Utazz

Jár-e kártérítés 19 órás késés miatt?

Szabó Laci

2016. március 3. 15:30

Budapest-Bangkok jegyet vettem a Turkish Airlines-nál isztambuli átszállással. Budapestről már késve indult a gép így nem értük el a csatlakozást.19.-órával később induló gépre kaptunk jegyet, így egy nappal később érkeztünk meg Bangkokba.

Sajnos felvilágosítást nem kaptunk, pedig még a gép indulása előtt már jeleztük, hogy nekünk csatlakozásunk lenne és ezzel a késéssel nem fogjuk elérni, de azt mondták ne idegeskedjünk meg fognak várni hát nem ez történt. Jár ebben az esetben a kártérítés? Köszönöm válaszukat! 
Andrea, Pilisvörösvár

 

Kedves Andrea!

Az említett esetben véleményem szerint jár a kártérítés, mert az utazás napján semmiféle vis major esemény nem volt, sem Budapesten, sem pedig Isztambulban. Az öt óránál nagyobb késés, vagy ha az utas legalább ennyivel később érkezik meg a célállomásra, akkor azt úgy kell kezelni, mint a járattörlés, így a 2004. február 11-i 261/2004/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet szerint jár a kártérítés, ez esetben – mivel 3500 km-t meghaladja a távolság – ez 600 euró, utasonként. Azt javaslom, írjon a légitársaság magyarországi képviseletének, és kérje a kártérítést, hivatkozva a fent említett rendeletre, valamint az Európai Bizottság határozatában leírtakra. Ha elutasító választ kap, akkor kérem jelezz, ugyanis egy újabb levelet kell írni, kitartónak kell ugyanis lenni, a légitársaságok – érthető okokból – nem szeretnek fizetni.

Sok légitársaság lehetővé teszi, hogy az utas utazási utalványt is kérhet, a kártérítés összegénél magasabb értékben (ez esetben ez 800-900 euró lehet). Érdemes elgondolkozni ezen is, hiszen így jövőre újra utazhat, ebből az összegből akár kétszer is.

Továbbá szeretném jelezni, hogy az utaskísérők „ígérete” nem több, mint egy nyugtatás, ennek valós alapja nincs, a repülőgépek szinte sose várják be a csatlakozó utasokat, így az utaskísérők csak azért mondják ezt, hogy megnyugtassák az utast, aki csak a repülőtéren szembesül a valósággal, hogy lekéste a járatot.

 

 

 

Önnek ajánljuk