Egyre több ország szigorít, kér tesztet a beutazóktól

Több ország is szigorított a beutazási feltételeken, így indulás előtt mindenképpen érdemes tájékozódni az aktuális belépési szabályokról

Mind több or­szág jelenti be, hogy az omik­ron megjelené­se miatt ismét szigorít a beu­tazási feltételeken, a legtöbb helyre az oltottaknak to­vábbra is szabad az utazás, ám az oltás ellenére szükség lesz egy negatív tesztre is. Az oltatlanokra pedig sok he­lyen karantén vár…

Oltottságtól függetlenül az összes EU-s tagállam­ból, így a Szlovákiából ér­kezőknek is kötelezővé vá­lik a negatív teszteredmény felmutatása az Olaszor­szágba történő belépéshez december 16-tól – ren­delkezett kedden a római egészségügyi miniszter. Ro-berto Speranza tárcaveze­tő közlése szerint decem­ber 16-tól január 31-ig az Európai Unió országaiból érkezők kizárólag negatív tesztelési eredménnyel lép­hetnek be Olaszországba. Azoknak, akik legalább egy adag oltással rendelkez­nek, az érkezés előtti 48 órában készült PCR-tesz­tet vagy a belépés előtti 24 órában végzett antigén gyorstesztet kell felmutat­niuk, negatív eredménnyel. Az oltás nélküliekre, a negatív teszteredményen túl, ötnapos karanténkö­telezettség is vonatkozik az Olaszországba történt belépést követően. Ezek az intézkedések eddig csak az Európai Unión kívülről ér­kezőkre voltak érvényesek.

Csehország korlátozza az oltási igazolványok érvé­nyességét: januártól csak azt az igazolást fogadják el, amely arról tanúskodik, hogy a teljes védettséget biztosító oltási mennyiség (a legtöbb esetben két oltás, a Janssen esetében egy) fel­vételétől számítva kevesebb mint kilenc hónap telt el. Ez azt jelenti, hogy az oltottsági státusz megtartásához em­lékeztető oltásra lesz szük­ség a határidő lejárta előtt.

Nem Csehország az első Európában, aki így határo­zott. Ausztria már most is csak a legfeljebb kilenc hó­napja érvényben lévő oltási igazolványokat tekinti érvé­nyesnek, Montenegró pedig hat hónapban korlátozta az igazolások érvényességét. Ausztriában a koronavírus ellen beoltottak számára megszűnt az egészségügyi zárlat, a kulturális és szóra­kozóhelyek esetében már vasárnap, az üzletek pedig hétfőn nyitottak ki teljesen. A szabályok azonban az egyes tartományokban kü­lönbözők. Vannak olyanok, amelyekben az éttermek és a szállodák is kinyitnak, másokban ezt csak decem­ber egy későbbi napján teszik meg. De zárt térben mindenütt kötelező lesz a maszk használata, és az ét­termeknek egységesen este 11 órakor be kell zárniuk. A beoltatlanok számára az egész országban marad az egészségügyi zárlat, vagyis csak néhány esetet kivéve hagyhatják el otthonukat.

Az USA is szigorította belé­pési feltételeit az omikron-va­riáns miatt. 2021. december 6-tól, hétfőtől indulás előtt az USA-ba az utasoknak negatív koronavírustesztet kell felmu­tatniuk, amely nem lehet ré­gebbi 24 óránál, pontosab­ban az indulást megelőző napnál. Tehát ha kedd dél­után indul a gép, akkor a hét­főn reggel elvégzett tesztet is elfogadják. Korábban 72 órás tesztet kellett felmutatni az utasoknak. Az USA-ba is csak a teljesen oltott szemé­lyek utazhatnak.

De nemcsak a fent említett országok, hanem több más is szigorított a beutazási fel­tételeken – jó hír, hogy Ma­gyarországra továbbra sem kell teszt, oda szabadon utazhatunk –, így indulás előtt mindenképpen érde­mes tájékozódni az aktuális belépési szabályok felől

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?