Egy jó ötlet karácsonyra: utazási ajándék a fa alá

Elsősorban a légitársaságoknál kell figyelni arra, hogy a nevet mindig pontosan adjuk meg, úgy, ahogy az az útlevélben (személyiben) szerepel

Kevés olyan ember van a világon, aki nem szeret utazni. Mindenkinek vannak álomországai, vágyai, bakancslistája, ahova egyszer szeretne eljutni, hely, amit legalább egyszer az életben látni szeretne. Éppen ezért mindenki nagyon örül, ha egy utazást kap a fa alá. Az öröm mellett a legnagyobb előnye, hogy a legtöbb ilyen ajándékot viszonylag egyszerűen, online is le tudjuk foglalni. Cikkünkben bemutatjuk, mit hogyan foglaljunk, mire ügyeljünk egy utazós ajándék foglalásakor.

 

Jelentősen átírta a koronavírus-járvány a trendeket a turizmusban – ami még működött a pandémia előtt, az most nem úgy van, és új szabályok is megjelentek. Éppen ezért érdemes évről évre átismételni a legfontosabb részleteket, hogy teljes legyen az öröm, és az ajándékozó se fusson bele egy bakiba, vagy ami még rosszabb, az online csalók csapdájába.


Célállomások
Az egyik legfontosabb dolog, hogy kiderítsük, a megajándékozni szánt barát, családtag mely célállomásra utazna szívesen. Ha ez megvan, akkor ezt még össze kell vetni az ajándékra szánt keretösszeggel, és ha nincs (túl nagy) eltérés,  indulhat is a foglalás folyamata. Az ajándék lehet egy európai városlátogatás (akár közösen, hogy még nagyobb legyen a boldogság a felejthetetlen utazáson), egy túra a hegyekben, egy wellnesshétvége egy közeli hotelben (hazánkban, Magyarországon és Ausztriában is megannyi ilyen várja a vendégeket) vagy akár egy távolabbi egzotikus utazás is.

Időpontok
Foglalás előtt fontos kideríteni, hogy melyek azok a napok, amikor a megajándékozott valóban tud is utazni – azt is érdemes kipuhatolni, melyek azok az időszakok, amikor a főnök biztosan nem engedi szabadságra. A megvásárolt repülőjegyeknél ugyanis később nem lehet dátumot módosítani, vagy ha mégis, csak nagyon magas költség (valamint az árkülönbözet megfizetése) mellett. Csak akkor foglaljunk fix napokra, ha biztosak vagyunk benne, hogy a megajándékozott valóban tud abban az időpontban utazni.

Mire kell figyelni?
Elsősorban a légitársaságoknál kell figyelni arra, hogy a nevet mindig pontosan adjuk meg, úgy, ahogy az az útlevélben (személyiben) szerepel. Ha valakinek szlovákul van a keresztneve, akkor úgy, ha használja az -ová utótagot, akkor azzal. Ha pedig a vezetéknév mellett két keresztnév szerepel a hivatalos dokumentumokban, akkor mindkettőt meg kell adni. A legtöbb légitársaság ugyanis nem engedélyezi a felszállást, ha a jegyen szereplő név eltér az útlevélben szereplőtől. Előfordul, hogy három betűeltérést még akceptálnak, ám azt is csak akkor, ha az nem módosítja az utas nevét – pl. Valér szerepel a jegyen, de a check-in pultnál álló utas valódi neve Valéria – de ez is csak a légitársaság alkalmazottjának jóindulatán múlik. Ha pl. az USA-ba utazunk, ott zéró tolerancia van, az egybetűs hiba is végzetes lehet a (be)utazás szempontjából.

Repülőjegy
A repülőjegyeknél nincs lehetőség arra, hogy utalványt használjunk, hanem mindig konkrét napokra, járatokra tudunk csak vásárolni. Így ezekben az esetekben extrán kell figyelni arra, hogy olyan napra foglaljunk, amikor a megajándékozott utazni tud. Előfordulnak még foglalóoldalak, amelyek kínálnak különböző címletekben utalványt, amelyet később repjegyfoglalásoknál lehet beváltani, ez is egy opció lehet. A légitársaságok azonban ilyet nem árusítanak.

Wellnessutalvány
A legegyszerűbb dolgunk akkor van, ha egy wellnessutalványt, esetleg síbérlettel együtt adott pihenős, feltöltődős, sportolós napokat szeretnénk ajándékozni. Ezeket az utalványokat a legegyszerűbben a konkrét szállodától tudjuk beszerezni, elég egy e-mailt írni, és máris érkezik az ajánlat, ezt követően csak fizetni kell. Foglalás előtt alaposan tanulmányozzuk át, mit tartalmaz pontosan az ajánlat (ideális, ha félpanziós, és benne van a szaunavilág, a medencék ingyenes használata), és meddig használható fel, van-e olyan időszak, amikor nem használható az utalvány.

Ablakperiódus
Ha foglalás után döbbenünk rá, hogy valamit elírtunk, a repülőjegynél június helyett júliusi dátumot adtunk meg, vagy elírtuk az utas nevét, bármilyen hiba történhet, némely esetben még korrigálható a hiba. Elméletben a jegy kiállításának pillanatában minden végleges, azon nem, vagy csak elvétve, és drágán lehet módosítani. Ám néhány légitársaságnál létezik egy úgynevezett ablakperiódus, ami általában a foglalástól számított 24 óra. Ebben az időben a légitársaság díjmentesen módosítja a jegyet, nem kell fizetni érte. De ez nem minden légitársaságra igaz, így ha ilyen történik, és valamit módosítani kell – szigorúan az ablakperiódusban –, akkor a lehető leggyorsabban lépjünk kapcsolatba az ügyfélszolgálattal, a legjobb, ha telefonon, hogy azonnal intéződjön. Ilyen esetben e-mail írása nem megoldás.

Lehet módosítani?
A szállásoknál sokkal rugalmasabbak, mint a légitársaságoknál. Ha valami közbejön, és van egy élő foglalásunk, érdemes kapcsolatba lépni a hotellel, és megkérni őket, hogy ha lehet, módosítsák a foglalás időpontját. Ezt általában meg is teszik, kivéve, ha valamilyen kiemelt hétvége, ünnep lenne az új dátum. A légitársaságoknál a legolcsóbb jegyeknek vannak a legszigorúbb feltételeik, ezeket gyakorlatilag sem módosítani, sem lemondani nem lehet (kivéve a fapadosokat, náluk ez fizetős szolgáltatás, megoldható). Ha mégis, akkor előbb ki kell fizetni egy módosítási illetéket, valamint az eredeti és az új jegyár közötti különbözetet.

 

Hol foglaljunk?
A legtöbb utazási ajánlatot már online is lefoglalhatjuk, csak ritkán fordul elő, hogy személyesen is be kell menni egy-egy irodába. Az online foglalások azonban veszélyeket is rejtenek, így sokkal óvatosabbnak kell lennünk, nehogy valami csaló oldalon adjuk meg a kártyaadatokat, mert abból utazás nem lesz, és a pénzünknek is annyi… Hogy ezt elkerüljük, a legjobb, ha mindig mi magunk írjuk be a szálloda nevét a keresőbe, nem kattintunk e-mailekben érkezett linkekre (kivéve, ha feliratkoztunk az adott hotel hírlevelére), és csak olyan oldalon fizetünk, ami biztonságos.


 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!