze a légitársaságnak, és nézze meg a repülőjegy feltételeit, hogy mi jár vissza útlemondás esetén. Kérheti, hogy legalább a repülőtéri illetéket fizessék vissza (ebből szintén levonhatnak kezelési költséget). Ha volt sztornóbiztosítása, és valamilyen komoly ok miatt nem tud utazni betegség, közeli hozzátartozó halála stb. –, akkor a biztosító megtérítheti a jegy egy részét, vagy akár a teljes összeget (a biztosítás típusától függően). Összességében tehát elmondható, hogy a foglalásnál mindig figyelni kell arra, hogy az útlevél alapján írjuk be a nevet, és ne cseréljük fel a vezeték- és keresztnevet. Ha mégis változtatni kell, akkor a lehető leggyorsabban lépjünk kapcsolatba a légitársasággal, hogy jelezzük a módosítási szándékot. Ha szerencsénk van, akkor fizetni sem kell.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?