Utazz

Elkerülhetetlen lesz a vakcinaútlevél az utazáshoz?

Egyre több az olyan ország, amely azt tervezi, hogy a korlá­tozások után a beuta­záshoz szükség lesz a vakcinaútlevélre, vagy olyan igazo­lásra, amely azt bizonyítja, hogy az illető már átesett a fertőzésen. De már van olyan is, hogy egyes orszá­gok között „buborékokat” alakíta­nak ki. Az oltási igazolás a nyári hónapokra generációs konfliktust is eredményezhet.
Szabó Laci

2021. február 22. 12:00

Ha több országban is bevezetik azt a szabályt, hogy a belépéshez szükség lesz vakcinaútlevélre, akkor az oltási sor végén lévők közül sokan azt érezhetik, hogy diszkrimináció áldozatai, mert önhibájukon kívül nem utazhatnak
Ha több országban is bevezetik azt a szabályt, hogy a belépéshez szükség lesz vakcinaútlevélre, akkor az oltási sor végén lévők közül sokan azt érezhetik, hogy diszkrimináció áldozatai, mert önhibájukon kívül nem utazhatnak - Fotó: shutterstock.com

Közben Görögország és Izrael megállapodott, hogy egymás ál­lampolgárai szabadon utazhatnak a két ország között, egyfajta „bu­borékban”, a szabadság feltétele, hogy az utas már megkapta a má­sodik adag oltást. Az egyezséghez most Ciprus is csatlakozott, így már három ország állampolgárai érezhetik és élvezhetik a korona­vírus-járvány utáni szabadságot. Igaz, egyelőre még csak papíron létezik a megállapodás, a gyakor­lati megvalósításhoz azonban még néhány intézkedést meg kell hoz­ni (a jelenlegi szabályok ugyanis egyelőre nem teszik lehetővé a nemzetközi utazást a megálla­podást aláíró államokban), ám a három ország kormányfője sze­rint március végén már valósággá válhat az utazási buborék. A gö­rög kormányfő szerint hamarosan hasonló megállapodások szület­hetnek majd más államokkal is.

Közben az Európai Bizottság el­nöke, Ursula von der Leyen is úgy nyilatkozott, hogy nyitott egy egységes, európai oltási iga­zolványra, és az ezzel járó szabad utazásra. Ám szerinte európai szintű szabályozásról majd akkor lesz érdemes vitát nyitni, ha már a lakosság nagy része megkapta a vakcinát.

Mivel jelenleg még lassan halad az oltás, így, ha az ütem nem gyorsul fel jelentősen, akkor könnyen el­képzelhető, hogy a nyári hónapok­ra – oltás hiányában – sokak szá­mára még nem lesz lehetséges az utazás. Járványügyi megfontolások alapján ugyanis szinte mindenhol az első fázisban az idősebbeket, a krónikus betegeket és a kockáza­tos területen dolgozókat oltják be, a 65 évnél fiatalabbak, akiknek nincs súlyos betegségük, csak az oltási folyamat végén kerül(het)nek sorra. Jelenleg még nincs e miatt generációs feszültség, ám ha több országban is bevezetik azt a szabályt, hogy a belépéshez szük­ség lesz vakcinaútlevélre, akkor az oltási sor végén lévők közül sokan azt érezhetik, hogy diszkrimináció áldozatai, mert önhibájukon kívül nem utazhatnak. Ahogy haladunk a nyár és a turisztikai főszezon felé, ahogy egyre több lazítást vezetnek be a kormányok, mind többet fo­gunk hallani erről a vitáról. De ha felpörög az oltás, akkor az sem ki­zárt, hogy már júniusban minden­ki számára elérhető lesz a vakcina, így újra beindulhat Európa és a világ turizmusa, ismét miénk lehet a(z utazás) szabadság(a).

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
rendőr

Kérdések és válaszok az új járványellenes intézkedésekről

a

VIDEÓ: Mire ügyeljünk a népszámlálási kérdőív kitöltésekor?

koronavírus Ausztria

Ausztriában csak az éttermek kerthelyiségei nyithatnak ki húsvét előtt

Berlinalé

Berlinale – Közönség és sztárok nélkül kezdődött a fesztivál

Vlagyimir Putyin

Moszkva kilátásba helyezte az Európa Tanácsból való kilépést

időjárás tavasz

Továbbra is marad a napsütéses, tavaszi időjárás

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.