Utazz

Egyre közelebb az újranyitás, nem marad el a nyári szezon

Bár még nem tudjuk, mikor indulhat újra a turizmus, talán nem tűnik túlzottan optimistának a megállapítás, hogy májusban már szinte kockázat nélkül szervezhetjük a nyaralásunkat, utazásunkat – egy nyári, vagy őszi időpontra.
Szabó Laci

2021. március 1. 11:30

Lazításokról érkeztek hírek Törökországból is
Lazításokról érkeztek hírek Törökországból is  - Fotó: shutterstock.com

Sok még a kérdőjel, de az biztos – az emberek utazni akarnak. Akkor is, ha idén ennek feltéte­le lesz a vakcinaútlevél, és akkor is, ha bizonyos járványügyi szabályok (pl. a maszk viselése né­hány helyen) továbbra is életben maradnak. Igaz, sok függ attól, hogy mikorra sikerül beoltani a la­kosság szükséges részét (az EU-ban ezt június, július végére tervezik), illetve, hogy pl. május-júniusban már mindenki hozzáférhet-e az oltáshoz, aki ezt igényli. Ahogy nő az átoltottság, úgy szaporodnak a nyitási hírek, és egyre több ország nyitja meg határait a turisták előtt – nagy lesz a verseny is, hiszen min­denki szeretné magához csábítani a tavaly elmaradt külföldi vendé­geket, ez pedig mindenképpen jó hírnek számít.

Nemcsak ez emberek lettek egyre optimistábbak, az utóbbi napok hí­rei is arra engednek következtetni, hogy egyre közelebb a nyitás.

Elsőként egy magyarországi hír, amely a szállásfoglalásokról szól: ahogy közeledik a húsvét időszaka, úgy emelkedik a leadott foglalások száma is – derült ki a Magyar Tu­risztikai Ügynökség adataiból. Ja­nuárban 100 ezer új vendégéjszakát rögzítettek áprilisra, februárban a foglalások napi átlagos száma 33%- os növekedést mutat, májusra eddig 625 ezer vendégéjszakát foglaltak le. Tegyük hozzá, ezek a foglalások még olyan időszakban valósultak meg, amikor még nincs hír a lazí­tásról, ahogy a brit példa is mutatja, amint konkrét dátumokat jelente­nek be, azonnal megindul a fogla­lások drasztikus növekedése. Nagy- Britannia ugyanis bejelentette, hogy fokozatosan, március 8-tól kezdőd­nek a lazítások, és ha minden jól ha­lad, akkor az ország lakossága június 21-én szinte teljes mértékben vissza­térhet a korábbi életéhez.

Hasonlóan lazításokról érkeztek hírek Törökországból is (az egyike azon kevés országoknak, ahova vé­gig beengedték a turistákat – igaz, az év végén ehhez már negatív PCR-tesztre is szükség volt). A he­lyi vezetés szintén a fokozatosság mellett döntött, az első enyhítés március elsején lép életbe, ezek között található a hétvégi kijárási ti­lalom eltörlése is (ez az országba lá­togató turistákra nem vonatkozott, ők bármikor szabadon mozoghat­tak Törökországban).

Lengyelország pedig arról döntött, hogy mentesülnek a karantén alól, és negatív PRC-tesztet sem kell felmutatniuk azoknak, akik már megkapták az oltást, feltéve, hogy az Európai Unió valamelyik tagálla­mának az állampolgárai (illetve van még néhány kiemelt ország, köz­tük: Izland, Liechtenstein, Norvé­gia, Svájc, Japán, Kanada, Thaiföld, Ausztrália stb.), vagy ezen országok valamelyikében rendelkeznek lete­lepedési engedéllyel.

Nemcsak az országok, de egyes társaságok is az indulást tervezik. Több hónapnyi kényszerű leállást követően március 27-én már útnak indulnak a Costa Cruises járatai. A szezon első útjain olaszországi kör­utazásra fizethetnek be az érdek­lődők, az út során érintik Savona, La Spezia, Civitavecchia, Nápoly, Messina és Cagliari városát is. Má­jus elsejétől pedig már a hosszabb, földközi-tengeri hajóutak is elin­dulnak. Természetesen a társaság nem győzi hangsúlyozni, hogy új biztonsági előírásokat vezetett be, hogy ezzel is minimalizálja a fertő­zés esélyét. Azt talán mondani sem kell, hogy csak negatív teszttel lehet felszállni a hajóra.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Komárom

Gyűjtsünk szemetet, de okosan

Matovič

„Díjazták” Matovič szexista kijelentését

Vályi Horváth Erika

Könyveket fordít, irodalommal gyógyít

koronavírus-vakcina

Vakcináció: 3050 jelentést kapott eddig a ŠÚKL lehetséges mellékhatásokról

Dunaszerdahely

Részleges iskolanyitás sok rögtönzéssel

koronavírus-vakcina

Már a 45 év felettiek is regisztrálhatnak az oltásra

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.