Utazz

Egyre közelebb a szabad nyár, a legfrissebb nyitási hírek

Immár hét országban fo­gadják el a szlovákiai oltási igazolványt, ezek pedig: Csehország, Ausztria, Lengyelország, Németország, Szlovénia, Horvátország és Bulgá­ria. Magyarország egyelőre kima­radt a listából, ám várhatóan már napokon belül már oda is utazha­tunk. Közben az európai és a világ országai is egyre több nyitási, belé­pési információt osztanak meg. A legfrissebb nyitási hírek.
Szabó Laci

2021. június 4. 19:50

utazás k
- Fotó: pixabay
Immár hét országban fo­gadják el a szlovákiai oltási igazolványt, ezek pedig: Csehország, Ausztria, Lengyelország, Németország, Szlovénia, Horvátország és Bulgá­ria. Magyarország egyelőre kima­radt a listából, ám várhatóan már napokon belül már oda is utazha­tunk. Közben az európai és a világ országai is egyre több nyitási, belé­pési információt osztanak meg. A legfrissebb nyitási hírek.

Bár a nyitási feltételek mind több országban változnak, várhatóan az uniós Covid-19-útlevél bevezetését követően a mostaninál szabadabb lesz az utazás az unión belül – en­nek időpontja várhatóan legkésőbb július elseje.

Ausztria

Ausztria is megnyitotta a határait, azonban továbbra is szükség van a beutazás előtt egy elektronikus belépési nyilatkozat kitöltésére. Aki megkapta az oltás első dózisát (legalább 22 nap eltelt a vakcináció óta), vagy ha mindkettőt, az teszt és karantén nélkül utazhat Ausztriába. E nélkül 72 óránál nem régebbi PCR-teszt, vagy antigénteszt szük­séges, ez utóbbi nem lehet régebbi 48 óránál. A legtöbb helyen igazol­ni kell a védettséget.

Olaszország

Olaszország negatív PCR- vagy antigéntesztet kér a beutazáshoz. A korább hírekkel ellentétben még­sem elég a teljes oltottság igazolása az Olaszországba induló turisták számára. A hatályos olasz egészség­ügyi miniszteri rendelet speciális beutazási szabályokat állapít meg egészen július 30-ig. Ezek szerint az „EGT-tagállamokból (ideértve Szlovákiát) Olaszországba beutazó személy – függetlenül a védettségi igazolvány meglététől – az utazást legfeljebb 48 órával megelőzőleg elvégzett PCR- vagy antigénteszt negatív eredményének bemutatá­sára köteles, melynek hiányában 10 napos járványügyi megfigyelés­nek és karanténnak veti alá magát Olaszország területén. Emellett a beutazók még az utazás előtt köte­lesek kitölteni az European Digital Passenger Locator Form elektronikus adatlapot, mely ezen a több nyelven kommunikáló olda­lon érhető el.

Palma de Mallorca

Palma de Mallorca, a Baleár-szi­getek fővárosa készen áll a turisták fogadására, a tervek szerint június végéig a hotelek 95 százaléka újra megnyitja kapuit a vendégek előtt. Spanyolország múlt héten jelentet­te be, hogy június 7-e után bármely országból szabadon beutazhatnak a beoltottak, s ezzel újraindulhat a nemzetközi turizmus.

Horvátország

Horvátország további engedmé­nyeket tesz a nyári turisztikai sze­zon megmentésére, a csehek a jövő héttől már egy oltással is beutazhat­nak az országba, és Zágráb további országokkal is tárgyalásokat kezde­ményez az ügyben (közben már a szlovák igazolást is elfogadják) – írta a helyi sajtó vasárnap. A külügymi­niszteri találkozó apropóját az adta, hogy a hétvégén – idén először – megérkezett a horvát tengerpartra a Prága–Brünn–Pozsony–Buda­pest–Zágráb–Rijeka–Split között közlekedő cseh vonat, több mint háromszáz cseh, szlovák és magyar turistával, valamint harminc újság­íróval, akik között ott van kollégánk is. A járatra, amely júniusban és szeptemberben hetente háromszor, júliusban és augusztusban pedig na­ponta közlekedik majd, eddig már 35 ezer jegyet eladtak. Pénteken 85 ezer turista tartózkodott az ország­ban, ez közel négyszerese a tavalyi­nak. 2020-ban 22 ezer, 2019-ben – a világjárvány előtt – pedig 230 ezer turista volt ugyanebben az idő­szakban Horvátországban.

Törökország

Törökország is a nyitást tervezi, a szlovák állampolgárok, akik már teljes védettséget élveznek (a má­sodik dózis után eltelt 14 nap), és erről szóló igazolást fel tudják mu­tatni, teszt és karanténkötelezettség nélkül utazhatnak az országba. A beutazás feltétele, hogy a turista az elmúlt 14 napban nem járt néhány, fertőzéssel sújtott országban (köz­tük Nagy-Britanniában).

(szl, MTI, Turizmus.com)

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Citroën C3

Citroën C3: a kis városi idealista automatával is megfizethető választás

koronavírus
Frissítve

Koronavírus: mindössze egy új fertőzöttet találtak vasárnap

Vasárnap

Sztárunk a VASÁRNAPBAN Antóci Dorottya

rendőrség

Külföldiek bunyóztak Pozsonyban

rendőrség

Medve sétálgatott Garamszentkereszt utcáin

olimpia

Tiltakoznak a női olimpiai játékosok – nem akarnak transzneművel versenyezni

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.