Utazz

Külföldi turisták nélkül marad Magyarország

Szinte mindenkit meglepett a szi­gorú magyar ha­tárzár. Augusztus második felében már tudni lehetett, hogy lesz va­lamilyen intézkedés, de szakmai körökben is az a vélemény uralko­dott, hogy csak a déli országok felé lesznek szigorítások, Szlovákiából továbbra is korlátozások nélkül utazhatunk Magyarországra. Nem így történt...
Szabó Laci

2020. szeptember 7. 11:46

Balaton
Szeptemberben szinte még mutatóba se lesznek külföldi turisták Magyarországon… - TASR/AP-felvétel

A nyári hónapokban már egyre több szlovákiai nyaralt Magyaror­szágon, és az őszi foglalási adatok is bizakodásra adtak okot. A szállo­dák, fürdők tervei szerint az év ele­jei kiesést az erősebb nyár, illetve az őszi hónapok valamelyest kompen­zálni tudták volna. Ugyan a magyar kormány a szlovákiaiakat is „kivéte­lezett” helyzetbe hozta, nevezetesen nem teljesen tiltott a határátlépés, ám turistáskodni nem mehetünk, kivéve, ha felmutatjuk a negatív tesztet, és már volt élő foglalásunk egy magyarországi hotelben. Mivel azonban a járvány hatására az em­berek leginkább az utolsó héten, hetekben, last minute foglalnak, a feltételeket csak kevesen tudják teljesíteni. Vagy ha tudnák is, nem akarják – hiszen mind többen mondják le a szeptemberi utazást. Pedig a magyarországi turisztikai szektor szolgáltatói abban bíztak, hogy ősszel elsősorban a közeli or­szágokból érkeznek a turisták, így a belföldi turizmus mellett ez bizto­síthat egyfajta mentőövet.

„Szeptemberben és októberben az előrejelzések szerint a legtöbb külföldi vendéget Csehországból, Ausztriából, Németországból és Szlovákiából fogadtuk volna” – mondta lapunknak Kozó Krisztina. A sár­vári Spirit Hotel igazgatóhelyettese elmondta, hogy a vendégek nagyon sajnálták a határzárral történt intéz­kedéseket, szerettek volna a Spirit Hotelben pihenni. A szeptember elejére tervezett pihenések több­ségét törölték. „A vendégeket arra buzdítjuk azonban, hogy a foglalá­sokat ne töröljék, hanem ha most nem vállalják be a tesztet, akkor egy későbbi időpontra foglaljanak át, ehhez mi biztosítjuk a rugalmas feltételeket. A hétfőn hozott, V4-es országok lakóival szembeni könnyí­tések hatását még nem látjuk, mi erről is tájékoztatjuk a vendégeket, és bízunk benne, hogy sokan vállal­ják a tesztet a pihenés érdekében” – tette hozzá Kozó Krisztina. Nemcsak Sárváron, de a Hévíz melletti Alsó­páhokon is hasonló a helyzet. „Sok foglalás volt bent a szlovák hosszú hétvégékre. Egyértelműen volt ér­deklődés a magyarországi utazás iránt. Jelenleg is van a hotelben szlovák vendég” – mondta lapunk­nak Sós Éva. A Kolping Hotel igazgatóhelyettese elmondta azt is, a határzár hírére a vendégek azonnal jelentkeztek, hogy nem tudnak most jönni. A foglalásokat egy későbbi időpontra halasztották a vendégek, de az időpontot ráér­nek később megjelölni majd.

A jövővel kapcsolatban mindkét szakember bizakodó. „Azt látjuk, hogy most még inkább rövid tá­von hoznak a vendégek utazással kapcsolatos döntést, még jobban felértékelődött a last minute fog­lalások szerepe. Ugyanakkor sok foglalás érkezik az őszi szünetre és az október 23-i hosszú hétvégére már magas a foglaltság, valamint nagy az érdeklődés karácsonyra és szilveszterre is. Jelenleg úgy tűnik, hogy szeptember hónap egyelőre elmarad az előző évektől, a last mi­nute foglalásokkal azonban bízunk benne, hogy az elmaradás nem lesz túl nagy” – mondta Kozó Krisztina.

Sós Éva szerint az utazási kedv megvan, az emberek szeretné­nek utazni, ez látszik a foglalási ada­tokból is. „Amint a szabályozások engedték, egyértelműen megindult az érdeklődés, és megvalósultak a foglalások. Hozzánk jellemzően hosszú hétvégére, néhány éjszakára érkeznek a családok. Az utazáshoz nem kötődik repülőjegy-vásárlás, így rugalmasabban tervezhető. Akár egy gyors döntéssel is útnak lehet indulni, ha a szabályozások engedik. Most a V4-es országok számára teszttel ugyan papíron van lehetőség utazni, de sajnos a nyara­lás árát a teszt ára nagyon megdrá­gítja, és így inkább a kivárás mellett döntenek a vendégek.”

Egyelőre nem tudni, meddig tart a határzár. A bejelentéskor leg­alább egy hónapos időszakról volt szó, hogy ez az uniós nyomásra csökken-e, vagy pont ellenkezőleg, meghosszabbítják, egyelőre senki sem tudja. Most csak annyi bizo­nyos, hogy szeptemberben szinte még mutatóba se lesznek külföldi turisták Magyarországon…

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
PozsonyTa

Pozsonyban egy lépéssel közelebb a hazárdjátékok betiltása

Bernd Storck

Slovnaft Cup: a DAC tartalékosan is simán győzött Pöstyénben

Alsószeli

Különleges kisállatok versenye

Corvinus

Segítség kell a fürdőknek – képeslapot küldenek a miniszterelnöknek

ddd

Ledarált mesekönyv

párkány önkormányzati ülés

Leváltották a Párkány és Vidéke főszerkesztőjét

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.