Utazz

Foglaljon mielőbb nyaralást, augusztusban lejár a voucher

Ha valaki még a járvány kitörése előtt fizetett be utazásra (esetleg a nyári enyhí­tések alkalmával), ám elutazni már nem tu­dott, vagy visszakapta a pénzét, vagy pedig utazási utalványt, azaz vouchert kapott. Ez utóbbiakat idén lehet felhasználni, ám figyelni kell, mivel a törvény értelmében legkésőbb augusztus végéig fel kell használni azokat.
Szabó Laci

2021. április 19. 20:00

Foglaljon mielőbb nyaralást, augusztusban lejár a voucher
Ha idén utazni szeretnénk, érdemes már most nézegetni a szállásokat, az árakat, hiszen minél közelebb kerülünk a tényleges nyitáshoz, annál többe kerülnek a hotelszobák. - Fotó: pixabay

A múlt héten a gazda­sági minisztérium államtitkára, Ján Oravec is megerősítet­te: a kormány nem tervezi, hogy az utalványok érvényességi idejét meghosszabbítja. Vagyis továbbra is életben marad a szabály: fel­használni a nyári szünet végéig, augusztus 31-ig lehet, ha ez nem történik meg, akkor az utazási iro­dának 14 napon belül vissza kell térítenie a befizetett összeget, teljes mértékben (nem vonható le belőle semminem költség és illeték – pél­dául sztornódíj).

Ám az utazási irodák gazdasági helyzete nagyon gyenge a jelen helyzetben, így szakemberek sze­rint a visszafizetéssel is gond lehet – az irodáknak nincs annyi kész­pénztartalékuk, hogy saját forrás­ból ki tudják fizetni az ügyfeleket, akik végül nem veszik igénybe a szolgáltatást. További problémát jelent, hogy az irodák sok eset­ben már továbbutalták a légitár­saságnak, a helyi szolgáltatóknak, szállodáknak a befizetett összeget, és több olyan hotel is van, amely időközben csődbe ment, így an­nak a keretnek is végleg búcsút mondhatnak.

Az államtitkár tájékoztatása szerint az állam abban tudna segíteni, hogy speciális, az utazási irodákra szabott hitelt biztosít a szektornak, hogy ki tudják fizetni a befizetett összeget. Ez azért is jelentene nagy segítséget, mivel a kereskedelmi bankok a jár­vány kirobbanása után gyakorlati­lag teljesen beszüntették a hitelezést az idegenforgalmi ágazat szereplői számára.

A kérdés most azért is aktuális, mi­vel az utazási irodák még azt sem tudják, mikor nyitnak a határok, mikor emelkedhetnek a magasba az első charterjáratok. Így tervezni sem tudnak, hiszen sokan kivárnak, az utolsó pillanatban, de leginkább a nyitás bejelentése után fognak csak foglalni. Éppen ezért, akinek utazási utalványa van, amit szeret­ne kihasználni, annak a legjobb megoldás, ha mielőbb foglal, júliusi vagy augusztusi időpontra, mivel most még ezekre a dátumokra a legtöbb irodának van szabad kapa­citása, így idén már nem marad el a várva várt nyaralás.

A nyitás bejelentése után várhatóan az utasok megrohamozzák az iro­dákat, ezt igazolják vissza az utazási irodák szakemberei is – szerintük nagyon nagy az érdeklődés a nyári tengerparti nyaralások iránt, ám addig csak kevesen foglalnak, míg be nem jelentik az újranyitás dátu­mát. Az utazási irodák tapasztalatai szerint az érdeklődés leginkább a horvátországi, görögországi, egyip­tomi, törökországi, bulgáriai nyara­lások iránt van.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
oltas

Nem mindegy, mikor regisztrál oltásra a 70 évesnél idősebb személy kísérője

Eduard Heger

Az oltásról és az EU-csúcsról tárgyalt Heger az uniós nagykövetekkel

időjárás borús

Csapadékos, szürke idővel zár a munkahét

koronavírus Olaszország

Egyetlen koronavírusos beteg maradt San Marinóban, bezárták a Covid-osztályt

Leicester–Newcastle focimeccs a tévében

usz

Miről ír a pénteki Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.