Utazz

Hogyan élhetjük túl, ha lezuhan a repülő?

A fedélzeten utazó 307 utas közül mindössze hárman haltak meg San Franciscóban, amikor az Asiana Airlines gépe leszállás közben a földnek csapódott. Egy ilyen baleset 20–30 éve még jóval több halálos áldozatot követelt volna, ám a technológiai fejlődés sokat javított a túlélési esélyeken. Ráadásul magunk is tehetünk a megmenekülésünkért.
ÚJ SZÓ ONLINE

2013. július 25. 19:00

TANÁCS

Még tart a vizsgálat a San Franciscóban összetört Boeing 777-es gép ügyében, az azonban az eddigi eredmények alapján is kijelenthető, hogy az Asiana Airlines Szöulból érkező járata rosszul közelítette meg a leszállópályát. A FligtAware.com adatai alapján készített grafikonon világosan látszik, hogy a szerencsétlenül járt repülő a földet érés előtti percekben előbb gyorsabban, aztán lassabban szállt, mint az Asiana két nappal korábban biztonságosan landoló 214-es járata.

Az biztos, hogy egy ilyen baleset néhány évtizeddel ezelőtt jóval több halálos áldozatot követelt volna. A Boeing 777-es egyébként is az egyik legbiztonságosabb típus, ezt megelőzően mindössze egy komolyabb balesete volt 2008-ban Londonban, azt is mindenki túlélte. Nála csak az Airbus A340-ese büszkélkedhet jobb eredményekkel.

A Boeing 777-esből közel két évtizede adták át az elsőt, ám azóta is sokat tettek biztonságának növeléséért. Tűzállóbbá tették például az utastér burkolatait, a kárpit és az üléspárnák olyan anyagból készültek, amelyek jóval lassabban kapnak lángra, és közben nem bocsátanak ki mérgező gázokat. Az Air Canada 1983-as vagy British Airtours 1985-ös baleseténél az követelt sok halálos áldozatot, hogy az utasok nem tudták elég gyorsan elhagyni a fedélzetet, és megfulladtak a füsttől vagy megégtek a tűzben.

A mai gépeken a túlélési esélyeket növeli, hogy a vészkijáratokat könnyebb kinyitni, a folyosón pedig fényjelzések terelik a kijáratok felé az utasokat. A légiutas-kísérőket is jobban felkészítik manapság a vészhelyzetekre: teljes méretű modelleken, füstben gyakorolják a teendőket. A repülőtéri készenléti egységek is sokkal gyorsabban és szakszerűbben képesek kezelni a baleseteket, mint 20–30 éve.

A mostani repülőgépek általában is szilárdabbak, mint néhány évtizeddel ezelőtt. A korábbi balesetekből tanulva a mérnökök megerősítették a szerkezetek gyenge pontjait és az üléseket is, ami megakadályozza, hogy egy ütközés összepasszírozza az utasokat. A mai ülések a gravitáció 16-szorosának megfelelő erőnek is képesek ellenállni.

Soha ilyen biztonságos nem volt még

A technológiai fejlődésnek köszönhetően a gépeket már számos új eszköz védi az összeütközéstől. 1974-ben például, amikor a Trans World Airlines (TWA) Washington Dulles repülőterére tartó járata az 535 méter magas Mount Weatherbe csapódott, még nem volt a repülőkön a föld közelségére figyelmeztető műszer. A TWA és a United gépe sem ütközött volna össze a levegőben New York felett 1960-ban, ha fel lett volna szerelve a mai gépeken elterjedt modern fedélzeti radarokkal. A földi irányítók is jóval fejlettebb radarrendszerekkel rendelkeznek manapság, ezekkel akadályozzák meg, hogy a fel- és leszálló repülők útjai keresztezzék egymást. Segítségükkel valószínűleg elkerülhető lett volna az eddigi legtöbb emberéletet követelő repülőgép-katasztrófa 1977-ben, amikor a PanAm és a KLM gépe a ködben összeütközött Tenerife kifutóján, 583 ember halálát okozva.

Nyilván ezeknek a fejlesztéseknek is köszönhető, hogy – bár a légi forgalom ugrásszerűen nő a világban, 2012-ben például már 2,9 milliárd ember utazott repülővel – soha nem volt még olyan biztonságos a repülés a sugárhajtású gépek térhódítása óta, mint 2012- ben. Az elmúlt évek adatai trendszerűen is arra utalnak, hogy egyre biztonságosabbá vált a légiközlekedés. Az elmúlt évtizedben még átlagosan harmincnégy halálos kimenetelű repülőgép-baleset történt évente, és 773-an haltak meg. Tavaly ennél jóval kevesebben, 475-en vesztették életüket az összesen 23 szerencsétlenségben, amelyeknek kevesebb mint a fele érintett utasszállító gépet.

A statisztikák szerint minden 1,2 milliomodik járattal történik csak baleset, és ennél is kisebb az esélye, hogy valaki belehaljon, mindössze egy a 11 millióhoz. A kockázat a közutakon jóval nagyobb, egy az ötezerhez.

Nem szabad pánikba esni

De mit tegyünk, ha mégis épp a balesetet szenvedő járatok elenyésző hányadának egyikére ültünk fel? Nehéz ilyenkor higgadtan viselkedni, mégis tény, hogy a statisztikák szerint még ekkor is 95 százalékos esélyünk van a túlélésre. Épp ezért érdemes odafigyelni a felszállások előtt kötelező biztonsági bemutatóra, mert az ilyenkor kapott információk valóban életet menthetnek.

A légiutas-kísérők tanácsain túl is érdemes betartani pár dolgot a Live Science szerint. A magas sarkú cipő például nem túl praktikus, ha menekülni kell, a lángok és az éles tárgyak elleni védelemhez pedig célszerű hosszú szárú nadrágot és hosszú ujjú inget viselni.

A helyválasztás is lényeges lehet. A Popular Mechanics 2007-es elemzése szerint azok az utasok, akik a gép hátsó részében foglalnak helyet, nagyobb eséllyel élik túl a balesetet, mint az elöl ülők. Az 1971 óta összegyűjtött adatok alapján a szárnyak mögött 40 százalékkal nagyobb az esély a túlélésre. Persze a balesetek különböznek egymástól, volt, amikor az első sorok utasai jártak jobban.

A következő hasznos tanács, hogy igyekezzünk a vészkijáratok közelébe helyet szerezni, a szerencsétlenségeket túlélők többsége nem volt messzebb öt sornál a vészkijáratoktól. Ezenfelül a folyosó melletti ülések valamivel biztonságosabbnak számítanak, mint az ablak mellettiek vagy a központiak.

Az elemzések szerint a balesetek legtöbbször a felszállás utáni három és a leszállás előtti nyolc percben fordulnak elő. Érdemes ilyenkor a cipőt a lábunkon tartani, az étkezőasztalt függőleges helyzetbe állítani, és felmérni az előttünk és utánunk lévő vészkijáratok közelségét.

Szakértők szerint hasznos lehet, ha a kézipoggyászt az előttünk lévő ülés alá tesszük, így ütközéskor a lábunk nem csapódik fel az előttünk lévő ülés aljára, ami lábtörést okozhat. Ha elkerülhetetlennek látszik a becsapódás, fel kell venni a túlélőpózt: kezeinkkel átfogni az előttünk lévő ülés háttámláját, homlokunkat pedig a kezünkre helyezni. Ha nincs előttünk szék, a térdünket átkarolva fordítsuk lefelé a fejünket. Az éles tárgyakat – kulcs, toll – ki kell venni a zsebekből, mert ezek sérülést okozhatnak.

Az első 90 másodperc létfontosságú az ütközés után. Ha az ember nyugodt tud maradni, és elég gyorsan ki tud kerülni a gépből, a túlélési esélyei jóval nagyobbak. Sokan annyira pánikba esnek, hogy nem tudják kicsatolni a biztonsági övüket, és a csomagok vagy a személyes tárgyak keresgélése is végzetes lehet. Az Asiana esete is bizonyította, hogy a gép gyors elhagyása rengeteg életet menthet meg. (o)

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Benes

Beneš-dekrétumok: bocsánatra, kárpótlásra várunk

Komárom

Elindult a határforgalom monitorozása a komáromi átkelőnél is

Elértéktelenednek a lakások a lepusztult környezet miatt

Sorsukra hagyták a gadóci pedagógusokat

Ha ideje engedi, a fiatal művész kassai műtermében dolgozik saját alkotásain

Börtönfalak mögött érzi magát a legszabadabbnak

rr

Tíz évet is kaphat a kamionsofőr, aki megpróbált áthajtani a kerékpáros hídon

Hagia Sophia

Erdogan elrendelte az isztambuli Hagia Sophia mecsetté alakítását

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.