Drágulhatnak a repjegyek a budapesti indulásoknál az „extraprofitadó” miatt

repülőgép k

 Európán belüli célál­lomásokra induló re­pülőjáratoknál 3900 forintos (10 €), azon kívüliekre pedig 9750 forintos (25 €) extra adót vet ki a magyar kormány. Bár a kabinet szerint az új adót nem hárítják át az utasokra, erre szinte semmi esély sincs, így kijelenthető, hogy legalább a fenti összegekkel nőnek a repülőjegyárak a Budapestről in­duló utazásoknál.

Az új adót a magyar kormány „ext­raprofitadónak” nevezte el, ám a légitársaságok esetében ilyenről a járvány után nem beszélhetünk, a legtöbb légitársaság masszív vesz­teséget termelt a kétéves lezárások következtében. Éppen a napokban jelent meg a magyar hátterű fapa­dos, a Wizz Air éves beszámolója, amely 642,5 millió eurós veszte­ségről számolt be, de szinte keres­ve sem találunk olyan fuvarozót, amely nyereséget termelt volna az elmúlt időszakban.

Nem véletlen, hogy a Ryanair ki is adott egy közleményt, amely­ben az adó visszavonását sürgette, mint írják, „több mint ostobaság az, hogy a magyar kormány extraprofitadót vet ki a légitársaságokra, miközben a járvány, az ukrajnai háború és az egekbe szökő olajárak miatt az iparágban jelenleg nem lé­tezik nyereség” – írja az Airportal.hu légi közlekedési magazin. Az ír fapados szerint „logikátlan, rosszul időzített ötlet extraprofitadót kivet­ni egy olyan iparágra, amely súlyos veszteségeket szenved el, nagyon sokat fog ez ártani a magyar turiz­musnak”. Nemcsak a Ryanair, de a Wizz Air is tiltakozott az adó ellen, mint ahogy a hvg.hu portálnak Ro­bert Carey, a társaság elnöke fogal­mazott: „A légi közlekedési ágazat, melynek részét képezi a Wizz Air is, jelentős veszteségeket szenvedett a Covid-19-világjárvány során, és be­vétele, illetve nyeresége várhatóan még hosszú ideig nem éri el a vírus kitörése előtti szintet.”

Az új adó július elsejétől lép ér­vénybe, és az Európán belüli, azaz a 3900 forintos kategóriába az EU-tagállamokon kívül Albánia, Andorra, Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia, az Egyesült Ki-rályság, Izland, Koszovó, Liechten­stein, Moldova, Monaco, Mon­tenegró, Norvégia, San Marino, Svájc, Szerbia, valamint Ukrajna tartozik. Minden más ország eseté­ben 9750 forint az extra adó induló utasonként. Az adót a földi kiszol­gáló cégtől szedik be – ám hogy ez milyen formában történik, egyelőre nem világos. Az szinte kizárt, hogy a check-innél egyenként kell fizetni az új illetéket, sokkal inkább való­színű, hogy a légitársaságok építik be az árba, (a Ryanair már meg is lépte, utólag is felszámolja az utasoknak, akik július 1-je után indulnak - a szerk. megj.) az adók és illetékek közé, majd ők intézik a „behajtással” megbízott céggel.

Mint ahogy az az iparágban szokás, minden ilyen adó emeli a jegyek árát, azt a légitársaságok áthárítják az utasokra. Ez azt jelenti, hogy egy családi nyaralás (4 fő) esetén Euró­pán belül 40 euróval kerül többe a jegy, ha például Törökországban, Egyiptomban, Tunéziában szeret­ne pihenni a család, akkor pedig tetemes, 100 eurós extra költséget jelent az új adó a budapesti indulá­soknál.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?