Utazz

Két repjeggyel utazik? Ezt tudnia kell!

A nagy utazók tudják, hogy sokszor nagyon sokat lehet spórolni azzal, hogy nem egy a legközelebbi (Pozsony, Bécs, Budapest) repülőtérről indulunk, hanem egy másik városból a célállomásra. Ilyenkor a megoldás, hogy két jegyet veszünk, az olcsót, és egy másikat abba a városba, ahonnan majd indulni fogunk. De ezzel nemcsak spórolni tudunk, de nagyobb kockázatai is vannak.
Szabó Laci

2018. szeptember 14. 02:27

A nagy utazók tudják, hogy sokszor nagyon sokat lehet spórolni azzal, hogy nem egy a legközelebbi (Pozsony, Bécs, Budapest) repülőtérről indulunk, hanem egy másik városból a célállomásra. Ilyenkor a megoldás, hogy két jegyet veszünk, az olcsót, és egy másikat abba a városba, ahonnan majd indulni fogunk. De ezzel nemcsak spórolni tudunk, de nagyobb kockázatai is vannak.

Ha megnézzük a legkedvezőbb árakat az európai repülőterekről, akkor láthatjuk, hogy mindig vannak rendkívül olcsó jegyek – igaz, sokszor ezek Oslóból, Londonból, Münchenből, Milánóból stb. indulnak. Például volt olyan, hogy Las Vegas Oslóból csak 275 euró volt, míg a közeli repülőterekről 870 euró (ugyanazzal a légitársasággal). Ilyenkor elég egy retúrjegyet venni Budapest–Oslo viszonylatra (kb. 60 euró akciósan), és megvenni a nagyon olcsó jegyet mellé. Egy másik akciónál Hawaiit láttuk szuperolcsón, milánói indulással csak 422 euróért (ugyanaz a közelből ezer eurónál is többe került). Sokszor a fapadosok akciói is csábítók, főleg az olyan célállomásra, ahova budapesti vagy bécsi indulással nincs járat, vagy ha van is, heti egy, de az legalább drágán (pl. Dubaj, Rejkjavík vagy más távolabbi célállomás). De akár akkor is jól jöhet ez az opció, ha konkrét dátumon szeretnénk utazni, akkor azonban a közeli repülőterekről drága az összes jegy, nincs akció. Azaz az ilyen szuperakcióknál valóban érdemes megfontolni a kétjegyes utazást – sokat lehet vele spórolni, és akár két legyet is üthetünk egy csapásra. Például egy nappal korábban indulunk/érkezünk (menetrend szerint), és akár a köztes várost is meg tudjuk nézni – ez sokszor elengedhetetlen, mivel előfordul, hogy a másik gép korán indul.

Ami a lényeg, fontos figyelni arra, hogy az átszállásra legalább 4-5 órát kell szánni – ennek oka, hogy számolni kell azzal, hogy az első „csatlakozó” gép késik, és legyen egy kis tartalékunk az átszállásra. Ha csomag is van, akkor az első járatról azt fel kell venni, újra be kell csekkolni, és újra át kell menni a  biztonsági ellenőrzésen. Ha korán reggel indul a másik gép, akkor érdemes megfontolni, hogy egy reptér melletti szállodában foglaljunk magunknak helyet – olcsóbb, és hamar kiérünk, sokszor ezt a szolgáltatást ingyen kínálják a reptéri hotelek. A visszaúton pedig – ha van erre lehetőség – olyan járatot válasszunk, amely még eléri a 4-5 órás tartalékkal az utolsó Pozsonyba/Budapestre/Bécsbe induló gépet. Ha így utazunk, akkor a kockázatot mi vállaljuk – ez ugyanis két jegy, két szerződés. Ha lekéssük a gépet, akkor a rendszerben „no show” utasok leszünk, azaz a légitársaság rendszere azt úgy értelmezi, hogy nem jelentünk meg az utasfelvételnél, új jegyet kell venni, még akkor is, ha ugyanazzal a fuvarozóval utazunk mindkét jeggyel.

De akár ezt a kockázatot is megéri, ha összeségében akár több száz eurót is meg tudunk spórolni egy ilyen jegypárral, vagy szuperolcsón tudunk elrepülni a célállomásra. Csak a részletekre kell ügyelni, és elég időt kell hagyni az átszállásra.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Ütések, migránsok, kivezényelt gyerekek – EP-kampány Magyarországon

Sűrű füst, kiabálás és vér - egy utas számolt be a pozsonyi buszbalesetről

Triplázni akar a DAC

Frissítve

Négy gránátot találtak a gombaszögi ásatások helyszínén

Lezuhant egy girokopter Komárom-Esztergom megyében, szörnyethalt a pilóta

Tovább bonyolódik az SaS eltűnt politikusának ügye, már a családjának is nyoma veszett

Legfrissebb galériák
Olvasta már?